Wołowina w kuchniach świata

mjk, mat. prasowe
Za ojczyznę potraw z wołowiny powszechnie uznaje się Argentynę, ale mięso to ma mocną pozycję w tradycji kulinarnej niemal pod każdą szerokością geograficzną. Wypróbujcie 10 najciekawszych przepisów z różnych stron świata
FOT. BBS FOT. BBS

Wołowina dookoła świata

W argentyńskich domach i restauracjach wołowina jest składnikiem potraw podawanych na śniadanie, obiad i kolację. Według statystyk przeciętny Argentyńczyk zjada prawie 60 kg wołowiny rocznie. Najbardziej popularną formą jedzenia i spędzania równocześnie czasu jest w Argentynie grill nazywany asado. Mieszkańcy tamtych rejonów spożywają przygotowane na nim ogromne ilości mięsa, które marynują najpierw w czosnkowo-ziołowym sosie chimichurri.

Za dobrze przyrządzoną wołowiną przepadają również Japończycy. To z Kraju Kwitnącej Wiśni pochodzi najdroższa i najbardziej pożądana przez smakoszy wołowina Kobe. Japońska tradycja kulinarna charakteryzuje się prostotą i świeżością wykorzystywanych w niej składników. Wołowinę w Japonii najczęściej podaje się z sosem utartym z masła i pasty miso.

W niezwykle zróżnicowanej kuchni Afryki podaje się wołowinę z sosem harissa ucieranym z ostrych papryczek lub jako słynne i niezwykle popularne w Maroko i Egipcie tajines. Australijczycy z kolei szczególnie upodobali sobie wołowinę doprawioną kardamonem, kolendrą, szafranem, chilli lub trawą cytrynową. Nie można także zapomnieć o niezwykle popularnych w Europie i Ameryce Północnej klasycznych stekach, hamburgerach czy potrawach takich jak boeuf Strogonow i polędwica a la Wellington.

1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

USA: wołowina Kentucky

Składniki

  • 2 steki (po 35 dag każdy) polędwicy wołowej
  • 6 kromek pieczywa pszennego
  • liście sałaty
  • 4-6 pomidorów
  • olej lub oliwa do rusztu
  • sól

Przyprawy:

  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Po 1/2 łyżeczki:

Sposób przygotowania

Ostrym nożem kilkakrotnie natnij każdy stek, tworząc kształt otwieranej książki. Przyprawy dokładnie wymieszaj i natrzyj steki, także w nacięciach. Mięso przykryj i odstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie piecz steki na naoliwionym ruszcie po 5-7 minut z każdej strony. Mięso powinno lekko zbrązowieć z zewnątrz, a wewnątrz pozostać różowe. Gotowe steki przykryj i odstaw na 5-10 minut. Podawaj pokrojone na cienkie plasterki z sosami, pieczywem, zieloną sałatą oraz plasterkami pomidorów.

Autor

Anna Wrońska
Zdjęcie Nóż do steków Texas Zdjęcie Wusthof Culinar Nóż do filetowania 4559 Zdjęcie Wusthof Culinar Nóż do filetowania, szpilka 4629
Nóż do steków Texas Wusthof Culinar Nóż Wusthof Culinar Nóż
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info

2
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kuchnia żydowska: czulent

Składniki

  • ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka (choć ja wolę bez)
  • 1/2 kg bardzo drobno pokrojonej  wołowiny
  • garstka  kaszy perłowej
  • 1 puszka  czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki  białej fasoli
  • 4 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • 250 ml  przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

Do garnka wkładamy po kolei pokrojone ziemniaki, cebulę, marchewkę, wołowinę, kaszę, fasolę i przyprawy (wedle uznania), na końcu dodajemy przecier pomidorowy. Wlewamy trochę wody i stawiamy na bardzo małym ogniu. Nie podnosimy pokrywki (można czasem potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszać). Gotujemy przez 3-4 godziny.

Porady i artykuły

Autor

Magazyn Kuchnia
Zdjęcie Berghoff Garnek Bistro 4410022 Zdjęcie Hendi Garnek 610206 Zdjęcie Le Creuset Garnek 91005000222100
Berghoff Garnek Bistro Hendi Garnek Le Creuset Garnek
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Argentyna: steki w sosie barbecue

(dla 2 osób)

Składniki

Sos barbecue:

  • łyżka sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania

Steki przez noc marynujemy w oliwie, czosnku i rozmarynie. Grillujemy przez 6 minut z każdej strony. Podajemy z sosem barbecue, zrobionym z podanych składników i z młodymi ziemniakami oraz garścią rukoli.

Autor

Tomek Woźniak
Zdjęcie ARIETE 798 Yaki Grill Zdjęcie SEVERIN KG 2385 Zdjęcie Severin PG 9320
ARIETE 798 Yaki Grill SEVERIN KG 2385 Severin PG 9320
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Tajlandia: zupa z wołowiną na ostro

Składniki

  • 45 dag pokrojonej na kawałki pręgi wołowej
  • 1 kawałek cynamonu o długości 8 cm
  • 4 cienkie plasterki galgantu lub imbiru
  • 3 korzenie kolendry
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (rozgniecione i pokrojone na kawałki o długości 5 cm)
  • 4 liście limonki kaffir porwane na małe kawałki
  • 2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 1 cienko pokrojona łodyga selera naciowego
  • 6 liści sałaty pokrojonych na kawałki wielkości 5 cm
  • 1/2 szklanki sosu rybnego
  • 1/4 szklanki świeżego soku z limonki
  • 5 rozgniecionych papryczek chili lub 2 łyżeczki przyprawy sambal oelek
  • 2 pokrojone łodygi świeżej kolendry

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zupy zalej 6 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj godzinę i 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Włóż wszystkie dodatki i podgrzewaj jeszcze 1-2 minuty.

Autor

Magazyn Kuchnia
Zdjęcie HENDI Miska na zupę Flora 250 ml Flora Zdjęcie HENDI Miska na zupę Lionhead 0,125 l Lionhead Zdjęcie Two People Angel Wings Miska na zupę M/16-K.LIN
HENDI Miska na zupę Flora HENDI Miska na zupę Lionhea Two People Angel Wings Miska
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Studio Duklas + Fot. Studio Duklas +

Włochy: carpaccio

Składniki

  • żółtko
  • 1 szklanka oliwy
  • sok z 1 cytryny lub 1 łyżka octu z białego wina
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
  • 3 łyżki mocnego bulionu wołowego
  • 4-5 kropli tabasco
  • 50 dag polędwicy wołowej

Sposób przygotowania

Do blendera wkładamy żółtko, wlewamy 1/4 oliwy, miksujemy, powoli wlewając resztę oliwy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozpuszczamy gorczycę w bulionie, mieszamy z majonezem, dodajemy tabasco. Polędwicę kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej elektrycznym nożem, kiedy mięso jest leciutko zamrożone). Plasterki układamy na talerzykach, polewamy sosem i podajemy.

Autor

Anna Wrońska
Zdjęcie Nóż elektryczny Kenwood KN400 Zdjęcie Severin EM 3965 Zdjęcie TEFAL Nóż elektryczny 852331
Nóż elektryczny Kenwood Severin EM noż TEFAL Nóż elektryczny
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Japonia: wołowina z chilli i sosem ostrygowym

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Marchew i cukinię obieramy, kroimy w cienkie słupki. Obrany i pokrojony na cienkie plasterki czosnek podsmażamy na oleju z chilli i kawałkami obranego imbiru. Robimy to na płycie "tepanyaki", w woku lub na patelni. Dodajemy plastry polędwicy, sos ostrygowy i sojowy, smażymy przez 2-3 minuty. Wrzucamy marchew oraz cukinię i podsmażamy, aż warzywa staną się kruche. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wrzucamy orzeszki, cukier i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Podajemy od razu.

Zdjęcie Hendi Płyta grillowa Tepanyaki 450x230 mm Płyta grillowa Tepanyaki 530x290 mm 238219 Zdjęcie Hendi Płyta grillowa Tepanyaki 450x230 mm Płyta grillowa Tepanyaki 660x270 mm 238226
Hendi Płyta grillowa Tepanyaki Hendi Płyta grillowa Tepanyaki
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
7
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Wietnam: wołowina z sosem grzybowym

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Podsmażamy plasterki czosnku na oleju - w woku lub na patelni. Wrzucamy wołowinę, wlewamy sos sojowy i smażymy, cały czas mieszając, aż się lekko zrumieni. Dodajemy fasolkę pokrojoną na kawałki o długości 2 cm (mrożoną rozmrażamy), sos grzybowy i dalej smażymy przez 5-10 minut, aż fasolka będzie chrupka. Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do woka (teraz można też wbić jajko). Smażymy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu.

Zdjęcie TESCOMA Wok VITAPAN 603048 Zdjęcie Wok TEFAL A19619 Zdjęcie Wok Tefal A3581982
TESCOMA Wok VITAPAN Wok TEFAL Wok Tefal
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
8
Fot. TIMEMACHINE Fot. TIMEMACHINE

Portugalia: picado

Dla 4 osób

Składniki

  • 1 kg  mięsa wołowego
  • 2 duże (lub 3 małe) główki  czosnku
  • sól gruboziarnista
  • 2 suszone papryczki piri-piri
  • olej do smażenia
  • 3-4 duże czerwone papryki
  • 1-2 zielone papryczki chilli
  • 1 szklanka  madery

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, nacieramy czosnkiem, solą oraz piri-piri i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, tak aby pozostało krwiste. Oba rodzaje papryki opiekamy w piekarniku lub nad palnikiem gazowym, aż zacznie odchodzić skórka, a środek będzie miękki. Kroimy paprykę w paski, mieszamy z mięsem i smażymy 10-30 minut na dużym ogniu, podlewając winem. Podajemy gorące, w dużym naczyniu, z którego każdy będzie mógł się częstować.

Porady i artykuły

Autor

Anna Pamuła
Zdjęcie Silit Selara Patelnia 2728413401 Zdjęcie Patelnia Skeppshult 0250 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960782
Silit Selara Patelnia Patelnia Skeppshult Tefal Patelnia
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
9
Fot. Bogdan Biały Fot. Bogdan Biały

Wielka Brytania: wołowina na ostro

(wołowinę pekluje się przez 7 dni, a potem gotuje w Guinnessie)

Na marynatę:

  • 20 goździków
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki prague powder (lub saletry)
  • 0,5 kg grubej soli
  • 3 + 1 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
  • 7 szalotek

Składniki

Sposób przygotowania

Mielemy goździki i czarny pieprz. Mieszamy z cynamonem i saletrą oraz solą i 3 łyżeczkami gałki. Siekamy jedną szalotkę. Wołowinę płuczemy i umieszczamy ją w plastikowym lub ceramicznym naczyniu (byle nie w metalowym). Dzielimy mieszaninę przypraw na siedem równych części. Jedną z nich nacieramy mięso, wkładamy je do naczynia, dodajemy szalotkę, przykrywamy i odkładamy do lodówki. Przez kolejnych 6 dni nacieramy mięso porcją przypraw oraz następną posiekaną szalotką. Po siedmiu dniach przenosimy wołowinę do garnka, zalewamy sosem, który utworzył się w czasie marynowania, i wodą, tak by przykryła mięso, wkładamy liście laurowe i wsypujemy pozostałą gałkę. Gotujemy, aż wołowina będzie miękka. Wówczas wylewamy wodę z przyprawami, mięso zalewamy świeżym wrzątkiem (ma je pokryć) i gotujemy jeszcze pół godziny. Po tym czasie dolewamy litr Guinnessa i gotujemy 10-20 min. Mięso możemy jeść na gorąco albo przechowywać na durszlaku w lodówce i jeść na zimno jak wędlinę.

Autor

Dorota Biały
Zdjęcie Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 180 ml - zielony Zdjęcie Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 200 ml - niebieski Zdjęcie Excellent Houseware Ceramiczne naczynie żaroodporne do zapiekania - 410 ml 6C6
Ceramiczne naczynie żaroodporne Ceramiczne naczynie żaroodporne Excellent Houseware Ceramiczne naczynie
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Węgry: gulasz z kukurydzą

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 kg (pokrojonej w kostkę) na pieczeń wołowiny
  • 25 dag pokrojonej w kostkę wędzonej szynki
  • 35 dag namoczonej perłowej fasoli
  • 1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 duży pomidor
  • 1 filiżanka ugotowanej kukurydzy
  • 1 ostra papryczka (czuszka)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Na tłuszczu podsmażamy pokrojone cebule (muszą się zeszklić) i mięso. Dodajemy szynkę, fasolę i doprawiamy obiema paprykami w proszku. Dusimy na wolnym ogniu (najlepiej pod przykryciem) ok. 35-40 min. W połowie gotowania dorzucamy obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy do smaku pokruszoną czuszką, solą oraz pieprzem. Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kukurydzę, przekładamy potrawę do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180°C jeszcze 15-20 min.

Autor

Magazyn Kuchnia
Zdjęcie Garneczki Naczynie żaroodporne okrągłe z pokrywą 71072 Zdjęcie Naczynie żaroodporne prostokąt mini 203557 Zdjęcie Termisil Naczynie żaroodporne MUSAKA
Garneczki Naczynie żaroodporne Naczynie żaroodporne Termisil Naczynie żaroodporne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
11
Więcej na ten temat: wołowina