11 domowych nalewek

Anna Wrońska
Słodkie owocowe i te aromatyczne ziołowe - leniwie sączone, świetnie sprawdzają się na babskich spotkaniach. Wypróbuj przepisy na domowe nalewki
Fot. A. M. Wolniak Fot. A. M. Wolniak

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Składniki

  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 2 (razem 20 dag) cytryny
  • 2-3 limonki (razem 20 dag)
  • 70 dag cukru
  • 1 l spirytusu (96%)
  • 1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela (można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)

Sposób przygotowania

Gotujemy syrop z cukru i litra wody. Studzimy. Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie, kroimy w plasterki, usuwamy pestki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni. Co jakiś czas sprawdzamy, czy sok nie fermentuje i mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Sok zlewamy do garnka przez sitko wyłożone gazą, łączymy ze spirytusem, mieszamy i dodajemy sok z limonek. Nalewkę przelewamy do 2 litrowych butelek, dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki korzenia arcydzięgiela, odstawiamy na 4 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Potem odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała. Kiedy to nastąpi, ostrożnie zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał.

Zdjęcie Biowin Bioterm CHIPSY DĘBOWE CIEMNE 20g Zdjęcie Dary Natury NALEWKI. NALEWKA ŻEŃ-SZEŃ - ÓWKA Zdjęcie DARY NATURY zaprawka do alkoholu DLA ZDROWOTNOŚCI DAN122N0379
Biowin Bioterm CHIPSY DĘBOW... Dary Natury NALEWKI. NALEWK... DARY NATURY zaprawka do alk...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. BBS Fot. BBS

Nalewka na orzechach włoskich

Składniki

  • 6 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania

Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą). Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy, odstawiamy na 6 tygodni, co kilka dni nim potrząsamy. Następnie zlewamy alkohol, łączymy go z ostudzonym syropem, ugotowanym z cukru i 0,5 l wody. Odstawiamy na 2 tygodnie do sklarowania, a potem zlewamy nalewkę znad osadu. Osad filtrujemy, uzyskany płyn dodajemy do nalewki. Orzechówka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.

Pobaw się w barmana i zaznacz jaki rodzaj alkoholu jest składnikiem wymienionych drinków. Kliknij w obrazek poniżej i sprawdź się!

Grafika do quizu o drinkachFot. iStock

 

130 przepisy na nalewki degustacyjne i zdrowotne. Sprawdź "Atlas nalewek" >>

Zdjęcie BIOWIN Butelka dekoracyjna GALLONE 43325870 Zdjęcie BIOWIN Gąsior dekoracyjny z rączką DAMA Zdjęcie BIOWIN Kolumna filtracyjna KF1 44577421
BIOWIN Butelka dekoracyjna ... BIOWIN Gąsior dekoracyjny z... BIOWIN Kolumna filtracyjna ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. A. M. Wolniak Fot. A. M. Wolniak

Nalewka imbirowa

Składniki

Sposób przygotowania

Imbir myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Cytryny myjemy, kroimy na ósemki. Zalewamy wódką, dodajemy cukier oraz miód, odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy i odstawiamy, aby się sklarowała. Następnie ściągamy rurką płyn znad osadu, a osad filtrujemy i otrzymany płyn łączymy z podstawową nalewką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

Zdjęcie Luminarc Kieliszki do szampana 8227 Zdjęcie Luminarc Kieliszki do whisky Zdjęcie PEUGEOT Esprit 4 kieliszki 250201
Luminarc Kieliszki do szamp... Luminarc Kieliszki do whisky PEUGEOT Esprit 4 kieliszki ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. A. M. Wolniak Fot. A. M. Wolniak

Nalewka mandarynkowa

Składniki

  • 5 dag ususzonej skórki z mandarynek
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l spirytusu (96%)

Sposób przygotowania

Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do gorącego stopniowo wlewamy nalewkę, cały czas mieszając. Następnie zlewamy do czystej butelki i odstawiamy do sklarowania. Po 2 tygodniach zlewamy płyn znad osadu, osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Mandarynkówka nie musi dojrzewać.

Zdjęcie kieliszki kryształowe do koniaku 0207 Zdjęcie kieliszki kryształowe do wina 0205 Zdjęcie Krosno Kieliszki do szampana Krista
kieliszki kryształowe do ko... kieliszki kryształowe do wi... Krosno Kieliszki do szampan...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Nalewka śliwkowa z węgierek

Składniki

Sposób przygotowania

Śliwki kroimy, zalewamy w gąsiorze wódką i spirytusem, zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni. Rozpuszczamy cukier w 1/2 l gorącej wody, wlewamy do gąsiora, mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni. Zlewamy nalewkę, klarujemy ją. Sklarowana dojrzewa min. 4 miesiące.

Zdjęcie Nalewki Zdjęcie Nalewki Zdjęcie Nalewki na zdrowie
Nalewki Nalewki Nalewki na zdrowie
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Łukasz Zandecki / AG Fot. Łukasz Zandecki / AG

Likier herbaciany

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
  • 600 ml wrzącej wody
  • 1 szklanka koniaku lub brandy
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania

Zagotowujemy cukier z wodą. Gotujemy 2 minuty na mocnym ogniu, studzimy. Do innego garnka wsypujemy herbatę i zalewamy ją 600 ml wrzątku. Zaparzamy 3 minuty, potem cedzimy przez gęste sitko wyłożone gazą lub ręcznikiem papierowym i mieszamy z syropem oraz koniakiem. Przelewamy płyn do karafki, wkładamy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii, zamykamy i odstawiamy na co najmniej tydzień w chłodne miejsce.

Zdjęcie Peugeot - Karafka CORDOBA Zdjęcie Peugeot - Karafka IBIS Zdjęcie Peugeot - Karafka PRESTIGE
Peugeot - Karafka CORDOBA Peugeot - Karafka IBIS Peugeot - Karafka PRESTIGE
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. A. M. Wolniak Fot. A. M. Wolniak

Nalewka z kwiatów lipy

Składniki

  • 2 szklanki płynnego, lipowego miodu
  • 2 szklanki i 50 ml spirytusu (96%)
  • 2 goździki
  • 1,5 szklanki kwiatów lipy
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotowujemy miodówkę: zagotowujemy 2 szklanki wody z goździkami, wodę studzimy, dodajemy miód, mieszamy, wlewamy 2 szklanki spirytusu i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przelewamy do słoja, szczelnie zamykamy, odstawiamy na 3 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając słojem. Następnie dodajemy kwiaty lipy, odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Potem zlewamy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, przelewamy do butelki. Limonkę szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie. Z połowy owocu cieniutko obieramy skórkę, dokładnie usuwając białe albedo. Skórkę wkładamy do czystego małego słoiczka i zalewamy 50 ml spirytusu. Odstawiamy na 2 dni. Odmierzamy 2 łyżeczki powstałego ekstraktu i dodajemy go do nalewki wraz z przesączonymi przez gazę sokami z limonki i cytryny. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3 tygodnie do sklarowania. Następnie zlewamy nalewkę znad osadu, osad filtrujemy, łączymy z wcześniej otrzymaną nalewką. Lipówka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

Zdjęcie LunaMarket Śpiący Smok - stojak na butelkę wina Zdjęcie Stojak na wina naścienny na 2 butelki biały Zdjęcie BLOMUS Stojak na wino 63162
LunaMarket Śpiący Smok - st... Stojak na wina naścienny na... BLOMUS Stojak na wino 63162
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. A. M. Wolniak Fot. A. M. Wolniak

Pomarańczowa gorzka nalewka

Składniki

  • cienko skrojona skórka z 1 pomarańczy
  • i 1/2 cytryny
  • 3 g korzenia goryczki górskiej (ok. 1/2 łyżeczki do kawy; można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)
  • 10 dag cukru
  • 2 l czystej wódki
  • 1/2 szklanki spirytusu 96%

Sposób przygotowania

Skórkę z cytrusów kroimy w paseczki, wkładamy do trzylitrowego słoja, dodając korzeń goryczki. Cukier rozpuszczamy w 10 łyżkach wody, wlewamy taki syrop do słoja ze skórkami, odstawiamy. Po 2-3 dniach dodajemy wódkę i spirytus, słój zamykamy i pozostawiamy na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsamy naczyniem. Nalewkę zlewamy, klarujemy i filtrujemy - można pić od razu.

Zdjęcie Biowin - Bioterm Destylator spiralny szklany Zdjęcie BIOWIN Korek walcowy kolmatyzowany F18572 42465836 Zdjęcie Garneczki gąsior do wina w oplocie SŁOMKA 46643
Biowin - Bioterm Destylator... BIOWIN Korek walcowy kolmat... Garneczki gąsior do wina w ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Miodówka wrzosowa

Składniki

  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 1 szklanka płynnego, wrzosowego miodu
  • 1 kawałek ususzonej skórki limonki (oczyszczony z białego albedo)
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania

Miód lekko rumienimy w rondelku, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody, wkładamy skórkę z limonki, zagotowujemy i odszumowujemy. Zdejmujemy z ognia, studzimy pod przykryciem. Usuwamy skórkę, wlewamy powoli spirytus, i stale mieszając, cedzimy nalewkę do słoja zamykanego na klamrę. Odstawiamy na 6 tygodni w ciemne chłodne miejsce, co 3-4 dni mocno wstrząsamy naczyniem. Po tym czasie dodajemy przesączony przez gazę sok z pomarańczy i limonki, starannie mieszamy i odstawiamy nalewkę na następne dwa tygodnie, co jakiś czas mieszając, potem pozostawiamy w spokoju do sklarowania, na koniec filtrujemy. Nalewka powinna dojrzewać miesiąc.

Zdjęcie Alessi Szklanki Glass Family Zdjęcie Iittala Szklanki Essence 2 szt. Zdjęcie THK Wysokie szklanki Helsinki komplet 6szt. OPT4349
Alessi Szklanki Glass Family Iittala Szklanki Essence 2 ... THK Wysokie szklanki Helsin...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Nalewka wiśniowa z wędzonymi śliwkami

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 20 dag cukru
  • 10 dag mocno wędzonych śliwek z Łącka (można kupić na bazarze oraz w sklepach z ekolgiczną żywnością)
  • 1 l czystego 70% alkoholu
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

Wiśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy około 10 dag z pestkami, a resztę wkładamy do słoja, zalewamy alkoholem i wystawiamy na słońce na 4-6 tygodni (w zależności od nasłonecznienia). Zlewamy nastaw, a owoce zasypujemy cukrem i trzymamy 2-3 tygodnie na słońcu. Następnie zlewamy sok, wyciskamy wiśnie i łączymy 3 elementy - sok, nastaw, sok z wyciśniętych wiśni. Owoce świetnie nadają się do deserów, tortów, lodów, bitej śmietany. W słoju powinniśmy mieć ok. 1,5 l młodej nalewki wiśniowej o pięknym, purpurowym kolorze z refleksami bordo i fioletu. Dodajemy do niej cynamon, goździki i czekamy. Słój z nalewką trzymamy w ciemnym, chłodnym miejscu (7-12°C). W październiku dodajemy do niego garść (ok. 10 dag) mocno wędzonych śliwek wraz z pestkami i przez tydzień codziennie mieszamy. Słój może stać na balkonie, tarasie czy w ogrodzie. Po wsypaniu śliwek do nalewki co 14 dni sprawdzamy smak. Po 4-5 tygodniach z płaskiego i tępego staje się on bardziej wyrazisty, nabiera wigoru, a nuta dymu delikatnie owija się wokół wiśni. Ten moment jest najbardziej istotny w tworzeniu nalewki. Jeśli zbyt długo przetrzymamy śliwki, smak wróci do swej pierwotnej postaci, czyli będzie płaski, krótki, bez wyraźnego aromatu dymu. Gdy zauważymy, że nalewka ?stoi w miejscu?, a nuta dymu zaczyna słabnąć, przelewamy trunek przez sito do drugiego słoja, owoce wyciskamy i łączymy wszystko. Zaczyna się bardzo ważny czas - czas leżakowania w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej rok.


Przepis: Karol Majewski z firmy Nalewki Staropolskie

Zdjęcie Glasmark Kieliszki do wódki X 25ml 5082 Zdjęcie Kieliszki do wódki 2199 Zdjęcie Kieliszki do wódki kryształowe 6 szt 1320
Glasmark Kieliszki do wódki... Kieliszki do wódki 2199 Kieliszki do wódki kryształ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Nalewka pigwowa, korzenna

Składniki

  • 2,5 kg owoców pigwy
  • 25 dag cukru
  • 3 kawałki cynamonu
  • 6 goździków
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 1,5 l wódki

Sposób przygotowania

Myjemy pigwę, ściereczką usuwamy lepki, woskowy nalot ze skórki. Kroimy na małe kawałki, nie obierając i nie usuwając gniazd nasiennych. Zalewamy 300 ml wody, dodajemy cukier, cynamon, goździki i anyż, gotujemy 5 minut na mocnym ogniu. Wlewamy 1,5 l wody, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 2 godziny. Po zdjęciu z ognia studzimy, cedzimy przez sitko wyłożone gazą. Otrzymany płyn mieszamy z wódką, wlewamy do butelek, pozostawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc, aby nalewka dojrzała.

Zdjęcie Karafka Nota Fratelli 36898 Zdjęcie Pasabahce Karafka BACCHUS 3677 Zdjęcie Villeroy & Boch - Torino - karafka
Karafka Nota Fratelli 36898 Pasabahce Karafka BACCHUS 3677 Villeroy & Boch - Torino - ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11
Więcej na ten temat: alkohol, nalewka wiśniowa, nalewki, orzechówka