Gazeta.pl > magazyn-kuchnia >  Alkohole

11 domowych nalewek

Anna Wrońska
18.05.2012 13:18
A A A Drukuj

Fot. A. M. Wolniak

Składniki

  • 2 szklanki płynnego, lipowego miodu
  • 2 szklanki i 50 ml spirytusu (96%)
  • 2 goździki
  • 1,5 szklanki kwiatów lipy
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania

Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotowujemy miodówkę: zagotowujemy 2 szklanki wody z goździkami, wodę studzimy, dodajemy miód, mieszamy, wlewamy 2 szklanki spirytusu i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przelewamy do słoja, szczelnie zamykamy, odstawiamy na 3 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając słojem. Następnie dodajemy kwiaty lipy, odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Potem zlewamy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, przelewamy do butelki. Limonkę szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie. Z połowy owocu cieniutko obieramy skórkę, dokładnie usuwając białe albedo. Skórkę wkładamy do czystego małego słoiczka i zalewamy 50 ml spirytusu. Odstawiamy na 2 dni. Odmierzamy 2 łyżeczki powstałego ekstraktu i dodajemy go do nalewki wraz z przesączonymi przez gazę sokami z limonki i cytryny. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3 tygodnie do sklarowania. Następnie zlewamy nalewkę znad osadu, osad filtrujemy, łączymy z wcześniej otrzymaną nalewką. Lipówka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

Zobacz także
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!