Książki kulinarne - lektury na maj

Monika Jankowska-Kapica

(Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl)

Na najpiękniejszy wiosenny miesiąc polecamy m.in. debiut współpracującej z nami rysowniczki Zosi Różyckiej - "Alfabet ciast" oraz pierwszą wydaną po polsku książkę Donny Hay
1 z 8
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Alfabet ciast, Zofia Różycka, Wydawnictwo Dwie Siostry, 34,90 zł

Jeśli uważnie czytacie "Kuchnię", to nazwisko Zofii Różyckiej z pewnością nie jest wam obce - co miesiąc na łamach naszego miesięcznika ukazuje się jej "Felieton rysowany pod kreską", czyli ilustracja przepisu na słodkie domowe wypieki.

Autorka zajmuje się nie tylko ilustracją prasową i grafiką, ale także fotografią i stylizacją kulinarną. Sama również doskonale piecze - na co dzień zaopatruje warszawskie kawiarnie w ciasta z własnej pracowni. Opublikowanie książki kulinarnej było więc kwestią czasu.

W swym książkowym debiucie Zofia Różycka prezentuje słodkie przysmaki według alfabetu - każda litera to jedna oryginalna receptura. Mamy tu różności, m.in. eklerki, imbirowe ciastka z miodem, jabłkowo-jogurtową tartę z jeżynami i jagodami, marchewkowe ciasto z marcepanem i mascarpone, orzechowe ciastka z bekonem, sernik z sezamkami oraz wegańskie wiśniowe kruche babeczki. Przepisy - mimo, że fantazyjne - są proste "w obsłudze", autorka zapewnia, że ciasta każdemu powinny się udać.

Zachwyca oprawa graficzna książki: wysmakowane fotografie, finezyjne ilustracje i lekka jak piórko kaligrafia. Idealny prezent dla wszystkich łasuchów-estetów!

2 z 8
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Szybko, świeżo, prosto, Donna Hay, Wydawnictwo Albatros, 64,90 zł

Pierwsza polska publikacja Donny Hay, australijskiej autorki książek i programów kulinarnych, wydawczyni własnego czasopisma "Donna Hay Magazine", która stworzyła charakterystyczny kopiowany na całym świecie styl (minimalistyczne zdjęcia potraw na czystym, białym tle). W swojej ojczyźnie ma status bogini kulinarnej - ikony domowego gotowania.

Do rąk rodzimych czytelników trafia książka, która na Zachodzie ukazała się przed pięcioma laty. Nie jest to wybór przypadkowy - "Szybko, świeżo, prosto" to bowiem kwintesencja zasad gotowania Donny Hay. Na debiut na polskim  rynku - w sam raz. Znajdziemy tu ponad 160 przepisów, według których przygotujecie smaczne, zdrowe i pomysłowe obiady, kolacje oraz desery bez spędzania długich godzin w kuchni.

"Pokażę wam, jak w prosty sposób wydobyć maksimum smaku z potraw, nadać im atrakcyjny wygląd i zyskać przez to czas na własne przyjemności" - obiecuje autorka we wstępie. I dotrzymuje słowa.

3 z 8
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Sztuka dobrego jedzenia, Jasmine i Melissa Hemsley, Wydawnictwo Buchmann, 79,90 zł

Siostry Hemsley to założycielki modnej wśród celebrytów brytyjskiej firmy H + H, która oferuje klientom opracowane specjalnie dla nich posiłki bez glutenu, niezdrowych tłuszczów i rafinowanych cukrów. Do szerszego grona odbiorców siostry dotarły dzięki publikacjom na łamach internetowego wydania brytyjskiego Vogue?a.

Dewizą ich rodzinnego przedsiębiorstwa i niniejszej książki jest świadome odżywianie. Proponowane przez nie potrawy bazują na nieprzetworzonych produktach, naturalnych tłuszczach (masło, nierafinowane oleje) i wywarze z kości.

Swą filozofię odżywiania się autorki szeroko omawiają we wstępie, a potem serwują 150 przepisów na śniadania, zupy, sałatki, dodatki i przekąski, mięso i ryby, dania warzywne, sosy i dipy, desery i wypieki oraz napoje. Pysznie i zdrowo.

4 z 8
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Koktaje dla zdrowia i urody, Katarzyna Błażejewska, Wydawnictwo Zwierciadło, 34,90 zł

Nie jest to wyłącznie zbiór przepisów na koktajle ze świeżych warzyw, owoców i ziół. Autorka - dietetyczka z wykształcenia - skomponowała z tychże receptur 10 tygodniowych kuracji dla zdrowia i urody (jeden napój na każdy dzień).

Mamy tu więc koktajle na piękną cerę, bystry umysł i zdrowy brzuch, detoksykujące, przyspieszające metabolizm, poprawiające odporność, uspokajające, witalizująco-regeneracyjne, nawilżające na lato i rozgrzewające na zimę.

Każda kuracja zaprezentowana jest w osobnym rozdziale, który kończy się listą zakupów z produktami potrzebnymi do przygotowania napojów na cały tydzień kuracji. Lektura całoroczna.

5 z 8
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Happy detoks, Kasia Bem, Wydawnictywo Edipresse, 39,99 zł

W "poprzednim wcieleniu" Kasia Bem była zestresowaną, przepracowaną korporacyjną dziennikarką, copywriterką, dyrektorką. Teraz jest szczęśliwą trenerką jogi propagującą w mediach zrównoważony styl życia.

W swej adresowanej głównie do kobiet książce w przejrzysty sposób dzieli się wiedzą, praktykami i narzędziami, które odmieniły jej życie. Opracowała 10-dniowy program oczyszczający ciało i umysł, bazujący na diecie, jodze, ćwiczeniach oddechowych i medytacji.

Jadłospis przewiduje eliminację produktów zakwaszających organizm (cukier, mięso, nabiał, biała mąka i gluten, alkohol, kofeina, papierosy), a spożywanie tych, które wspomagają jego oczyszczanie (kasze, koktajle warzywno-owocowe, zupy, sałatki, woda, herbatki ziołowe). Przepisy, które proponuje Kasia Bem są proste i oparte na ogólnodostępnych produktach. I na tyle atrakcyjne, że możecie z nich korzystać nie tylko podczas detoksu.

6 z 8
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Hummus Bros. Levantine Kitchen: Delicious, Healthy Recipes Inspired by the Ancient Mediterranean, Pavilion, 79 zł (bookoff.pl)

Pod szyldem "Hummus Bros" funkcjonują cztery londyńskie restauracje serwujące hummus pod wieloma postaciami, z różnymi dodatkami. Koncept się przyjął, teraz czas na książkę - w zachodnich lokalach, które osiągnęły sukces publikacja własnych receptur powoli staje się normą.

Twórcy sieci serwują hummus m.in. z meksykańską wołowiną, jagnięciną i orzeszkami piniowymi czy kurczakiem tikka masala. Oprócz tego proponują przepisy na falafele, wrapy, zupy, sałatki, przekąski, desery i drinki - wszystko inspirowane kuchnią lewantyńską występująca na terenie Libanu, Syrii, Palestyny, Izraela, Jordanii, południowej Turcji i Cypru.

7 z 8
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Flavor Floors, Alice Medrich, Artisan Books, 139 zł (bookoff.pl)

Ponad 120 przepisów na bezglutenowe ciasta i desery z mąki ryżowej, owsianej, kukurydzianej, gryczanej, kasztanowej, kokosowej, z mielonych orzechów oraz migdałów.

Alice Medrich, autorka wielu książek kulinarnych poświęconych słodkościom, przekonuje, że mąki bezglutenowe nie pełnią jedynie funkcji zamienników mąki pszennej, lecz często nadają wypiekom nowy, lepszy smak, np. ciasto orzechowe na bazie maki gryczanej smakuje intensywniej niż podobne zrobione na mące pszennej.

W publikacji znajdziecie także mnóstwo przydatnych wskazówek, jak przechowywać poszczególne rodzaje mąki i do czego wykorzystywać.

8 z 8
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andzrej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Plant Food, Matthew Kenney, Meredith Baird, Scott Winegard, Gibbs Smith, 89 zł (bookoff.pl)

Nowoczesne dania wegańskie przyrządzone na surowo za pomocą takich technik, jak m.in. suszenie, wędzenie, fermentacja.

Amerykański szef kuchni, autor książek kulinarnych Matthew Kenney i jego ekipa podają przepisy na sałatki (np. z groszku, mięty, orzechów laskowych i skórki cytrynowej), zupy (np. selerowo-gruszkowa na mleku migdałowym), dania główne (gnocchi marchewkowe), domowe sery (np. feta z orzechami brazylijskimi), desery (np. limonkowy sernik na zimno z kruszonką imbirową), soki i koktajle (np. pomarańczowo-figowo-pistacjowy).

Więcej na ten temat: książki kulinarne