"Jaglany detoks. Kolejny krok" Marka Zaremby. Udostępniamy kilka przepisów!

mjk
Czy kasza jaglana pomaga schudnąć, oczyścić organizm, pozbyć się alergii pokarmowych, zmęczenia i infekcji? Autor książki zapewnia, że tak! Z jego kolejnej publikacji poświęconej jaglanemu detoksowi dowiecie się, jak go przeprowadzić i co jeść po takim poście, jak zaplanować detoks po ciąży i jak połączyć go z bieganiem. Do tego nowa porcja przepisów na oryginalne jaglane śniadania, przekąski, zupy, dania główne, sałatki, napary, koktajle i soki. Oto kilka z nich
Marek Zaremba Marek Zaremba

KOTLECIKI Z KOMOSY I BROKUŁA

Składniki na 2?4 osoby

1 mały brokuł
100 g białej komosy ryżowej
szczypta gałki muszkatołowej
skórka z 1/3 cytryny
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1 łyżka oliwy
sól himalajska lub morska
2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie
Brokuł podziel na różyczki i gotuj na parze przez ok. 7 min. Komosę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Brokuł i komosę przełóż do miski, dodaj starty na drobnej tarce czosnek, mąkę, oliwę, gałkę, skórkę i sok z cytryny oraz sól do smaku. Zblenduj. Uformuj w dłoniach kotleciki i obtocz je
płatkami migdałów. Piecz 5?7 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Kiedy przestygną, serwuj z ulubionymi kiełkami.

Rada

Kotleciki z komosy i brokuła są wyjątkowo odżywcze i sycące. Możecie je przygotować rano i zabrać do pracy jako detoksowy lunch. Gałka muszkatołowa i skórka z cytryny dodają świeżości i wspaniałego smaku. Brokuł ugotowany na parze nie traci właściwości odżywczych. Jeżeli jesteście wyziębieni, pamiętajcie, że komosa ryżowa jest rozgrzewająca i świetnie pasuje do wszelkich kotlecików warzywnych.

Zdjęcie Healthy Plan By Ann FNC001 Zdjęcie Dekoria Fartuszek dziecięcy prosty białe gwiazdki na granatowym tle Ashley 46x59 Zdjęcie Fartuch Kuchenny 50x76 Lavender lawenda wzór F9275B Euromat
Healthy Plan By Ann FNC001 Dekoria Fartuszek dziecięcy... Fartuch Kuchenny 50x76 Lave...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Marek Zaremba Marek Zaremba

ZUPA KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA Z NUTĄ KOKOSA

Składniki na 2?4 porcje

1 mały kalafior
1 mała cebula
4 małe ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki mielonego kopru włoskiego

1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki tłuszczu kokosowego
sól himalajska lub morska
olej z awokado
listki bazylii do dekoracji

Przygotowanie
Kalafior opłucz, podziel na różyczki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć cebulkę i czosnek, wszystkie przyprawy, duś na wolnym ogniu ok. 2 minuty. Dodaj kalafior i wlej wodę (ok. 5 cm ponad powierzchnię kalafiora). Wlej mleko kokosowe, dopraw solą. Gotuj ok. 15 min. Zblenduj na gładki krem. Posmakuj i dopraw w razie potrzeby. Serwuj z ugotowaną komosą i bazylią.

Rada

Jeżeli lubicie kalafiora, koniecznie przygotujcie sobie w czasie detoksu tę zupę. To będzie świetny pomysł nawet na śniadanie. Zupę możecie ugotować dzień wcześniej i rano tylko ją podgrzać. Jeżeli nie macie pod ręką komosy ryżowej, dodajcie do tej zupy ugotowaną kaszę jaglaną wymieszaną z domowym pesto, najlepiej z bazylią i rukolą. Skropcie olejem z awokado i cieszcie się zdrowiem!

Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Blender Bosch MSM 64010 Zdjęcie Blender MPM MBL-13
BLENDER HENDI Blender Bosch MSM 64010 Blender MPM MBL-13
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Marek Zaremba Marek Zaremba

PSTRĄG W MIGDAŁACH ZE SZPINAKIEM, BURACZKI Z NUTĄ CYTRYNY, JABŁKIEM I FENKUŁEM

Składniki na 1?2 porcje
1?2 filety z pstrąga
2?4 łyżki płatków migdałowych
sól morska lub himalajska do smaku
1/2 łyżeczki estragonu
1/3 łyżeczki kurkumy
skórka z 1/2 cytryny
oliwa
4 szklanki szpinaku
1 ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
2 upieczone buraki
1 jabłko
1/2 małego ząbka czosnku
1/2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
mały kawałek fenkułu (opcjonalnie)
szczypta suszonego tymianku

Przygotowanie
Zetrzyj buraki, jabłko i fenkuł na drobnej tarce. Dodaj skórkę z cytryny, pastę sezamową, utarty lub wyciśnięty czosnek, dopraw solą i suszonym tymiankiem. Wymieszaj i odstaw. Pstrągi umyj, osusz i dopraw solą, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp estragonem, kurkumą, skrop oliwą i posyp płatkami migdałów. Zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Kiedy ryba się piecze, podsmaż na oliwie szpinak z dodatkiem pokrojonego w płatki czosnku, dopraw solą, gałką muszkatołową i serwuj z upieczoną rybą oraz surówką z buraczkami.

Rada
W trakcie Jaglanego Detoksu dopuszczamy rybę i drób. Szczególnie osoby , które wykonują intensywną pracę fizyczną lub z jakiegoś powodu są osłabione, powinny zaplanować kilka takich dań. Ryby są dość zakwaszające, więc w tym przepisie dla równowagi dodałem mocno alkalizujący szpinak oraz buraka. Migdały sprawią, że ryba będzie aromatyczna, chrupka i nie wyschnie podczas pieczenia.

Zdjęcie Bugatti Lola Deska do krojenia serce/liść 47-7015C1L Zdjęcie Zassenhaus deska do serwowania steków kauczukowiec 25 cm Zdjęcie Zwilling Deska do krojenia tworzywo 3szt
Bugatti Lola Deska do kroje... Zassenhaus deska do serwowa... Zwilling Deska do krojenia ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Marek Zaremba Marek Zaremba

KOKTAJL CHIA Z MANGO, KURKUMĄ I NUTĄ IMBIRU

Składniki
1 dojrzałe mango
2 łyżki nasion chia
szczypta kurkumy
0,3 litra wody mineralnej lub kokosowej
1 plasterek imbiru
maliny i owoc granatu do dekoracji

Przygotowanie
Nasiona chia mocz w wodzie przez około 30 minut (w tym czasie pomieszaj 2?3 razy). Mango obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do naczynia miksującego i zblenduj z imbirem i kurkumą. Połącz zmiksowane mango z namoczonymi nasionami chia i dokładnie wymieszaj. Dodaj maliny i ziarenka granatu.

Rada

Jeżeli chcecie, aby koktajl był bardziej odżywczy, zamiast wody wlejcie mleko kokosowe. Pamiętajcie, aby kupić takie z certyfikatem BIO. W trakcie detoksu możecie sobie przygotować ten koktajl do pracy, a w cieplejsze dni zabrać go na wycieczkę.

Zdjęcie Kitchen Craft Słoik z uchem i słomką HOME MADE KCHMGLSJUGCOL_RD Zdjęcie Pozorski Słoik ze słomką BINX NIEBIESKI 02764 Zdjęcie Eh Excellent Houseware 3x Słoik na Napoje + Słomka B014SLIH38
Kitchen Craft Słoik z uchem... Pozorski Słoik ze słomką BI... Eh Excellent Houseware 3x S...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Marek Zaremba Marek Zaremba

DELICJE JAGLANE Z MALINOWYM DŻEMEM CHIA

Składniki na ok. 15 ciasteczek
3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
80 ml oleju kokosowego
12 daktyli
1 banan
3 łyżki mąki kasztanowej lub z ciecierzycy
1/3 szklanki posiekanych migdałów
3 łyżki siemienia lnianego

Do musu:
1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
2 łyżeczki ksylitolu
2 łyżki nasion chia
1/2 łyżeczki agaru

Przygotowanie
Maliny delikatnie podgrzej, dodaj ksylitol, nasiona chia i agar. Dokładnie wymieszaj, ostudź i wstaw na godzinę do lodówki. Daktyle zalej wrzątkiem tak, aby były przykryte. Po upływie 15 minut odcedź, posiekaj je bardzo drobno. Do naczynia wsyp płatki, dodaj posiekane daktyle i pozostałe składniki, wlej też 1/3 szklanki wody, w której moczyły się daktyle. Wszystkie składniki zagnieć razem. Blachę wyłóż pergaminem. Uformuj okrągłe ciasteczka, zrób w każdym wgłębienie
i wypełnij je dżemem malinowym chia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Rada

Po detoksie możecie sobie przygotowywać te energetyczne ciasteczka, kiedy
tylko macie ochotę ? to zdrowa przekąska do pracy lub w plener. Po upieczeniu można
przechowywać je w pudełku. Malinowy dżem chia doskonale pasuje do wielu innych deserów.

Zdjęcie Creative Tops Filiżanka do Herbaty ze Spodkiem + Talerzyk Deserowy - Katie Alice Ditsy Floral White Zdjęcie PPD Talerzyk Deserowy na Ciastka, Słodycze - Petit Plaisirs Zdjęcie Bloomingville Talerzyk deserowy Doll
Creative Tops Filiżanka do ... PPD Talerzyk Deserowy na Ci... Bloomingville Talerzyk dese...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Więcej na ten temat: książki kulinarne