Wołowina w kuchniach świata

mjk, mat. prasowe
28.01.2016 15:52
A A A
Za ojczyznę potraw z wołowiny powszechnie uznaje się Argentynę, ale mięso to ma mocną pozycję w tradycji kulinarnej niemal pod każdą szerokością geograficzną. Wypróbujcie 10 najciekawszych przepisów z różnych stron świata

FOT. BBS

W argentyńskich domach i restauracjach wołowina jest składnikiem potraw podawanych na śniadanie, obiad i kolację. Według statystyk przeciętny Argentyńczyk zjada prawie 60 kg wołowiny rocznie. Najbardziej popularną formą jedzenia i spędzania równocześnie czasu jest w Argentynie grill nazywany asado. Mieszkańcy tamtych rejonów spożywają przygotowane na nim ogromne ilości mięsa, które marynują najpierw w czosnkowo-ziołowym sosie chimichurri.

Za dobrze przyrządzoną wołowiną przepadają również Japończycy. To z Kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi najdroższa i najbardziej pożądana przez smakoszy wołowina Kobe. Japońska tradycja kulinarna charakteryzuje się prostotą i świeżością wykorzystywanych w niej składników. Wołowinę w Japonii najczęściej podaje się z sosem utartym z masła i pasty miso.

W niezwykle zróżnicowanej kuchni Afryki podaje się wołowinę z sosem harissa ucieranym z ostrych papryczek lub jako słynne i niezwykle popularne w Maroko i Egipcie tajines. Australijczycy z kolei szczególnie upodobali sobie wołowinę doprawioną kardamonem, kolendrą, szafranem, chilli lub trawą cytrynową. Nie można także zapomnieć o niezwykle popularnych w Europie i Ameryce Północnej klasycznych stekach, hamburgerach czy potrawach takich jak boeuf Strogonow i polędwica a la Wellington.

Zobacz także
Komentarze (3)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX