Rozwiązanie konkursu "Kuchni" nr 10/2016
srudel jabłkowy (mat nadesłane)
Przepis Moniki z Komornik
"Strudel jabłkowy"
Składniki:
250 g mąki
łyżeczka soli
1-2 łyżki oleju
125 ml ciepłej wody
jajko (wg uznania)
Farsz:
100 g tartej bułki
125 g masła
1,5-2 kg jabłek
70 g cukru
mielony cynamon, szczypta mielonych goździków
garść posiekanych orzechów i rodzynek
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko (dowolnie), wlewamy olej i wodę. Zagniatamy cisto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na ściereczce oproszonej mąką. Kładziemy dłonie pod ciasto i delikatnie rozciągamy cisto. Obcinamy grube krawędzie.
Farsz: na patelni zrumienimy tarta bułkę z masłem do uzyskania złotego koloru. Rozsmarowujemy bułkę tartą z masłem na rozciągniętym cieście. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z cukrem, przyprawami, rodzynkami i orzechami. Wykładamy na ciasto. Za pomocą ściereczki zwijamy strudel. Układamy na blasze, smarujemy stopionym masłem i pieczemy w temperaturze 180 st., aż do uzyskania złocistego koloru.
Przepis Basi z Katowic
"Grillowana cukinia i zielona cebulka ze szpinakiem i orzechami laskowymi" wg przepisu Sarah Britton
Składniki:
1 cukinia
odrobina stopionego oleju kokosowego
sól(może być w płatkach) i pieprz
3 średnie dymki
1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1/2 wyciśnietego ząbka czosnku
1/2 świeżej posiekanej papryczki Chilli
1/2 łyżki miodu
starta skórka z połówki cytryny
kilka garści młodych liści szpinaku
35 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
Cukinie potnij wzdłuż na cienkie plasterki, natrzyj je stopionym olejem, dopraw solą i pieprzem. W ten sam sposób pokrój i natrzyj dymkę. Rozgrzej grill i grilluj warzywa po obu stronach po 3-5 minut. Zdejmij je z grilla i przełóż na talerz. W miseczce zmieszaj sok i skórkę z cytryny, oliwę, czosnek, chilli oraz miód. Włóż szpinak do misy, w której podasz danie i zalej je dressingiem. Wymieszaj. Posiekaj orzechy. Ułóż grillowane warzywa na szpinaku, posyp orzechami i resztką skórki cytrynowej.
Przepis Edyty z Rypin
"Bakłażany nadziewane mięsem i marchewką z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi" wg przepisu Grzegorza Łapanowskiego
Składniki:
2 nieduże bakłażany
oliwa, marchewka, pomidor, cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki oregano
500 g mielonego mieszanego mięsa
pół papryczki chilli
oliwa, sól, pieprz
2 gałązki pomidorków koktajlowych
250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy na pół, miąższ nacinamy na krzyż, posypujemy solą. Układamy na ręczniku kuchennym wnętrzem do dołu, odstawiamy na 10 minut. Odsączamy z wody. Miąższ lekko wydrążamy, odkładamy. Wnętrze bakłażanów skrapiamy oliwą, układamy na brytfannie. Pieczemy 5-8 minut w temperaturze 175 stopni. Miąższ bakłażanów, marchewkę, pomidor, cebule i czosnek drobno kroimy. Wkładamy na rozgrzaną na patelni oliwę, wsypujemy oregano, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy mielone mięso i posiekana papryczkę chilli, mieszamy. Smażymy na rumiano. Farsz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy nim podpieczone bakłażany. Pomidorki koktajlowe smarujemy oliwą i delikatnie solimy. Układamy obok bakłażanów, wlewamy bulion. Pieczemy 15-20 minut w tej samej temperaturze. Dekorujemy natką.
Przepis Wandy z Zakopanego
"Gołąbki mojej mamy" wg przepisu Grzegorza Łapanowskiego
Składniki:
12 liści włoskiej kapusty
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
600 g pomidorów
pęczek bazylii
4 łodyżki tymianku
sól, pieprz i cukier
łyżka masła
300 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
100 g ugotowanego ryżu
Przygotowanie:
Z liści kapusty odcinamy nerwy i parzymy osolonej wodzie przez minutę, osączamy na papierowym ręczniku.
Sos pomidorowy: 2 cebule kroimy w kostkę, ząbek czosnku siekamy i szklimy na 3 łyżkach oleju rozgrzanych w garnku. Dodajemy pokrojone pomidory, posiekaną bazylie (kilka listków zostawiamy) i 3 łodyżki tymianku, dusimy około 10 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Pozostałą cebulę i resztę czosnku siekamy i wraz z łodyżką tymianku smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy gołąbki, układając na liściu porcje farszu i dokładnie zwijamy. Gotowe gołąbki kładziemy na dnie garnka i zalewamy sosem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Gołąbki układamy na porcji sosu, dekorujemy listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis Małgorzaty z Wrocławia
"Ziemniaki z orzechami, limonką i kolendrą" wg przepisu Mai Sobczak
Składniki:
1 kg drobnych ziemniaków
2 łodygi selera naciowego z liśćmi
szczypta soli, najlepiej różowej lub czarnej
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta skórki otartej z limonki i odrobina wyciśniętego soku
ząbek czosnku
czubata łyżka orzechów laskowych
garść posiekanej zielonej kolendry
pieprz cytrynowy młotkowany
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myje, gotuję z łodygą selera i odrobiną soli. Powinny
być delikatnie al dente, czyli odrobinę niedogotowane. Odlewam z nich
wodę i odstawiam na bok, aby trochę ostygły. Małe kroję na pół, duże na
ćwiartki.Czosnek obieram, szatkuję i posypuję szczypta soli. Orzechy szatkuje na drobne kawałki. W wysokiej patelni rozgrzewam olej, na dużym ogniu podsmażam drugą łodygę selera, orzechy, przekrojone ziemniaki, czosnek, doprawiam
pieprzem i solą do smaku. Na koniec dodaję kilka kropli soku i skórkę
otartą z limonki, mieszam i wykładam na talerz. Zjadam natychmiast z
posiekana kolendrą albo przekładam do słoika i zabieram ze sobą w
podróż.