Przepis listopada wybrany!

Magazyn Kuchnia
Blogi

Blogi (Fot Blogi)

Gratulujemy zwycięzcy! Walka jeszcze nigdy nie była tak zacięta. Dziękujemy wszystkim za udział w głosowaniu. Poznajcie zwycięski przepis
1 z 10
Fot. Sprawdzona kuchnia
Fot. Sprawdzona kuchnia

Gravlax - Sprawdzona kuchnia - 191 głosów

W listopadzie zwyciężył przepis na gravlax, autorka bloga Sprawdzona kuchnia wygrywa książki "Kuchnia filmowa"Paulina Wnuk i "Nie ma jak u mamy" Ewa Aszkiewicz. Gratulujemy wygranej i dziękujemy wszystkim za udział w głosowaniu.

Kolejne głosowaniu już na początku stycznia 2014. Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!

 

 

"Kuchnia Filmowa" - Paulina Wnuk, "Nie ma jak u mamy" Ewa Aszkiewicz

Fot. Materiały producenta

 

Składniki:

500 g świeżego łososia ze skórą ( filet )

10 łyżek siekanego kopru

3 łyżki grubej soli morskiej

4 łyżki cukru trzcinowego

świeżo mielony pieprz

starta skórka i sok z 1/2 pomarańczy

25 ml likieru Cointreau

1 duży burak starty na tartce o dużych oczkach

 

Sposób przygotowania:

Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii spożywczej skórą do dołu. Sól i cukier wymieszać, równomiernie rozsypać na łososiu, następnie startą skórkę z pomarańczy wymieszać z koprem równomiernie rozłożyć na wierzchu łososia, skropić sokiem z pomarańczy wymieszanym z alkoholem

Na koniec rozłożyć buraki, dokładnie docisnąć, zawinąć rybę w folię w dolnej części zrobić kilka dziurek w foli, aby płyn mógł spływać na dno naczynia

Na dno naczynia w którym łosoś będzie leżakował ułożyć małą deseczką, na deseczkę położyć przygotowanego łososia

Górę łososia należy obciążyć cegłą lub puszkami np: fasoli

Łososia wstawić do lodówki na 3 dni

Po 24 godzinach sprawdzić, czy zabrał się sok na dnie naczynia jeśli tak, należy go odlać

Po trzech dniach wyjąć łososia z lodówki, zdjąć folię i wszystkie dodatki, wierzch oczyścić ręcznikiem papierowym

Odciąć skórę, następnie pokroić łososia na cieniutkie kawałeczki

Ułożyć na talerzu przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny, można posypać koperkiem i przyprawić świeżo mielonym pieprzem

Niewykorzystanego łososia można zawinąć w pergamin, przechowujemy do 7 dni

Smacznego!

 

Przepis z bloga sprawdzona kuchnia

2 z 10
Fot. Gusta na talerzu
Fot. Gusta na talerzu

Ajerkoniak zwany adwoaktem - Gusta na talerzu - 173 głosy

Składniki:

  • 0,5 litra spirytusu (nie wódki!)
  • 20 żółtek
  • 2 litry mleka skondensowanego lub 4 puszki mleka skondensowanego
  • 4 szklanki cukru
  • 4 cukry pudry lub laska wanilii

 

Sposób przygotowania:

Żółtka miksujemy z cukrem do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Trwa to 5-10 min. Dodajemy mleko skondensowane. I teraz najtrudniejsze. Jeżeli dodamy od razu cały spirytus, roztwór może się zważyć jak skisłe mleko w kawie. I całość należy wtedy wylać bo nie da się tego odratować. Dlatego też spirytus należy dodawać małymi porcjami. Najpierw łyżkę, potem dwie łyżki, potem 50 ml aż jaja z mlekiem ?przyzwyczają się? do spirytusu. Jak już uda nam się przebrnąć przez ten proceder, przelewamy do butelek. Teoretycznie można go pić od razu. Ale najlepiej aby poczekał ok. 1 miesiąca aż smaki się połączą. Roztwór będzie gęstniał z czasem o ile damy mu ten czas

3 z 10
Fot. Kulinarne przygody Gatity
Fot. Kulinarne przygody Gatity

Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) - Kulinarne przygody Gatity - 49 głosów

Spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybraliśmy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!


Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 300 g maki pszennej 550
  • 30 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko

 

Farsz

  • 50 g roztopionego masła
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól. Do drożdżowego zaczynu dodajemy żółtko i masło, mieszamy i przelewamy do miski z mąką. Mikserem wyrabiamy elastyczne ciasto, które potem umieszczamy w natłuszczonej misce i odstawiamy w cieple miejsce na godzinę.

W kubku mieszamy składniki farszu.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec łączymy obydwa końce warkocza, formują okrągły wieniec.

Na tym filmiku jest dokładana instrukcja jak to zrobić:youtube.com

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wieniec przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wrośnięcia.

Wieniec pieczemy około 40 minut.

4 z 10
Fot. Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Fot. Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Zupa orientalna z warzywami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię - 38 głosów

Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania!

Warzywa są pyszne same w sobie? dla mnie były źródłem  inspiracji ? mi przyszła ochota wykorzystać je do zupy orientalnej z warzywami !

Kolejnym składnikiem tej zupy rybnej była też mieszanka ryb i owoców morza.

Ostatnio w jednym z marketów odkryłam mieszankę rybną (morszczuk, łosoś, rekin, krewetki) z warzywami, postanowiłam ją wykorzystać do dzisiejszej zupy orientalnej, dorzuciłam jeszcze trochę muli, oraz mieszankę warzywną, nie zawiodłam się, zupa była pyszna.

A dodatek słodkiej śmietanki, świeżego koperku i pietruszki  zrobił swoje.

 

Składniki:

  • 1  op. warzywa na patelnię z przyprawą orientalną
  • 1 op. mieszanka rybna z krewetkami, papryką i pietruszką
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki muli
  • natka pietruszki
  • świeży koperek
  • śmietanka 36 %

 

Sposób przygotowania:

Do  garnka wkładamy  masło, rozpuszczamy i dodajemy  warzywa, które szybko dusimy,  wrzucamy mieszankę ryb i owoców morza, oraz mule, dusimy 5 minut, wlewamy 600 ml wrzącej wody, dodajemy saszetkę przyprawy orientalnej, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, zupa ma tylko lekko pyrkać ok. 10 minut.  Na koniec wlewamy ok. 100 ml śmietanki, ewentualnie  doprawiamy solą i wsypujemy koperek.  Rozlewamy zupę z kawałkami gotowanych ryb i warzyw. Posypujemy świeżą natką pietruszki i koperkiem.

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

5 z 10
Fot. runner's cooking
Fot. runner's cooking

Tarta czekoladowa z chilli i solą morską - Runner's cooking - 16 głosow

Każdy biegacz i nie tylko, wie że czekolada to źródło energii.

Ale czekolada poza energią ma przynajmniej 6 właściwości, które usprawiedliwią naszą chęć sięgnięcia po nią.

-Tabliczka gorzkiej czekolady to 20% dziennego zapotrzebowania na wapń i magnez.

- Znajdziemy w niej miedź, która przeciwdziała chorobą układu sercowo- naczyniowego.

-Bogata w żelazo i mikroelementy.

- Bogata w witaminy B6, B2, B3, B12, A, E.

- Zawiera flawonoidy, to dzięki nim zwiększa się odporność na infekcje, reguluje także właściwe napięcie mięśni.

-Czekolada ma wpływ na wzrost serotoniny i endorfiny w mózgu, co pobudza organizm i dodatkowo daje poczucie szczęścia, porównywane ze stanem zakochania, przeciwdziała depresji.

To wszystko sprawia, że ma się od razu chęć sięgnąć po kostkę czekolady.

Chcę wam zaproponować nasz ulubiony deser czekoladowy.

Francuska tarta z gorzkiej czekolady z chilli i solą morską, prosta, szybka, bardzo smaczna i co najważniejsze bez pieczenia.

 

Spód:

  • 350g herbatników pełnoziarnistych
  • 120g roztopionego masła

 

Masa:

  • 250ml śmietany kremówki
  • 300g gorzkiej czekolady (60% miazgi kakaowej)
  • 40g masła
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto, albo likieru pomarańczowego
  • 2 szczypty chilli w płatkach
  • szczypta soli morskiej

 

Sposób przygotowania:

Ciastka należy rozdrobnić w blenderze na małe okruchy, wymiesza łyżką z roztopionym masłem. Przełożyć do lekko nasmarowanej formy i uformować spód i boki. Wstawić do lodówki.

Do garnka wlać śmietanę, dodać masło i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Zdjąć garnek z palnika, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, dodać likier, sól, cukier, chilli. Wymieszać i wlać do formy. Wstawić do lodówki na 3 godziny, tak by masa stwardniała.

 

więcej na Runner's cooking

6 z 10
Fot. Piernikowe Shortbread - old-white-table
Fot. Piernikowe Shortbread - old-white-table

Piernikowe Shortbread - Old-white-table - 14

Składniki:
  • 225 g masła
  • 275 g mąki
  • 85 g cukru + trochę do posypania
  • (użyłem nierafinowanego cukru trzcinowego)
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • łyżeczkę domowej przyprawy korzennej
  • skórkę otartą z jednej pomarańczy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do ich połączenia. Masłem smarujemy formę o średnicy 30 cm. i wykładamy ją ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach do zrumienienia. Kroimy na ósemki jeszcze ciepłe i zostawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem.
p.s. ciastka udekorowałem listkami stewii.
Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga old-white-table

7 z 10
Fot. Tarta Dyniowa - Cynamonowy Pył
Fot. Tarta Dyniowa - Cynamonowy Pył

Tarta Dyniowa - Cynamonowy Pył - 13 głosów

Ciasto :

  • 200g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu( opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g zimnego masła, pokrojonego w kostki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Jeśli chcemy ozdobić brzegi tarty, będziemy dodatkowo potrzebować połowę porcji ciasta.

Foremkę do tarty smarujemy margaryną lub masłem i lekko obsypujemy mąką.

Mąkę mieszamy z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodajemy masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy jajko, sok z cytryny. Szybko zagniatamy na jednolitą masę ( w razie konieczności dodajemy łyżkę wody). Wałkujemy i delikatnie przekładamy do foremki( najlepiej ciasto przenieść owinięte na wałku). Lekko dociskamy do boków, odcinamy nadmiar ciasta, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15-20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 ºC .

Schłodzone ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy , np. fasolą do pieczenia lub specjalnymi kulkami i pieczemy około 7-8 minut. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 6-7minut, lub do lekkiego zrumienienia .

 

Nadzienie dyniowe:

  • 180g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 425g puree z dyni( najlepiej z małą zawartością wody)
  • 1/2 szklanki(100g) cukru
  • 1/4 szklanki(40g) brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka

W naczyniu mieszamy oba rodzaje cukru, przyprawy i sól. Dodajemy puree z dyni i łączymy. Następnie wbijamy dwa jajka, mieszamy. Na końcu wlewamy mleko skondensowane niesłodzone. Całą masę dokładnie łączymy .

 

Sposób przygotowania :

Nadzienie wylewamy na przygotowany  spód. Jeśli chcemy ozdobić brzegi, smarujemy je roztrzepanym białkiem i umieszczamy wycięte kształty na krańcach ciasta, lekko je dociskając. Pieczemy w 200ºC około 6-10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180ºC i pieczemy 50-55 minut( do ścięcia nadzienia). Jeśli ozdobione brzegi zaczną się za bardzo przypiekać ciasto przykrywamy folią aluminiową, uważając aby nie dotknąć nią do nadzienia. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy a następnie schładzamy w lodówce. Podajemy z bitą śmietaną, lodami waniliowymi , jogurtem greckim lub polewą czekoladową .

Przepis pochodzi z bloga Cynamonowy Pył

8 z 10
Fot. W kuchni bez bulbli
Fot. W kuchni bez bulbli

Tarta toffi z orzechami - W kuchni bez bubli - 6 głosów

Składniki na kruchy spód:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 1 żółtko

 

Farsz karmelowo-orzechowy:

  • 2 garście migdałów
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 250 g śmietanki 36%
  • 10 łyżek cukru trzcinowego Demerara
  • Szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę obkładając kawałkami zimnego masła. Szybko zarabiamy ciasto nożem rozcierając i krojąc całość. Dodajemy żółtko i wodę i szybko zagniatamy całość. Formujemy placek grubości ok. 2 cm i średnicy ok. 10 cm. Zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cukier trzcinowy wsypujemy do rondelka z grubym dnem i na wolnym ogniu tworzymy karmel. Nie mieszamy łyżką ew. poruszamy lekko rondelkiem, żeby cały cukier się rozpuścił. Dodajemy sól i zestawiamy z ognia. Trzymając w jednej ręce rózgę drugą ręka dodajemy po troszku chłodnej śmietanki. Szybko mieszamy i znów dodajemy śmietankę. Nie wlewamy całej na raz bo karmel szybko się ostudzi i nam stężeje tworząc grudki. Sos odstawiamy do przestygnięcia. Migdały zalewamy wrzątkiem lub jeśli są nieco starsze podgrzewamy w rondelku z wodą i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Orzechy nerkowca a później obrane migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Kroimy na kawałki. Ciasto na spód rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 mm, wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy całość. Przykrywamy pergaminem i wysypujemy nań suchą fasolę lub ceramiczne kulki do obciążania ciasta. Pieczemy w temp. 180-190 stopni przez 10 minut. Ściągamy fasolę i papier i dopiekamy jeszcze przez ok. 15 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu wylewamy na spód sos karmelowy i obsypujemy całość obficie orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Sos karmelowy nie stężeje nam całkowicie, będzie lepiący, lekko ciągnący i?bardzo słodki.

 

W kuchni bez bubli

9 z 10
Fot. Kulinarny Zenit
Fot. Kulinarny Zenit

Udka kaczki w cukinii i kukurydzy z szybkowaru - Kulinarny Zenit - 3 głosy

Szybkowar? Jak dla nas bomba! Odziedziczyliśmy to stare cudeńko po dziadkach bo oni kupili sobie NOWE i przyznam szczerze za całkiem spore pieniądze ale dziadek jest zachwycony i co rusz opowiada o swoim nowym daniu przygotowanym w swoim nowym nabytku. My też zrobiliśmy coś pysznego i to całkiem szybko...

 

Składniki:

  • 2 udka kaczki
  • 1 kukurydza kolba
  • 1 średnia cukinia
  • 10 młodych marchewek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula6 gałązek świeżego tymianku
  • papryka słodka mielona
  • chilli pieprz Cayenne
  • sól morska
  • 1 łyżka posiekanej natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

 

Sposób przygotowania:

Wino wlać do szybkowaru, dolać 0,5 szklanki wody, olej rzepakowy, posolić i popieprzyć. Włożyć udka, zamknąć szczelnie szybkowar i gotować przez około 40 min. Otworzyć szybkowar, jeżeli udka przywrą do dna to je odczepić. Płyn powinien odparować (nie całkowicie) i pozostać tłuszcz (jeżeli tak nie jest odparować nadmiar wody podczas gotowania bez pokrywy).Do szybkowaru wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz kolbę kukurydzy przekrojoną na 6 części. Przykryć przykrywą, zamknąć szczelnie i dusić przez 15 min. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię, w piórka cebulę, małe młode marcheweczki, gałązki tymianku, doprawić do smaku cayenne, natką pietruszki, solą i słodką papryką, szczelnie zamknąć i gotować jeszcze przez około 10 min.

 

Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Zenit

10 z 10
Fot. Co na obiad
Fot. Co na obiad

Ciasto bananowe - Co na obiad - 2 głosy

Składniki:

300 g mąki

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka proszku do pieczenia

na czubek łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta gałki muszkatołowej

3 banany

1/2 szklanki mleka

1 jajko

150 g masła 82%

100 g oleju rzepakowego

1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania:

Mąkę cynamon proszki i przyprawy mieszam dokładnie. Banany obieram i rozgniatam porządnie widelcem.

Masło wraz z olejem i cukrem miksowałam tak długo aż uzyskałam dobrze napowietrzona jednolitą masę/piankę. Mleko troszkę podgrzewam i pomalutku dodaję do masy dalej miksując, dodaję jajko. Banany i dalej miksuję.

Łyżką mieszam składniki mokre i suche. Przekładam do formy. Nastawiam piekarnik (gazowy) na 180 stopni i piekę 50 minut.

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odpinam klamrę formy i odstawiam do ostudzenia. Ciasto polecam również dla dzieci, bardzo smaczne.

W oryginalnym przepisie zalecają dodać rodzynki i orzechy.

 

Przepis pochodzi z bloga Co na obiad

Więcej na ten temat: przepis miesiąca