Rozwiązanie konkursu "Kuchni" nr 10/2016

srudel jabłkowy

srudel jabłkowy (mat nadesłane)

Prezentujemy wyniki konkursu magazynu "Kuchnia" nr 10/2016
1 z 5
mat. nadesłane
mat. nadesłane

Przepis Moniki z Komornik

"Strudel jabłkowy"

Składniki:

250 g  mąki

łyżeczka soli

1-2 łyżki oleju

125 ml ciepłej wody

jajko (wg uznania)

Farsz:

100 g tartej bułki

125 g masła

1,5-2 kg jabłek

70 g cukru

mielony cynamon, szczypta mielonych goździków

garść posiekanych orzechów i rodzynek

 

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie, wbijamy jajko (dowolnie), wlewamy olej i wodę. Zagniatamy cisto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na ściereczce oproszonej mąką. Kładziemy dłonie pod ciasto i delikatnie rozciągamy cisto. Obcinamy grube krawędzie.

Farsz: na patelni zrumienimy tarta bułkę z masłem do uzyskania złotego koloru. Rozsmarowujemy bułkę tartą z masłem na rozciągniętym cieście. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z cukrem, przyprawami, rodzynkami i orzechami. Wykładamy na ciasto. Za pomocą ściereczki zwijamy strudel. Układamy na blasze, smarujemy stopionym masłem i pieczemy w temperaturze 180 st., aż do uzyskania złocistego koloru.





2 z 5
mat nadesłane
mat nadesłane

Przepis Basi z Katowic

"Grillowana cukinia i zielona cebulka ze szpinakiem i orzechami laskowymi" wg przepisu Sarah Britton

Składniki:

1 cukinia

odrobina stopionego oleju kokosowego

sól(może być w płatkach) i pieprz

3 średnie dymki

1/2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oliwy

1/2  wyciśnietego ząbka czosnku

1/2 świeżej posiekanej papryczki Chilli

1/2 łyżki miodu

starta skórka z połówki cytryny

kilka garści młodych liści szpinaku

35 g orzechów laskowych

Przygotowanie:

Cukinie potnij wzdłuż na cienkie plasterki, natrzyj je stopionym olejem, dopraw solą i pieprzem. W ten sam sposób pokrój i natrzyj dymkę. Rozgrzej grill i grilluj warzywa po obu stronach po 3-5 minut. Zdejmij je z grilla i przełóż na talerz. W miseczce zmieszaj sok i skórkę z cytryny, oliwę, czosnek, chilli oraz miód. Włóż szpinak do misy, w  której podasz danie i zalej je dressingiem. Wymieszaj. Posiekaj orzechy. Ułóż grillowane warzywa na szpinaku, posyp orzechami i resztką skórki cytrynowej.



3 z 5
mat nadesłane
mat nadesłane

Przepis Edyty z Rypin

"Bakłażany nadziewane mięsem i marchewką z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi" wg przepisu Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:

2 nieduże bakłażany

oliwa, marchewka, pomidor, cebula

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki oregano

500 g mielonego mieszanego mięsa

pół  papryczki chilli

oliwa, sól, pieprz

2 gałązki pomidorków koktajlowych

250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy na pół, miąższ nacinamy na krzyż, posypujemy solą. Układamy na ręczniku kuchennym wnętrzem do dołu, odstawiamy na 10 minut. Odsączamy z wody. Miąższ lekko wydrążamy, odkładamy. Wnętrze bakłażanów skrapiamy oliwą, układamy na brytfannie. Pieczemy 5-8 minut w temperaturze 175 stopni. Miąższ bakłażanów, marchewkę, pomidor, cebule i czosnek drobno kroimy. Wkładamy na rozgrzaną na patelni oliwę, wsypujemy oregano, smażymy 2-3 minuty. Dodajemy mielone mięso i posiekana papryczkę chilli, mieszamy. Smażymy na rumiano. Farsz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy nim podpieczone bakłażany. Pomidorki koktajlowe smarujemy oliwą i delikatnie solimy. Układamy obok bakłażanów, wlewamy bulion. Pieczemy 15-20 minut w tej samej temperaturze. Dekorujemy natką.

4 z 5
mat nadesłane
mat nadesłane

Przepis Wandy z Zakopanego

"Gołąbki mojej mamy" wg przepisu Grzegorza Łapanowskiego

Składniki:

12 liści włoskiej kapusty

3 cebule

3 ząbki czosnku

3 łyżki oleju

600 g pomidorów

pęczek bazylii

4 łodyżki tymianku

sól, pieprz i cukier

łyżka masła

300 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki

100 g ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

Z liści kapusty odcinamy nerwy i parzymy osolonej wodzie przez minutę, osączamy na papierowym ręczniku.

Sos pomidorowy:  2 cebule kroimy w kostkę, ząbek czosnku siekamy i szklimy na 3 łyżkach oleju rozgrzanych w garnku. Dodajemy pokrojone pomidory, posiekaną bazylie (kilka listków zostawiamy) i 3 łodyżki tymianku, dusimy około 10 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Pozostałą cebulę i resztę czosnku siekamy i wraz z łodyżką tymianku smażymy na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Do zmielonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, przesmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy gołąbki, układając na liściu porcje farszu i dokładnie zwijamy. Gotowe gołąbki kładziemy na dnie garnka i zalewamy sosem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu około 15 minut.  Gołąbki układamy na porcji sosu, dekorujemy listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem.

 

 

5 z 5
mat nadesłane
mat nadesłane

Przepis Małgorzaty z Wrocławia

"Ziemniaki z orzechami, limonką i kolendrą" wg przepisu Mai Sobczak

Składniki:

1 kg drobnych ziemniaków

2 łodygi selera naciowego z liśćmi

szczypta soli, najlepiej różowej lub czarnej

2 łyżki oleju kokosowego

szczypta skórki otartej z limonki i odrobina wyciśniętego soku

ząbek czosnku

czubata łyżka orzechów laskowych

garść posiekanej zielonej kolendry

pieprz cytrynowy młotkowany

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram, myje, gotuję z łodygą selera i odrobiną soli. Powinny
być delikatnie al dente, czyli odrobinę niedogotowane. Odlewam z nich
wodę i odstawiam na bok, aby trochę ostygły. Małe kroję na pół, duże na
ćwiartki.Czosnek obieram, szatkuję i posypuję szczypta soli. Orzechy szatkuje na drobne kawałki. W wysokiej patelni rozgrzewam olej, na dużym ogniu podsmażam drugą łodygę selera, orzechy, przekrojone ziemniaki, czosnek, doprawiam
pieprzem i solą do smaku. Na koniec dodaję kilka kropli soku i skórkę
otartą z limonki, mieszam i wykładam na talerz. Zjadam natychmiast z
posiekana kolendrą albo przekładam do słoika i zabieram ze sobą w
podróż.