Sekretny przepis na faworki - rozwiązanie konkursu

Magazyn Kuchnia

(Łukasz Kałamajski)

Zobacz przepisy na faworki, które wygrały w naszym konkursie! Zwycięzcom gratulujemy!
1 z 6
Łukasz Kałamajski
Łukasz Kałamajski

Składniki:

- 500 g mąki pszennej

- 6 żółtek

- 2 łyżki masła

- 200 g śmietany 22%

- 2 łyżki spirytusu

- szczypta soli

- cukier puder do posypania

- 600 g smalcu

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło, żółtka, szczyptę soli. Wlewamy spirytus i śmietanę. Wszystko ugniatamy na elastyczne ciasto. Wałkiem energicznie bijemy ciasto przez około 15 minut. Odstawiamy ciasto na 1 godzinę. Po określonym czasie wykładamy ciasto na wysypany mąką blat i rozwałkowujemy bardzo cienko (grubość około 3 mm). Radełkiem wycinamy długie paski (około 8 cm). Na środku wykonujemy cienkie nacięcie i przekładamy przez nie końce faworków. Wolno rozgrzewamy smalec i partiami smażymy faworki na złocisty kolor z obydwu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik. Układamy na talerzu i posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!

Łukasz Kałamajski

2 z 6
Klaudia Pieniążek
Klaudia Pieniążek

Faworki na piwie i żółtkach

Składniki (na 2-3 duże talerze pełne faworków):

500 gram mąki pszennej
7 żółtek
ok. 150 ml piwa jasnego
1 litr oleju rzepakowego do smażenia
cukier puder do posypania faworków

Przygotowanie:

W naczyniu z miarką umieszczam żółtka i dopełniam piwem do 250 ml łącznie (nie liczę piany). Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka i piwo. Ciasto dokładnie wyrabiam przez kilka minut na gładką masę. Następnie wałkuję ciasto, składam na pół, ponownie wałkuję i składam. Postępuję tak kilkukrotnie by wtłoczyć do ciasta jak największą ilość powietrza. Odkładam ciasto na kilka minut, by odpoczęło. Ciasto dzielę na 3 części. Każdą część wałkuję cienko- na grubość maksymalnie 1 mm. Ciasto kroję w prostokąty o bokach 2/3 cm- 6/7 cm na środku każdego robiąc nacięcie. Przez dziurkę w prostokącie przewlekam róg jednego prostokąta i wywijam na drugą stronę. Tak powstaje faworek, który odkładam na obsypany mąką blat. Tak samo postępuję z resztą ciasta. W dużym rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewam olej. Na rozgrzany tłuszcz wkładam jednego faworka, by sprawdzić czy jest odpowiednio nagrzany, jeśli ciasto od razu wypłynie na powierzchnie i zacznie nabierać złotej barwy oznacza to, iż tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Smażę resztę faworków, po 6-7 sztuk jednocześnie. Po usmażeniu przekładam chrust na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Tuż po przygotowaniu faworki obsypuję cukrem pudrem. Najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia.


Klaudia Pieniążek

3 z 6
Aleksandra Gajewska
Aleksandra Gajewska

Składniki:

6 jaj
1 szklanka cukru
Cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Duży jogurt naturalny, może być typu greckiego.
Kieliszek spirytusu
Ok 1 kg mąki
Cukier puder
Olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Co najważniejsze - wszystkie składniki wyciągam wcześniej z lodówki tak, aby wszystkie miały temperaturę pokojową.
3 całe jaja i 3 żółtka miksujemy z cukrami na gładki kogel-mogel. Dodajemy jogurt, proszek i spirytus po czym dokładnie miksujemy.
Odstawiamy mikser i zaczynamy dodawać mąkę. Wsypujemy ja i zagniatamy ciasto. Sypiemy jej do momentu aż ciasto będzie zwarte i da się dzielić na kawałki i wałkować. Mi zwykle wychodzi ok kilograma mąki, trochę zostaje na podsypywanie. Olej rozgrzewamy i gdy osiągnie właściwą temperaturę ( co sprawdzam poprzez wrzucenie kawałeczka ciasta-jak wypływa na wierzch od razu - można smażyć) zaczynamy smażenie. Faworki odsączamy koniecznie na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Pycha!

Aleksandra Gajewska

4 z 6
Karolina Gołębiewska
Karolina Gołębiewska

Faworki kasztanowe z cukrem cynamonowo-kardamonowym

Składniki:

-100 g mąki pszennej
- 100 g mąki z kasztanów
- 20 g miękkiego masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub cydru)
- skórka pomarańczowa
- cynamon
- kardamon
- cukier trzcinowy Demarera
- olej rzepakowy
-dodatkowo: wiśnie amarena, melisa

Sposób przygotowania:

Oba rodzaje mąk, masło, żółtka, śmietanę, ocet, skórkę pomarańczowa, szczyptę kardamonu zagniatamy. Przekładamy ciasto na stolnicę i bijemy wałkiem. Owijamy folią i odkładamy do lodówki na min 1 h. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy radełkiem paski. Każdy pasek nacinamy przez środek. Przeplatamy, nadając kształt faworków. Smażymy na głębokim oleju, aż zrobią się rumiane z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy.

W moździerzu ucieramy cukier Demarera, kardamon i cynamon. Posypujemy faworki.

Można udekorować wiśniami amarena i melisą. Smacznego!

Karolina Gołębiewska


5 z 6
Katarzyna Gulanowska
Katarzyna Gulanowska

Składniki:

2 szklanki mąki

4 żółtka

0,5 szklanki śmietany

2 łyżki spirytusu lub wódki

olej do smażenia

cukier puder po posypania

Przygotowanie:

Z mąki, żółtek, śmietany i alkoholu zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 4 równe części i kładąc każdy kawałek na stolnicy wybijamy je przy użyciu wałka, tak jak ciasto francuskie. Im ciasto lepiej wybite, tym faworki będą bardziej kruche ? ja wybijam około 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy (bardzo cienko) i przy pomocy noża lub radełka wykrawamy wąskie prostokąty. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlekamy przez otwór. Faworki smażymy na gorącym oleju z obu stron, do uzyskania złotego koloru. Gotowe faworki odsączamy na ręczniku papierowym. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.

Katarzyna Gulanowska

6 z 6
Ola Iwan-Keller
Ola Iwan-Keller

 

SkładnikiOla Iwan-Keller