Książki kulinarne na czerwiec

Monika Jankowska-Kapica
Jakie kuchenne lektury wziąć pod uwagę, gdy lato tuż tuż? Polecamy m.in. "Terapię sokową" (na bazie świeżych warzyw i owoców), dwie książki z potrawami na grilla, nowe przepisy Diany Henry, a do poczytania - parakulinarne felietony Doroty Masłowskiej.
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Heritage, Sean Brock, Artisan, 139 zł (bookoff.pl)

Długo oczekiwana książka znanego szefa kuchni Seana Brocka specjalizującego się we wskrzeszaniu starych amerykańskich przepisów. Dziedzictwo kulinarne Ameryki to w jego interpretacji przede wszystkim kuchnia Południa, która swą wyjątkowość i różnorodność zawdzięcza m.in. niewolnikom z Afryki.

Tytuły rozdziałów wskazują na źródło produktów, na których bazują przepisy. Mamy tu więc "Ogród", a w nim zupy (np. kukurydziana z kozim serem i krewetkami), sałatki i warzywne dania na ciepło. W rozdziale "Młyn" znajdziemy receptury na wypieki i potrawy na bazie mąki kukurydzianej oraz ziaren, a "Podwórze" to dania z drobiu i jajek. Są też ryby morskie i ze strumienia oraz dania mięsna ("Pastwisko"), są słodkości i dania restauracyjne.

Książka zdobyła w tym roku prestiżową nagrodę IACP (International Association of Culinary Professionals).

Zdjęcie BOHMANN GARNKI BH-3217 Zdjęcie Chasseur Garnek Modern 3 litry 3220-01 Zdjęcie Gerlach GARNKI INDUKCYJNE HARMONY + RONDEL Z POKRYWKĄ 8 EL
BOHMANN GARNKI BH-3217 Chasseur Garnek Modern 3 li... Gerlach GARNKI INDUKCYJNE H...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Diana Henry, A Bird in the Hand, Mitchell Beazley, 119 zł (bookoff.pl)

Nowa książka cenionej brytyjskiej autorki kulinarnej, znanej z cotygodniowych artykułów w "The Sunday Telegraph". Tym razem Diana Henry proponuje przepisy na dania z kurczaka - na każdy dzień i na każdy humor, jak głosi podtytuł. Dodajmy jeszcze - na każdą okazję.

Znajdziemy tu bowiem pomysły, jak przyrządzić kurczaka na zwykłą kolację po pracy (np. pieczony ze śliwkami w czerwonym winie), wielką ucztę, niedzielny lunch (z brzoskwiniami, miodem i lawendą), przyjęcie w ogrodzie. Książkę  zamykają przepisy bazujące na drobiowych resztkach.

2
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Twelve Recipes, Cal Peternell, HarperCollins Publishers, 89 zł (bookoff.pl)

Cal Peternell, szef kuchni legendarnej restauracji Chez Panisse w San Francisco, nie popisuje się wymyślnymi daniami, tylko uczy podstaw gotowania. To książka napisana z pobudek osobistych - kiedy najstarszy syn kucharza wyjechał na studia, Peternell uświadomił sobie, że niczego w kuchni go nie nauczył i teraz nadrabia zaległości.

Podpowiada m.in. jak przygotować dania z jajek, makaronu i ryżu, jak komponować sałatki, dusić i grillować mięso oraz piec ciasta. Ilustracje do książki to dzieło żony i synów.

Książka zdobyła w tym roku prestiżową nagrodę IACP (International Association of Culinary Professionals).

3
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Tomasz Jakubiak, Jakubiak lokalnie, Wydawnictwo Egmont Polska, 61 zł

Pierwsza autorska książka Tomasza Jakubiaka, gospodarza programów "Jakubiak w sezonie" i "Jakubiak lokalnie" na antenie Kuchni+. Są tu przepisy znane zarówno z telewizji, z restauracji prowadzonej przez autora, jak i całkiem nowe. Wśród nich dania dla początkujących i dla zaawansowanych; wszystkie bazują na lokalnych produktach.

Pierwszy rozdział poświęcony daniom wegetariańskim i wegańskim to propozycje dość standardowe, ale już pozostałe (potrawy z ryb, drobiu i czerwonego mięsa) - to popis kulinarnej wyobraźni (np. mus z wędzonego jesiotra z sosem z białej czekolady). Najmniej miejsca autor poświęca deserom - na osłodę serwuje tylko sześć przepisów.

Książka Łukasza Jakubiaka w formie ebooka jest dostępna tutaj >>

4
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel, Na gorąco!, Wydawnictwo Buchmann, 39,90 zł

Dania z rusztu, grilla (elektrycznego i tradycyjnego) oraz patelni w sam raz na rozpoczęty właśnie sezon pikników i ogrodowych przyjęć w gronie najbliższych.

Książkę otwierają przepisy na marynaty do drobiu, czerwonych mięs, ryb i owoców morza (interesująco zapowiadają się marynaty karmelowa i anyżowa). Następnie mamy propozycje sosów, a potem już same konkrety: dania z mięsa, ryb i warzyw. Są też - a jakże! - grillowane desery, m.in. figi w karmelu z muscatem i mango z kruszonką z orzeszków ziemnych.

Ręczę, że po obejrzeniu apetycznych zdjęć kaczych mostków z pomarańczą czy wieprzowych żeberek z imbirem, zaczniecie planować imprezę grillową.

5
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Dorota Masłowska, Więcej niż możesz zjeść, Noir sur Blanc, 35 zł

Felietony Doroty Masłowskiej mają charakter parakulinarny, są więc strawą bardziej dla duszy, niż dla ciała. Autorka serwuje "przepisy" m.in. na lato nad polskim morzem, na kinderbal, na pokątną męską ucztę nocną. Na cel bierze np. ofertę Warsu, polskie sushi i jedzenie all inclusive.

Jej niejadalne z definicji  "receptury" złożone są ze smacznych składników: soczystej frazy, subtelnej ironii, obserwacji socjologicznych i szczypty nostalgii za przełomem lat 80. i 90. (ach ten tort z ananasem z puszki!).

Chleba z tego nie będzie, ale za to uciechy sporo.

Książka Doroty Masłowskiej w formie ebooka jest dostępna tutaj >>

6
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Quon & Briana Stockton, Terapia sokowa. Czas na juicing, Wydawnictwo Buchmann, 34,99 zł

Ponad 90 przepisów na świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców. Podzielone są na cztery kategorie: soki pobudzające metabolizm, soki dodające energii bazujące na składnikach bogatych w błonnik i tłuszcze, soki oczyszczające oraz soki wzmacniające odporność.

Zdrowe i kolorowe, do wypicia duszkiem.

7
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Mireille Guiliano, Francuzki nie tyją. Książka kucharska, Wydawnictwo Albatros, 35 zł

Jak one to robią, że nie tyją? Mireille Guiliano zdradza tajniki diety Francuzek, które nie rezygnując z przyjemności jedzenia i nie licząc kalorii, trzymają linię. W skrócie: dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona, a porcje niewielkie.

Autorka proponuje 150 łatwych przepisów na śniadania, lunche (np. chłodnik z awokado i cykorii), obiady, desery (np. ciasto jogurtowo-owsiane) i specjalne okazje. Całość ubarwiają jej  wspomnienia i anegdoty z podróży oraz lat spędzonych w Paryżu, Prowansji i Nowym Jorku.

Książki Mireille Guiliano są dostępne w formie ebooków tutaj >>

8
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Beata Pawlikowska, Największe kłamstwa naszej cywilizacji, Wydawnictwo Burda Książki, 34,90 zł

Świat (spożywczy) według Blondynki, czyli podróżniczki i dziennikarki Beaty Pawlikowskiej, jest światem wielkich kłamstw.

"Ludzkość zatraciła się w pogoni za zyskiem. Zostaliśmy w dżungli śmieci, na które ktoś nakleja kolorowe nalepki, żeby je lepiej sprzedać" - pisze autorka we wstępie. A potem bierze pod lupę produkty, które jej zdaniem szkodzą zdrowiu, m.in. soki w kartonach, margarynę, biały cukier i chleb z supermarketu.

Uwaga! Lektura skłania do porządków w lodówce.

Książka Beaty Pawlikowskiej w formie ebooka jest dostępna tutaj >>

9
&Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta &Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Jamie Oliver's Food Tube: Dj BBQ, Szalony grill; Kerryann Dunlop, Rodzinne przysmaki; Cupcake Jemma, Sezonowe słodkości, Wydawnictwo Insignis, 19,90 zł (każdy tytuł)

Ofensywa Jamiego Olivera na naszym rynku trwa - teraz brytyjski kucharz rekomenduje trzy książki swych współpracowników, którzy produkują filmiki kulinarne dla jego kanału Food Tube (youtube.com/jamieoliver).

Publikacje (każda po 50 przepisów) poświęcone są: rodzinnym posiłkom, ciastom i babeczkom oraz daniom z grilla. Warto mieć pod ręką.

10
Więcej na ten temat: książki kulinarne