Konkurs sztuka znikania - placki ziemniaczane

Red
Jeśli macie swój ulubiony przepis na placki ziemniaczane, koniecznie nam go przyślijcie! Z nadesłanych propozycji wybierzemy dwie najciekawsze i nagrodzimy je!
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Placki ziemniaczene z łososiem i smietaną

Do wygrania grill elektryczny oraz sokowirówka marki Zelmer. Wybrane przepisy zostaną również opublikowane na naszej stronie internetowej magazyn-kuchnia.pl. Na zgłoszenia czekamy do 19 października 2015 roku pod adresem kuchnia@agora.pl. Pod przepisem wpiszcie swój adres pocztowy.


Nie zapomnijcie też przysłać zdjęcia potrawy!

 

Grill elektryczny oraz sokowirówka marki ZelmeFot. Materiały partnera

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajko
  • ew. 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej lub sklarowane masło do smażenia
  • plasterki wędzonego łososia
  • gęsta kwaśna śmietana
  • koperek

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę obieramy. I teraz uwaga: ziemniaków i cebuli nie ścieramy, tylko przepuszczamy przez sokowirówkę. Potem wyjmujemy masę cebulowo-ziemniaczaną z pojemnika sokowirówki i przekładamy do miski*.

Wyciśnięty z cebuli i ziemniaków sok odstawiamy na kilka minut. W tym czasie oddzieli się skrobia i osiądzie na dnie naczynia. Wówczas odlewamy przezroczysty płyn z góry, a skrobię dodajemy do masy ziemniaczanej w misce. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę pszenną (nie jest to konieczne, ale można), mieszamy, porządnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczamy. Kiedy placki się przyrumienią z jednej strony, odwracamy i dosmażamy z drugiej. Podajemy je z plasterkiem łososia i kleksem śmietany; dekorujemy gałązką koperku.

* W tym przepisie postępujemy odwrotnie niż wtedy, gdy robimy sok owocowy - bo nie chodzi nam przecież o wypicie ziemniaczanego soku, tylko o łatwe rozdrobnienie ziemniaków i wykorzystanie otrzymanej z nich pulpy.

placki ziemniaczane

make animated gifs like this at MakeaGif
Zdjęcie Bosch MUM 57860 Zdjęcie Camry CR 4211 Zdjęcie CLATRONIC KM 3350
Bosch MUM 57860 Camry CR 4211 CLATRONIC KM 3350
źródło: Okazje.info
1
Paweł Świstek Paweł Świstek

Placki ziemniaczane z sosem czekoladowym chilli i karmelizowaną gruszką - Paweł Świstek

Przepis na około 15 szt. placków ziemniaczanych:

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 250 ml płatków owsianych
  • 1 cebula (według uznania)

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Wsypujemy do tego szklankę płatków owsianych, dodajemy drobno posiekaną cebulę, oraz wbijamy dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Według smaku dodajemy przyprawy (pieprz,sól). Na rozgrzanym oleju smażymy nasze placki aż się zarumienią.

 

Dodatki:

  • czekolada
  • sproszkowana papryka chilli
  • gruszka
  • miód
  • masło
  • mięta

 

Sposób przygotowania:

Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do plastikowej miseczki i robimy kąpiel wodną w celu rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dosypujemy dosłownie odrobinę papryczki chilli i wszystko równomiernie mieszamy. W tym samym czasie kiedy czekolada nam się rozpuszcza, kroimy gruszkę na połówki, obieramy ją ze skórki i wydrążamy łyżeczką jej pestki. Na rozgrzaną patelnie dajemy odrobinę masła oraz dużą łyżkę miodu. Kiedy wszystko ładnie się rozpuści kładziemy naszą gruszkę i karmelizujemy ją z jednej i drugiej strony do zadowalającego efektu. Wszystkie składniki układamy według uznania na talerzu.

2
Anna Kurzyna Anna Kurzyna

Kolorowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - Anna Kurzyna

na 10-12 placków czyli 3-4 porcje

 

Składniki:

  • 50-60 dag ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia)
  • 2 jajka
  • 4 łyż mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
  • 2 łyż mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
  • 1 papryka
  • 1-2 cebule
  • 10 dag wędliny
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna

 

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę. Cebulę i paprykę drobno pokroić, lekko posolić, zeszklić na maśle i poddusić do miękkości. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę wędlinę i odsączoną kukurydzę, smażyć razem przez chwilę.

2. Ziemniaki wymieszać z jajkami i mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku.

3. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron.

Podawać z ulubionym sosem

3
Więcej na ten temat: placki ziemniaczane, sztuka znikania