Nalewka z kwiatów lipy

Fot. A. M. Wolniak

Składniki

  • 2 szklanki płynnego, lipowego miodu
  • 2 szklanki i 50 ml spirytusu (96%)
  • 2 goździki
  • 1,5 szklanki kwiatów lipy
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotowujemy miodówkę: zagotowujemy 2 szklanki wody z goździkami, wodę studzimy, dodajemy miód, mieszamy, wlewamy 2 szklanki spirytusu i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przelewamy do słoja, szczelnie zamykamy, odstawiamy na 3 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając słojem. Następnie dodajemy kwiaty lipy, odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Potem zlewamy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, przelewamy do butelki. Limonkę szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie. Z połowy owocu cieniutko obieramy skórkę, dokładnie usuwając białe albedo. Skórkę wkładamy do czystego małego słoiczka i zalewamy 50 ml spirytusu. Odstawiamy na 2 dni. Odmierzamy 2 łyżeczki powstałego ekstraktu i dodajemy go do nalewki wraz z przesączonymi przez gazę sokami z limonki i cytryny. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3 tygodnie do sklarowania. Następnie zlewamy nalewkę znad osadu, osad filtrujemy, łączymy z wcześniej otrzymaną nalewką. Lipówka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

Zdjęcie LunaMarket Śpiący Smok - stojak na butelkę wina Zdjęcie Stojak na wina naścienny na 2 butelki biały Zdjęcie BLOMUS Stojak na wino 63162
LunaMarket Śpiący Smok - st... Stojak na wina naścienny na... BLOMUS Stojak na wino 63162
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info

ZOBACZ WIDEO

Komentarze (4)
Zaloguj się
  • avatar

    anzimonek

    Oceniono 4 razy 4

    Po pierwsze orzechy na orzechówkę zrywać tylko w okresie dwóch tygodni: tydzień przed Janem i tydzień po Janie.
    Po drugie - nie używać cukru tylko miodu syconego: syropu miodowego oczyszczonego poprzez gotowanie i szumowanie.
    Po trzecie nie używać spirytusu 96% ale rozcieńczonego do mocy 60 - 70%.
    Po czwarte owoce lub zioła ekstrahować alkoholem a nie robić nich soku a potem dodawać alkohol.
    Po piąte eksperymentować i spożywać nalewki w miarę młode, chyba że są to nalewki ziołowe - nalewki owocowe tracą swoje dobroczynne właściwości z czasem, niestety.

  • avatar

    gustavo.woltmann1

    Oceniono 3 razy 1

    Domowa nalewka wiśniowa - mistrzostwo świata. Kto nie spróbował, ten nie wie co to dobry trunek. Obowiązkowo na spirytusie, a nie tam jakaś zachodnia podróba :)

  • Piotr Surowiak

    Oceniono 1 raz 1

    Coś Dawid mocno popił zanim przeczytał artykuł o tej miodówce.

  • Dawid Cegielski

    Oceniono 3 razy -1

    taka nalewka z pigwy to morderstwo rzemiosła, rozgotowana bryja, a fe

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX