"Sztuka znikania" - Spanakopita. Wyniki konursu!

Mg
Spinakopita

Spinakopita (&Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl)

Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Poniżej prezentujemy przepisy zwycięzców. Gratulujemy i zapraszamy do kolejnego konkursu "Sztuka znikania"
1 z 4
&Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
&Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Spanakopita - KUCHNIA

dla 2 osób

Nadzienie:

  • 1/2 pęczka malutkich dymek
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g liści szpinaku
  • 20 g masła
  • 350 g pokruszonej fety
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Oraz:

  • 10 płatów ciasta filo
  • 120 g stopionego masła

 

Sposób przygotowania

Dymki ze szczypiorem kroimy w cienkie krążki, czosnek siekamy drobno, szpinak grubo (z dużych liści wykrawamy łodyżki). Dymki i czosnek smażymy 2 minuty na maśle, dodajemy szpinak i dusimy 5-7 minut. Odstawiamy na 10 minut, przekładamy na sito i odciskamy. Mieszamy z fetą, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Ciasto przykrywamy przezroczystą folią i wilgotnym ręcznikiem kuchennym - chodzi o to, by nie obsychało. Na blacie układamy jeden płat filo dłuższym brzegiem do siebie. Smarujemy
przestudzonym masłem. Przykrywamy kolejnym arkuszem ciasta, znów smarujemy masłem. Kroimy na sześć pasów o szerokości 30 x 7 cm.


Na jeden z końców każdego paska nakładamy dużą łyżkę nadzienia. Zaczynamy składać pierwszy płat od końca, na którym leży farsz: chwytamy za róg, łączymy z dłuższym brzegiem, tak by powstał trójkąt. Składamy trójkąt wzdłuż linii zgięcia, aż "nawiniemy" na trójkąt całe ciasto. Tak postępujemy z każdym pasem. Przygotowujemy kolejne arkusze, dzielimy je na pasy i zwijamy trójkąty - w sumie wyjdzie ich około 30. Układamy je na blasze wyściełanej pergaminem, pieczemy 25 minut w 190°C.

spanakopita

make animated gifs like this at MakeAGif
2 z 4
Fot: Matra kosmak
Fot: Matra kosmak

Spanakopita - Marta Kornak

Składniki

  • 4 arkusze ciasta filo (o wymiarach ok. 46x35cm)
  • 3 łyżki masła
  • 400 g świeżego szpinaku baby
  • łyżka świeżo posiekanego koperku
  • 2 szalotki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 200 g sera feta
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki sezamu

 

Sposób przygotowania

Szpinak myjemy, blanszujemy we wrzątku przez minutę (najlepiej zrobić to partiami), przekładamy na sito i odciskamy z nadmiaru wody, kiedy szpinak przestygnie. Siekamy szpinak dość drobno i przekładamy do miski.

Na oliwie szklimy pokrojone w kostkę szalotki, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Do miski ze szpinakiem wlewamy roztrzepane jajka (zostawiamy odrobinę do posmarowania ciasta po wierzchu), dodajemy cebulkę z czosnkiem, koperek i pokruszony ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz startą gałką. Płaty ciasta filo smarujemy z jednej strony rozpuszczonym masłem. Układamy płaty jeden na drugim i wykładamy nimi foremkę (u mnie była to forma 22x13cm) - ważne, żeby część ciasta wystawała poza foremkę. Nakładamy farsz i składamy pozostałe ciasto, by przykryć nim nadzienie.

Ciasto smarujemy po wierzchu resztką roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem. Spanakopitę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy przez ok. 50 minut - ciasto z wierzchy powinno się zezłocić.

3 z 4
Fot: Daria Furmanek
Fot: Daria Furmanek

Pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą - Magda Romek

na ok. 8 sztuk.

 

Składniki

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła do smarowania

 

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek i za chwilę posiekane liście szpinaku. Pod koniec duszenia szpinaku dodajemy pomidory pokrojone w kostkę. Gotowy szpinak zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy.

Z ciast filo ucinamy długie, szerokie paski. Masło rozpuszczamy do smarowania. Jeden pas ciasta smarujemy masłem i przykrywamy drugim i smarujemy pasłem. Na końcu ciasta dajemy 1 łyżkę nadzienia i zawijamy w trójkąt. Tak zawinięte ciasto smarujemy masłem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut aż się zarumieni.

4 z 4

Słodka sapanakopita - Daria Furmanek

Składniki

  • 300 g fety
  • 3 łyżki miodu
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżego tymianku
  • sezam
  • masło
  • 8 płatów ciasta filo

 

Sposób przygotowania

Na suchej pateni prażymy sezam. Fetę mieszamy z miodem, tymiankiem i oregano. Płaty ciasta filo przecinamy na pół i mamy 16 arkuszy. Bierzemy pierwszy płat ciasta, smarujemy masłem i układamy na nim drugi. Nakładamy porcję farszu na środek i zakładamy boki ciasta na zakładkę. Odwracamy paczuszkę i zakładamy pozostałe ciasto. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Przygotowane paczuszki umieszczamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w 175°C (aż się zarumienią). Na koniec każdą paczuszkę posypujemy podprażonym sezamem i polewamy miodem.

Więcej na ten temat: kuchnia grecka, spinakopita, sztuka znikania