11 domowych nalewek

Anna Wrońska
27.05.2015 11:18
A A A Drukuj

Fot. A. M. Wolniak

Składniki

  • 2 szklanki płynnego, lipowego miodu
  • 2 szklanki i 50 ml spirytusu (96%)
  • 2 goździki
  • 1,5 szklanki kwiatów lipy
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny

 

Sposób przygotowania

Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotowujemy miodówkę: zagotowujemy 2 szklanki wody z goździkami, wodę studzimy, dodajemy miód, mieszamy, wlewamy 2 szklanki spirytusu i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przelewamy do słoja, szczelnie zamykamy, odstawiamy na 3 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając słojem. Następnie dodajemy kwiaty lipy, odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Potem zlewamy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, przelewamy do butelki. Limonkę szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie. Z połowy owocu cieniutko obieramy skórkę, dokładnie usuwając białe albedo. Skórkę wkładamy do czystego małego słoiczka i zalewamy 50 ml spirytusu. Odstawiamy na 2 dni. Odmierzamy 2 łyżeczki powstałego ekstraktu i dodajemy go do nalewki wraz z przesączonymi przez gazę sokami z limonki i cytryny. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3 tygodnie do sklarowania. Następnie zlewamy nalewkę znad osadu, osad filtrujemy, łączymy z wcześniej otrzymaną nalewką. Lipówka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

Zdjęcie LunaMarket Śpiący Smok - stojak na butelkę wina Zdjęcie Stojak na wina naścienny na 2 butelki biały Zdjęcie BLOMUS Stojak na wino 63162
LunaMarket Śpiący Smok - st... Stojak na wina naścienny na... BLOMUS Stojak na wino 63162
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
Zobacz także
Komentarze (7)
Zaloguj się
  • Konrad Walendrod

    Oceniono 18 razy 16

    Nalewka z Pigwy to co dają to kryminał, Pigwę myjesz w wodzie delikatnie, gniada nsiene usuwasz nasiona dają gorycz, nie gotujesz nigdy w życiu niszczysz tak witaminę C a Pigwa ma jej 7 razy więcej niz cytryna, koszmar to nie ma nicwspólnego z nalewką, dobra nalewka pomaga w leczeniu przeziębienia jeden kieliszek, to co tutaj dają to smakowiec nic wiecej

  • avatar
  • Marcin Marcinkiewicz

    0

    Apetycznie to wszystko wygląda, tyle że 2 lufy po 50 ml i już 0.8 promila czyli odpada prowadzenie. Co do przepisu na nalewkę z pigwy to zgadzam się a Konradem, nasiona zdecydowanie usuwamy. O ile pigwowiec japoński ma małe owoce (wielkości śliwek) to owoce pigwowca lepiej się nadają (wielkości odpowiadają gruszce) - wiadomo mniej roboty ;-)

  • avatar

    zuraaw

    Oceniono 2 razy 0

    Orzechy zbierać na początku lipca? To tak ze dwa-trzy tygodnie za późno

  • avatar

    wpm1

    Oceniono 1 raz -1

    Nalewka z orzecha tylko na kłopoty żołądkowe.

  • avatar

    radekwodz

    Oceniono 5 razy -1

    "Wiśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy około 10 dag z pestkami, a resztę wkładamy do słoja" -
    po co? po co te 10 dkg??

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX