Czy dzięki owocom można stracić zbędne kilogramy?

Żródło: http://www.wygodnadieta.pl/
Owoce

Owoce (fot. Pixabay)

O tym, że są zdrowe, a wręcz zbawienne dla naszego organizmu, nikogo nie trzeba ani przekonywać ani zachęcać do ich spożywania, ale czy na pewno dzięki nim można stracić zbędne kilogramy? Tu zdania są już podzielone. Najważniejsze jest jednak to, że nawet jeśli się odchudzamy, nie powinniśmy rezygnować z udziału owoców w codziennej diecie. Warto jednak zwrócić uwagę na te, które z nich wybieramy
1 z 5
fot. Pixabay
fot. Pixabay

Pomagają kontrolować chęć sięgnięcia po słodkie przekąski

Niemal wszystkie poradniki dietetyczne zachęcają do spożywania owoców (i warzyw) pięć razy dziennie. Należy jednak pamiętać, że informacja ta odnosi się zarówno do owoców, jak i warzyw wspólnie - jeśli zamierzamy się odchudzać powinniśmy spożywać przede wszystkim warzywa, a owoce traktować jako dodatek (1-2 porcje dziennie).  Na pewno jednak nie należy eliminować owoców z codziennego menu.

Są nie tylko smaczne, zdrowe, pełne drogocennych witamin, związków mineralnych i błonnika pokarmowego (sprzyjającego szybszej i efektywniejszej przemianie materii), ale pomagają kontrolować chęć sięgnięcia po słodkie przekąski. W tej roli sprawdzą się szczególnie suszone owoce (pod warunkiem, że nie przesadzimy z ich ilością).

Ale - po kolei! Przypatrzmy się tym owocom, które szczególnie wesprą nas w trudnym procesie gubienia zbędnych kilogramów!

Źródło: http://www.wygodnadieta.pl/

Zdjęcie ADLER AD4113 Zdjęcie Philips HR1832/02 Zdjęcie Zelmer 486
ADLER AD4113 Philips HR1832/02 Zelmer 486
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. Pinterest
Fot. Pinterest

Grejpfrut - król odchudzania?

Jego kariera, jako wyjątkowo skutecznego spalacza tłuszczu, ma pełne dietetyczne uzasadnienie. To owoc wyjątkowo bogaty w witaminę C, która wspiera proces oddychania komórkowego, a co za tym idzie - przyspiesza metabolizm.

Dodatkowo należy zwrócić uwagę na to, że sam owoc jest niskokaloryczny - średniej wielkości grejpfrut to ok. 45 kcal (a oprócz kwasu askorbinowego dostarcza organizmowi wiele innych atrakcyjnych składników, takich jak: witaminy z grupy B, witamina E, P, flawonoidy i wyjątkowo skuteczne w redukowaniu zbędnych kilogramów, usprawniające procesy przemiany materii, pektyny).

I to nie wszystko. Grejpfrut wykazuje działanie oczyszczające, dzięki czemu zapobiega powstawaniu cellulitu (często towarzyszącego nadwadze) oraz zmniejsza obrzęki, które potrafią, przynajmniej wizualnie, również dodać nieco "ciała". Bezkonkurencyjne pod tym względem jest albedo, czyli biała skórka znajdująca się wewnątrz owocu, dlatego spożywając grejpfruty nie należy się jej pozbywać.

Co prawda nie wszystkim odpowiada specyficzny smak grejpfrutów (cierpki i lekko gorzki) jednak jeśli chodzi o owoce jest to bardzo dobra wskazówka, bowiem owoce kwaśne, cierpkie, mają mniej kalorii niż słodkie i możemy sobie pozwolić na to, by w naszej codziennej diecie było ich więcej.

Zdjęcie ADLER AD 4003 Zdjęcie Bugatti Vita 55-VITA C6 Zdjęcie Severin CP 3536
ADLER AD 4003 Bugatti Vita 55-VITA C6 Severin CP 3536
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5

Jabłka i co jeszcze?

Nie sposób w tym kontekście nie wspomnieć o agreście, owocu w dzisiejszych czasach niesłusznie zapomnianym.  Spożywanie agrestu sprzyja m.in. uporaniu się z kłopotliwymi dolegliwościami, jakimi są zaparcia. Ponadto jest to owoc niskokaloryczny (44 kcal/100 g) oraz posiada niski indeks glikemiczny. Równocześnie agrest wykazuje działanie moczopędne i posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn.

Warto też przypomnieć sobie o porzeczkach - jak się domyślamy - szczególnie czarnych, zawierających mnóstwo witaminy C i błonnika, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego i przyspiesza perystaltykę jelit ułatwiając trawienie.

Kolejnym sprzymierzeńcem w walce ze zbędną tkanką tłuszczową jest aronia - jeden z najzdrowszych owoców w naszej strefie klimatycznej. Jego ciemna barwa wskazuje na wyjątkowe bogactwo antocyjanów (silnych przeciwutleniaczy). Aronia zawiera również kwas chlorogenowy,  który obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym.

Kolejnym niskokalorycznym owocem z naszej strefy klimatycznej są jabłka. Średniej wielkości jabłko to ok. 40-60 kcal, czyli niewiele. W zamian za to ten stosunkowo popularny u nas owoc daje nam wiele korzyści - nie będziemy już wspominać o czymś oczywistym, czyli witaminie C, ale zwróćmy uwagę na pektyny, organiczne związki usprawniające trawienie i odchudzanie. Surowe pektyny zwiększają uczucie sytości, wiążą metale ciężkie oraz regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Skutkiem tego spożywanie owoców bogatych w pektyny prowadzi do obniżenia stężenia cholesterolu. Osoby nietolerujące surowych owoców, mogą spożywać jabłka w innej formie - np. pieczone.

Niskokaloryczne są również arbuzy (ok. 35-40 kcal/100 g), poziomki (30-35 kcal/100 g) czy też morele, o których warto wspomnieć w sposób szczególny, właśnie w kontekście odchudzania. Mimo słodkiego smaku są niskokaloryczne (ok. 50 kcal/100 g). Morele są ponadto bogate w potas, pierwiastek który wspiera redukuję cellulitu. Stanowią świetny "materiał" na przekąskę gdy odczuwamy potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego albowiem świetnie radzą sobie z poczuciem głodu.

Zdjęcie ARIETE-SCARLETT Disney 406 Zdjęcie REDFOX AGR RF0036 Zdjęcie STALGAST 480021
ARIETE-SCARLETT Disney 406 REDFOX AGR RF0036 STALGAST 480021
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5

Owocowe

Jednak nie wszystkie owoce są niskokaloryczne. Do owocowych "bomb kalorycznych" na pewno zaliczymy banany, awokado i winogrona. Średniej wielkości banan to aż 120 kcal, winogrona w 100 gramach posiadają z kolei ok. 70 kcal, nic nie "pobije" jednak, przynajmniej w świecie owoców, awokado - na 100 gramów przypada aż 160 kcal!

Jednak wysoka kaloryczność tych owoców, nie oznacza że powinny one zupełnie zniknąć z menu osób odchudzających się i chcących zachować smukłą sylwetkę.

Błonnik i witaminy występujące w owocach powodują, że są one efektywniej trawione i wystarczy nieco większa porcja ruchu (np. dodatkowy, dynamiczny spacer) by po "bananowych" kaloriach nie zostało zbyt wiele niechcianych śladów.

Szczególną uwagę zwróćmy na awokado, zwane często superowocem . Co prawda posiada ono w swoim składzie stosunkowo dużo tłuszczu (ok. 30%), jednakże jest to bardzo zdrowy tłuszcz, z którego nie należy rezygnować, szczególnie jeśli jesteśmy na diecie wegetariańskiej, czy tym bardziej wegańskiej. Oczywiście podstawowa zasada pozostaje niezmienna - ilość! Nie możemy się delektować awokado zbyt często i w zbyt dużych ilościach.

Zdjęcie Blender Bosch MSM 87165 Zdjęcie Blender Eldom BL-50 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360
Blender Bosch MSM 87165 Blender Eldom BL-50 Blender SENCOR SHB 4360
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Shutterstock
Shutterstock

Owoce suszone - zdrowe, ale tuczące?

Suszenie owoców to jeden z najstarszych i najlepszych sposobów ich przechowywania. Warto po nie sięgać, o ile będziemy je suszyć samodzielnie albo kupować w wersji ekologicznej (bez dodatku konserwującej je siarki). Suszone owoce polecamy szczególnie późną jesienią i zimą, kiedy nie możemy korzystać z pełnowartościowych owoców sezonowych.

Zastanawiając się na wyborem suszonych owoców, warto sięgać po ciemniejsze - te ładniej wyglądające (przede wszystkim zachowujące piękny, pomarańczowy kolor, n.p. suszone morele) są wzbogacane w siarkę, mającą przedłużyć ich trwałość.

Osoby odchudzające się zadają często pytanie o kaloryczność owoców suszonych i rzeczywiście  - nie jest ona niska. Wynika to przede wszystkim z samego procesu suszenia (pozbywania się wody z owoców ). Z drugiej strony - w suszonych owocach mamy skondensowane wartościowe składniki - witaminy i składniki mineralne. Ze względu na dużą zawartość błonnika, wspomagają poczucie sytości i przyspieszają procesy trawienia.

Pomimo wysokiej kaloryczności, sięgnięcie po jednego suszonego daktyla zamiast po cukierka na pewno przyniesie więcej korzyści zdrowotnych. Suszone daktyle ze względu na wysoką zawartość salicylanów, działają jak naturalna aspiryna.

Warto też polecić suszone śliwki, które jak żadne inne owoce w wersji suszonej, wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego - dzięki wysokiej zawartości pektyn wspierają pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Są co prawda kaloryczne (260 kcal w 100 g), ale aby osiągnąć pozytywny efekt wystarczy zjeść zaledwie kilka ich sztuk.

Jeśli nadal zastanawiamy się nad zasadnością spożywania suszonych (kalorycznych) owoców podczas odchudzania, zwróćmy uwagę na jeszcze jeden ich składnik - sorbitol - to szczególny rodzaj cukru, który powstaje podczas procesu suszenia owoców - spożywany w małych ilościach zdecydowanie poprawia perystaltykę jelit. Należy jednak zachować umiar, ponieważ w  większych może spowodować biegunki i wzdęcia.

Zatem - powtórzmy to jeszcze raz - w spożywaniu owoców stawiajmy na jakość, nie na ilość - a osiągniemy same korzyści. Będziemy zdrowsi i szczuplejsi!

Źródło: http://www.wygodnadieta.pl/

Zdjęcie Aura Herbals Żurawina premium - suszone owoce 500g Zdjęcie BRAT Suszone daktyle 1kg Zdjęcie VITA NATURA figi suszone 400g
Aura Herbals Żurawina premi... BRAT Suszone daktyle 1kg VITA NATURA figi suszone 400g
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: dieta, grejpfrut, jabłko, owoce w diecie