Wyniki konkursu sztuka znikania: knedle

Red
Knedle

Knedle (Fot: Agata Jakubowska)

Dziękujemy za nadesłane zgłoszenia. Poznajcie zwycięzców konkursu. Zapraszamy do kolejnego konkursu z cyklu sztuka znikania - szczegóły w grudniowym numerze KUCHNI
1 z 4
Fot: Agata Jakubowska
Fot: Agata Jakubowska

Knedle ze śliwkami

Oto nasz przepis na knedle:

 

dla 8 osób - Przygotowanie: 1 godzina

Składniki

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia i przeciśniętych przez praskę
  • sól
  • jajko
  • 300 g mąki
  • 1 kg śliwek węgierek (wydrylowanych)
  • tarta bułka
  • masło
  • kwaśna śmietana
  • cukier

Sposób przygotowania

Ziemniaki lekko solimy, zagniatamy z jajkiem, stopniowo wsypując po porcji mąki i nadal zagniatając. Następnie odrywamy małe porcje ciasta, każdą lekko spłaszczamy, pośrodku kładziemy śliwkę, sklejamy brzegi i chwilę turlamy w dłoniach, aby powstał ładny kształt piłeczki. Wkładamy knedle do osolonej, lekko wrzącej wody, gotujemy 3-4 minuty od chwili, gdy wypłyną na wierzch. Podajemy polane tartą bułką zrumienioną na maśle i/lub kwaśną śmietaną oraz posypane cukrem.

knedle

make animated gifs like this at MakeaGif
2 z 4
Fot: Agata Jakubowska
Fot: Agata Jakubowska

Knedle babci - Iza Zaguła

 

Ciasto:

  • ziemniaki najlepiej Gala albo Jelly, bo Bryzy już na rynku nie ma
  • mąka pszenna (około 1 szklanka na pół kilo ziemniaków)
  • 1 jajko, albo dwa małe
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła

 

Farsz:

  • kwaśne jabłka
  • cukier

 

Oraz:

  • roztopionym tłuszczem ze słoniny, albo ze skwarki z boczku

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć i obrać. Świeże i ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, nieco wystudzić.

 

Masę ziemniaczaną wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajko, dodać szczyptę soli i mąkę tyle ile zabierze by uzyskać zwarte ciasto, dodać łyżeczkę masła. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta gruby wałek, pociąć na kawałki.

 

Jabłka pokroić drobną kosteczkę. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na grubość ok. 4 mm, na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kładziemy jabłka tj. kopiastą łyżeczkę pokrojonych jabłek na jednego knedla i pół łyżeczki cukru. Zlepiamy i toczymy okrągłe knedle w kulkę.

 

Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować, podczas gotowania trochę pęcznieją, dlatego należy je gotować w dużej ilości osolonej wody około 10 minut aż wypłyną, potem dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową, i- TO JEST NAJWAŻNIEJSZE- podawać polane roztopionym tłuszczem ze słoninki ze skwarkami (albo ze skwarkami z boczku jak nie ma słoninki).

 

Cudowna jest kompilacja kwaskowatości jabłek, słodyczy cukru i wytrawności wędzonki.

3 z 4

Knedle pieczone ze szpinakiem - Anita Zegadło

Na knedle:

  • ok 700 gram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu
  • sól do smaku

 

Farsz:

  • paczka rozmrożonego szpinaku
  • paczuszka orzeszków piniowych
  • sól
  • cebula pokrojona w kosteczkę
  • oliwa do podsmażenia cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina białego wina
  • kaszka kukurydziana do obtaczania

 

Sposób przygotowania:

Najpierw zróbcie farsz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę dodać posiekany czosnek, sól, szpinak . Na osobnej patelni uprażyć orzeszki (opcjonalnie). Farsz chwilkę podsmażyć razem, wlać wino i odparować.  Lekko wystudzić.

 

Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto.

 

Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane.

4 z 4

Knedle - A. Szczepanik-Dołęga

Ciasto:

  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 250 g tłustego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna ok. 250 g
  • szczypta soli
  • śliwki
  • cukier
  • bułka tarta
  • masło

 

Sposób przygotowania:

Zimne ziemniaki łączymy z jajkami, solą, mąką ziemniaczaną, stopniowo dosypujemy mąkę pszenną. Ciasto powinno być miękkie i dobrze odchodzić od rąk. Odrywamy kawałki ciasta, nadziewamy śliwką, dobrze zlepiamy. Wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy posypane zrumienioną bułką tartą, polane masłem i jeżeli ktoś lubi posypane cukrem. Poza sezonem do nadziania wykorzystuję, bardzo gęste powidła śliwkowe domowej roboty. Knedle z powidłami są równie pyszne.

Więcej na ten temat: knedle, sztuka znikania