Przepis grudnia wybrany!
blogi (blogi)
Ciasto czekoladowe - Sprawdzona kuchnia - 73 głosy
W listopadzie zwyciężył przepis na Ciasto czekoladowe, autorka bloga Sprawdzona kuchnia wygrywa książki ima w kuchni pięciu przemian" autorką jest pani Anna Czelej i "Księgę szefów kuchni" - gdzie zebrano przepisy szesnastu najlepszych mistrzów kulinarnych w Polsce.
Fot. Materiały prasowe
Kolejne głosowaniu już na początku lutego 2014!
Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
Składniki :
- 115 g masła + odrobina do posmarowania foremek
- 30 g mąki + 1 łyżka do obsypania foremek
- 170 g ciemnej czekolady
- 3 łyżki masła orzechowego
- 30 g cukru pudru + 1 łyżka
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. W małym pojemniczku wymieszać łyżkę mąki i kakao. Foremki ( 4 kokilki lub inne naczynia do zapiekania) wysmarować masłem, a następnie obsypać przygotowaną mieszanką.. W rondelku rozpuścić masło i czekoladę, przestudzić. Trzy łyżki masła orzechowego wymieszać z łyżką cukru pudru, odstawić. Jajka wbić od miski, dodać cukier, zmiksować na średnich obrotach na puszystą masę ( 3 minuty ). Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, całość mieszać szpatułką na koniec dodać przesianą mąkę wraz z solą, wymieszać do połączenia składników. Do przygotowanych kokilek wlać masę czekoladową, na środek każdej nałożyć łyżkę masła orzechowego. Wstawić do piekarnika, piec przez 10 - 12 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 5 minut, następnie nożem delikatnie oddzielić ciasto od kokilki, przewracając "do góry nogami" wyjąć ciastko na talerz, posypać cukrem pudrem. Podajemy ciepłe!!!
Więcej przepisów znajdziecie na Sprawdzona kuchnia
Kulebiak - Old White Table - 47 głosów
- opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g kapusty kiszonej
- kilka kapeluszy suszonych grzybów
- cebula
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Orange&cheese cupcakes - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię - 46 głosów
Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
Składniki:
- 125 g margaryny
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 250 g ricotta
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 50 ml soku z pomarańczy na syrop
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie:
W misie robota wymieszać sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać margarynę pokrojoną w kostkę, jajko i zagnieść ciasto hakiem robota. Ciasto zawijnąć w folię i wstawić do lodówki na min.30 minut. W między czasie possmarować foremki margaryną i obsypać je delikatnie mąką. Ciasto rozwałkować cienko i wylepiać nim foremki. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piec ok. 20 minut, babeczki powinny rumiane.
Wyciągnąć foremki z piekarnika, gdy przestygną wyciągnąć babeczki. Ser ricotta ubić z cukrem pudrem, otartą skórką pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Babeczki napełnić kremem za pomocą łyżeczki. Posypać resztą skórki pomarańczowej i polać syropem pomarańczowym. W rondelku umieścić sok z pomarańczy , cukier, całość doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu, syrop musi zgęstnieć.
Więcej przepisów Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocokate crinkles) - Kulinarne przygody Gatity - 17 głosów
Składniki:
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
- cukier puder do obtaczania ciasteczek
Wykonanie:
Czekoladę razem z z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszając raz na jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy do chłodnego pomieszczenia ( wystawiłam na taras) na 15-20 minut, przed wstawieniem do piekarnika powinny być schłodzone.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, szybko obtaczamy każdą kulkę w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka urosną, więc trzeba zachować niewielką odległość między nimi. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut.
Ciasteczka zaraz po upieczeniu będą miękkie, ale stwardnieją gdy będą stygły.
Więcej przepisów znajdziecie na Kulinarne przygody Gatity
Smerfowa pianka z cukrem waniliowym - W mojej kuchni - 8 głosów
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka śmietany 18 %
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1 opakowanie galaretki o niebieskim barwniku
- 1 szklanka cukru pudru
- pół szklanki cukru waniliowego
- 5 łyżeczek żelatyny
- kandyzowane kwiaty fiołka do dekoracji
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego mleka. Pozostałe mleko wymieszać ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Zagotować. Do gorącego wsypać galaretkę cytrynową i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Piankę pozostawić do stężenia. Smerfową galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Podłużną formę wyłożyć folią spożywczą. Na spód położyć kandyzowane kwiaty fiołka, wlać trochę galaretki smerfowej. Wstawić do zamrażarki na 15 minut. Wyjąc galaretkę, położyć na nią przygotowaną tężejącą piankę z mleka. Wstawić na 10 minut do zamrażarki. Nałożyć kolejną warstwę pianki z mleka. Całość wstawić do lodówki na 3 godziny. Podawać schłodzone. Całość można polać mleczkiem waniliowym.
Więcej przepisów znajdziecie na W mojej kuchni
Mini Choineczki Bounty - Kuchenne Wymysły - 5 - głosów
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 200 g śmietanki kremówki
- 50 g cukru pudru
- 20 małych okrągłych ciasteczek, pierniczków
- po kilka kostek czekolady: deserowej, gorzkiej, mlecznej, białej
- 3 woreczki foliowe spożywcze
Wykonanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło ze śmietanką kremówką oraz cukrem pudrem, a następnie miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i szybko miksujemy do połączenia składników. Masa będzie bardzo gęsta. możemy ją dowolnie formować rękami.
Na każde ciasteczko nakładamy około 1 łyżeczki masy kokosowej i formujemy stożek z czubeczkiem. W ten sposób otrzymujemy mini choineczki. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Po tym czasie układamy choineczki na talerzu i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Do jednego woreczka wkładamy połamaną na tafelki gorzką czekoladę, a następnie zawiązujemy go na supełek. Taki woreczek wkładamy do kuchenki mikrofalowej i sprawdzając co chwilę rozpuszczamy na najwyższej mocy ( około 1 minuty). Wyjmujemy woreczek i palcami rozgniatamy czekoladę w woreczku aby była całkowicie rozpuszczona i nie miała grudek.
Nożyczkami ucinamy rożek woreczka ( bardzo mały! ewentualnie możemy go potem powiększyć) i w ten sposób otrzymujemy wygodną tutkę do dekoracji.
Każdą choineczkę dekorujemy szybkimi ruchami naokoło.
Postępujemy tak samo z czekoladą mleczną, oraz białą ( ja akurat zamiast białej czekolady, użyłam lukru )
Po udekorowaniu wszystkimi rodzajami czekolady talerz z choineczkami umieszczamy na jeszcze jedną godzinkę do lodówki aby zastygły.
Więcej przepisów najdziecie na Kuchenne Wymysły