Wiśniówka, pigwówka i orzechówka. Sprawdzone przepisy na nalewki

Anna Wrońska
Nalewka wiśniowa z miodem i wanilią

Nalewka wiśniowa z miodem i wanilią (shutterstock.com)

Słodkie owocowe i te aromatyczne ziołowe - leniwie sączone, świetnie sprawdzają się na babskich spotkaniach. Wypróbuj przepisy na domowe nalewki
1 z 11
Fot. BBS
Fot. BBS

Nalewka na orzechach włoskich

Składniki

  • 6 zielonych (niedojrzałych) orzechów włoskich
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania

Orzechy, zerwane na początku lipca, drobno siekamy nierdzewnym nożem (w rękawiczkach, bo plamy po orzechach bardzo trudno schodzą). Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Naczynie szczelnie zamykamy, odstawiamy na 6 tygodni, co kilka dni nim potrząsamy. Następnie zlewamy alkohol, łączymy go z ostudzonym syropem, ugotowanym z cukru i 0,5 l wody. Odstawiamy na 2 tygodnie do sklarowania, a potem zlewamy nalewkę znad osadu. Osad filtrujemy, uzyskany płyn dodajemy do nalewki. Orzechówka powinna dojrzewać co najmniej 3 miesiące.

2 z 11
Fot. A. M. Wolniak
Fot. A. M. Wolniak

Nalewka imbirowa

Składniki

  • 10 dag świeżego korzenia imbiru
  • 2 cytryny
  • 10 dag cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 0,75 l czystej wódki

Sposób przygotowania

Imbir myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Cytryny myjemy, kroimy na ósemki. Zalewamy wódką, dodajemy cukier oraz miód, odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy i odstawiamy, aby się sklarowała. Następnie ściągamy rurką płyn znad osadu, a osad filtrujemy i otrzymany płyn łączymy z podstawową nalewką. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

3 z 11
Fot. A. M. Wolniak
Fot. A. M. Wolniak

Nalewka mandarynkowa

Składniki

  • 5 dag ususzonej skórki z mandarynek
  • 20 dag cukru
  • 0,5 l spirytusu (96%)

Sposób przygotowania

Skórkę wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem. Słój szczelnie zamykamy, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 dni. Następnie zlewamy wytworzony płyn do butelki. Z cukru i szklanki wody gotujemy syrop, do gorącego stopniowo wlewamy nalewkę, cały czas mieszając. Następnie zlewamy do czystej butelki i odstawiamy do sklarowania. Po 2 tygodniach zlewamy płyn znad osadu, osad filtrujemy i łączymy z nalewką. Mandarynkówka nie musi dojrzewać.

4 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Nalewka śliwkowa z węgierek

Składniki

  • 1 kg dojrzałych wydrylowanych śliwek węgierek
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 0,75 l czystej wódki

Sposób przygotowania

Śliwki kroimy, zalewamy w gąsiorze wódką i spirytusem, zamykamy i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni. Rozpuszczamy cukier w 1/2 l gorącej wody, wlewamy do gąsiora, mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni. Zlewamy nalewkę, klarujemy ją. Sklarowana dojrzewa min. 4 miesiące.

5 z 11
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Likier herbaciany

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej
  • 600 ml wrzącej wody
  • 1 szklanka koniaku lub brandy
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania

Zagotowujemy cukier z wodą. Gotujemy 2 minuty na mocnym ogniu, studzimy. Do innego garnka wsypujemy herbatę i zalewamy ją 600 ml wrzątku. Zaparzamy 3 minuty, potem cedzimy przez gęste sitko wyłożone gazą lub ręcznikiem papierowym i mieszamy z syropem oraz koniakiem. Przelewamy płyn do karafki, wkładamy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii, zamykamy i odstawiamy na co najmniej tydzień w chłodne miejsce.

6 z 11
Fot. A. M. Wolniak
Fot. A. M. Wolniak

Nalewka z kwiatów lipy

Składniki

  • 2 szklanki płynnego, lipowego miodu
  • 2 szklanki i 50 ml spirytusu (96%)
  • 2 goździki
  • 1,5 szklanki kwiatów lipy
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania

Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia lip przygotowujemy miodówkę: zagotowujemy 2 szklanki wody z goździkami, wodę studzimy, dodajemy miód, mieszamy, wlewamy 2 szklanki spirytusu i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przelewamy do słoja, szczelnie zamykamy, odstawiamy na 3 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając słojem. Następnie dodajemy kwiaty lipy, odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Potem zlewamy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, przelewamy do butelki. Limonkę szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie. Z połowy owocu cieniutko obieramy skórkę, dokładnie usuwając białe albedo. Skórkę wkładamy do czystego małego słoiczka i zalewamy 50 ml spirytusu. Odstawiamy na 2 dni. Odmierzamy 2 łyżeczki powstałego ekstraktu i dodajemy go do nalewki wraz z przesączonymi przez gazę sokami z limonki i cytryny. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3 tygodnie do sklarowania. Następnie zlewamy nalewkę znad osadu, osad filtrujemy, łączymy z wcześniej otrzymaną nalewką. Lipówka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy w chłodnym miejscu.

7 z 11
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Miodówka wrzosowa

Składniki

  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 1 szklanka płynnego, wrzosowego miodu
  • 1 kawałek ususzonej skórki limonki (oczyszczony z białego albedo)
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania

Miód lekko rumienimy w rondelku, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody, wkładamy skórkę z limonki, zagotowujemy i odszumowujemy. Zdejmujemy z ognia, studzimy pod przykryciem. Usuwamy skórkę, wlewamy powoli spirytus, i stale mieszając, cedzimy nalewkę do słoja zamykanego na klamrę. Odstawiamy na 6 tygodni w ciemne chłodne miejsce, co 3-4 dni mocno wstrząsamy naczyniem. Po tym czasie dodajemy przesączony przez gazę sok z pomarańczy i limonki, starannie mieszamy i odstawiamy nalewkę na następne dwa tygodnie, co jakiś czas mieszając, potem pozostawiamy w spokoju do sklarowania, na koniec filtrujemy. Nalewka powinna dojrzewać miesiąc.

8 z 11
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Nalewka wiśniowa z wędzonymi śliwkami

Składniki

  • 1 kg wiśni
  • 20 dag cukru
  • 10 dag mocno wędzonych śliwek z Łącka (można kupić na bazarze oraz w sklepach z ekolgiczną żywnością)
  • 1 l czystego 70% alkoholu
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

Wiśnie myjemy i drylujemy. Odkładamy około 10 dag z pestkami, a resztę wkładamy do słoja, zalewamy alkoholem i wystawiamy na słońce na 4-6 tygodni (w zależności od nasłonecznienia). Zlewamy nastaw, a owoce zasypujemy cukrem i trzymamy 2-3 tygodnie na słońcu. Następnie zlewamy sok, wyciskamy wiśnie i łączymy 3 elementy - sok, nastaw, sok z wyciśniętych wiśni. Owoce świetnie nadają się do deserów, tortów, lodów, bitej śmietany. W słoju powinniśmy mieć ok. 1,5 l młodej nalewki wiśniowej o pięknym, purpurowym kolorze z refleksami bordo i fioletu. Dodajemy do niej cynamon, goździki i czekamy. Słój z nalewką trzymamy w ciemnym, chłodnym miejscu (7-12°C). W październiku dodajemy do niego garść (ok. 10 dag) mocno wędzonych śliwek wraz z pestkami i przez tydzień codziennie mieszamy. Słój może stać na balkonie, tarasie czy w ogrodzie. Po wsypaniu śliwek do nalewki co 14 dni sprawdzamy smak. Po 4-5 tygodniach z płaskiego i tępego staje się on bardziej wyrazisty, nabiera wigoru, a nuta dymu delikatnie owija się wokół wiśni. Ten moment jest najbardziej istotny w tworzeniu nalewki. Jeśli zbyt długo przetrzymamy śliwki, smak wróci do swej pierwotnej postaci, czyli będzie płaski, krótki, bez wyraźnego aromatu dymu. Gdy zauważymy, że nalewka ?stoi w miejscu?, a nuta dymu zaczyna słabnąć, przelewamy trunek przez sito do drugiego słoja, owoce wyciskamy i łączymy wszystko. Zaczyna się bardzo ważny czas - czas leżakowania w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej rok.


Przepis: Karol Majewski z firmy Nalewki Staropolskie

9 z 11
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Nalewka pigwowa, korzenna

Składniki

  • 2,5 kg owoców pigwy
  • 25 dag cukru
  • 3 kawałki cynamonu
  • 6 goździków
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 1,5 l wódki

Sposób przygotowania

Myjemy pigwę, ściereczką usuwamy lepki, woskowy nalot ze skórki. Kroimy na małe kawałki, nie obierając i nie usuwając gniazd nasiennych. Zalewamy 300 ml wody, dodajemy cukier, cynamon, goździki i anyż, gotujemy 5 minut na mocnym ogniu. Wlewamy 1,5 l wody, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 2 godziny. Po zdjęciu z ognia studzimy, cedzimy przez sitko wyłożone gazą. Otrzymany płyn mieszamy z wódką, wlewamy do butelek, pozostawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc, aby nalewka dojrzała.

10 z 11
Fot. A. M. Wolniak
Fot. A. M. Wolniak

Pomarańczowa gorzka nalewka

Składniki

  • cienko skrojona skórka z 1 pomarańczy
  • i 1/2 cytryny
  • 3 g korzenia goryczki górskiej (ok. 1/2 łyżeczki do kawy; można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)
  • 10 dag cukru
  • 2 l czystej wódki
  • 1/2 szklanki spirytusu 96%

Sposób przygotowania

Skórkę z cytrusów kroimy w paseczki, wkładamy do trzylitrowego słoja, dodając korzeń goryczki. Cukier rozpuszczamy w 10 łyżkach wody, wlewamy taki syrop do słoja ze skórkami, odstawiamy. Po 2-3 dniach dodajemy wódkę i spirytus, słój zamykamy i pozostawiamy na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsamy naczyniem. Nalewkę zlewamy, klarujemy i filtrujemy - można pić od razu.

11 z 11
Fot. A. M. Wolniak
Fot. A. M. Wolniak

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Składniki

  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 2 (razem 20 dag) cytryny
  • 2-3 limonki (razem 20 dag)
  • 70 dag cukru
  • 1 l spirytusu (96%)
  • 1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela (można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)

Sposób przygotowania

Gotujemy syrop z cukru i litra wody. Studzimy. Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie, kroimy w plasterki, usuwamy pestki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni. Co jakiś czas sprawdzamy, czy sok nie fermentuje i mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Sok zlewamy do garnka przez sitko wyłożone gazą, łączymy ze spirytusem, mieszamy i dodajemy sok z limonek. Nalewkę przelewamy do 2 litrowych butelek, dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki korzenia arcydzięgiela, odstawiamy na 4 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Potem odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała. Kiedy to nastąpi, ostrożnie zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał.

Więcej na ten temat: alkohol, nalewka wiśniowa, nalewki, orzechówka