Przepis października wybrany!

Red
blogi

blogi (Fot. blogi)

Spośród przepisów zamieszczonych na blogosferze KUCHNI wybraliśmy 6. Wy głosowaliście na najlepszy. Znamy zwycięzce października!
1 z 6
Fot. blogi
Fot. blogi

Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem - AZgotuj - 28 głosów

 

Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierać będziemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!

W październiku zwycięzcą została autorka bloga - AZgotuj. Jako nagrodę otrzymuje książki "Kuchnia filmowa" autorstwa Pauliny Wnuk i "Recepta na miłość" Barbary O'Neal

"Kuchnia filmowa" autorstwa Pauliny Wnuk i "Recepta na miłość" Barbary O'Nealfot. Materiały prasowe

 

Gratulujemy i dziękujemy wszystkim, którzy oddali swój głos.

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • paczuszka suszonych drożdży
  • odrobina skórki z cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżki oliwy
  • 140 ml mleka
  • 25 gram miękkiego masła
  • 1 łyżeczka trzcinowego cukru
  • sól i pieprz
  • 100 gram łososia wędzonego
  • 100 gram tartego parmezanu
  • mleko do posmarowania wierzchu
  • 3 jaja

 

Sposób przygotowania:

Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury.Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach ok 40 minut.

2 z 6
Fot. blogi
Fot. blogi

Babeczki kakaowe z ciasteczkami Amaretti - Domowe-wypieki - 22 głosy

Składniki na 8 dużych babeczek:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g pokruszonych ciasteczek Amaretti
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego
  • pół szklanki maślanki (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • łyżka likieru Amaretto

 

Składniki na krem:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka Amaretto (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki cukru pudru (można dać mniej)

 

Sposób przygotowania:

W jednej misie wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Mokre wlać do suchych, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste). Ciasto nałożyć do foremek ? 3/4 wysokości. Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.

Masło zmiksować do puszystości. Dodać przesiane kakao, mleko, likier Amaretto i zmiksować. Dodać przesiany cukier puder i dokładnie zmiksować na gładki i puszysty krem. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie głęboko wciętej gwiazdki i udekorować ostudzone babeczki: posypać pokruszonymi ciasteczkami Amaretti.

3 z 6
Fot. blogi
Fot. blogi

Terrina z dynia, szpinakiem i orzechami pekan podana z bazyliowym sosem - Gosia's Kitchen - 18 głosow

Przystawka dla 8- 10 osób lub jako obiad dla 4 osób.

 

Składniki na terrine:

  • 350 g obranej i oczyszczonej dyni
  • 3 łyżki oleju + 2 łyżki oleju
  • 200 g świeżego oczyszczonego szpinaku
  • 300 g serka ricotta
  • 100 g śmietany
  • 2 obrane i posiekane ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • 8 - 10 gotowych płatów do lasagne (o smaku szpinakowym)
  • 150 g orzechów pekan

 

Składniki na bazyliowy sos:

  • 1 łyżka winnego octu
  • 200 g ghee (klarowanego masła)
  • 4 żółtka
  • sok z polowej cytryny
  • spory pęczek świeżej bazylii ( +- 60 listków)
  • oraz podłużna forma do pieczenia o pojemności 1,5 litra i wyłożona papierem do pieczenia
  • folia aluminiowa

Dynie pokroić w podłużne 1/2 cm paski. Wyłożyć skropione 3 łyżkami oleju na plaska wysmarowana olejem blachę. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Piec 10 - 12 minut do zarumienia piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie pieczenia przewrócić dynie na druga stronę.   W miedzy czasie na suchej patelni ściąć szpinak i wyłożyć na durszlak do całkowitego obcieknięcia aby pozbyć się jak najwięcej wilgotności ze szpinaku. Robiłam to pod obciążeniem.   Serek ricotta zmiksować ze śmietaną, jajkami, czosnkiem i 1/2 łyżeczki soli na jednolita masę.   Na dno blaszki wlać cieką warstwę ricottowej masy. Ułożyć na nią warstwę dyni, na dynie warstwę gotowych płatów lasagne ( dopasować łamiąc lub krojąc ), następnie warstwę szpinaku i posypać pokruszonymi orzechami. Tak postępować do wyczerpania produktów. Pamiętając aby wykończyć tarrine warstwa ricottowej masy i orzechami. Przykryć folia aluminiowa. W takim stanie można ja do następnego dnia w lodowce przechowywać lub od razu upiec. Formę wstawiamy do większej formy z wrzącą woda, musi sięgać do 3/4 wysokości blaszki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folie aluminiowa aby górna warstwa nabrała złotego koloru. Po minionym czasie wyciągamy ja z wody, przykrywamy folia albuminowa na kolejne 5 minut a następnie odwracając blaszkę przekładamy na talerz. Kroimy na porcje i podajemy z płynnym bazyliowym sosem.  Przygotowanie sosu:   W rondelku odgrzewamy winny ocet z 4 łyżkami wody, świeżo zmielonym pieprzem gotujemy chwile do odparowania płyn do 1,5 łyżeczki. Klarowane masło podgrzewamy w drugim rondelku do uzyskania płynnego masła. Żółtka dodajemy do rondelka z winnym octem i ubijamy na małym ogniu do uzyskania maślanej, dość gęstej masy. Regulując płomień gazu i pilnując aby się nie zagotowało. Ewentualnie odstawiając z gazu ale nie przerywając ubijania. To trwa jakieś 5 - 8 minut. Następnie nie przerywając ubijamy dodajemy po troszku płynne klarowane masło. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą. Odstawiamy do ostudzenia.   Listki bazylii kroimy i wkładamy do melaksera, następnie dodajemy ostudzony jajeczno - maślany sos i miksujemy na jednolity zielony sos.   Sos można również dzień wcześniej przygotować, przed podaniem wystarczy go na kilka minut wstawić do gorącej wody.  Ghee czyli klarowane masło łatwo można wykonać domowym sposobem. Klarowanie to proces podczas którego masło jest oczyszczane z białka i innych substancji. Są dwie możliwości przygotowania ghee. Pierwsza ta prostsza i szybsza to : masło na małym ogniu rozpuścić i żebrać do słoiczka płynna czysta warstwę tak aby nie naruszyć dna naczynia na którym robi się osadza się białko i inne substancje. Druga metoda już bardziej fachowa jest rozpuszczenie masła i na małym ogniu pozwolić mu się chwilkę pogotować. Żebrać wierzchnia warstwę powstałej piany, wyrzucić. Odstawić chwilkę do przestudzenia i osadzenia się białka na dnie rondelka a następnie delikatne przelanie masła do słoiczka. Tylko ta czysta cześć masła, zaś pozostały osad białka wyrzucamy.

4 z 6
Fot. blogi
Fot. blogi

Ciasto marchwiowo-gruszkowo-imbirowe - W kuchni bez dubli - 12 głosów

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki krupczatki (można pominąć i zwiększyć o tę ilość zwykłą mąkę)
  • 1 i ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sodki
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 2,5 szklanki marchwi
  • 1 duża gruszka
  • 1 szklanka oleju
  • 3 jaja
  • Garść rodzynek

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchew, imbir i gruszkę ścieramy na tarce lub w malakserze. Mąki przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy sodkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier, rodzynki i mieszamy. Osobno łączymy jaja z olejem i wlewamy do suchych składników. Łączymy składniki mieszając łyżką i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z kremem na bazie mascarpone.

5 z 6
Fot. blogi
Fot. blogi

Sernik dyniowy - Kulinarne przygody Gatity - 9 słosów

Co miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybieramy te, które zwróciły naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!

 

Spód:

  • 120 g herbatników pełnoziarnistych
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu


Masa serowa:

  • 400 g mielonego twarogu
  • 250  g pieczonej dyni
  • 100 brązowego cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli


Wierzch:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 30 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Herbatniki miksujemy razem z masłem i przyprawami, przekładamy do tortownicy. Dociskamy je mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki.

Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową.

Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekamy przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie.

Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy go w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.

Sernik podajemy całkowicie wystudzony.

6 z 6
Fot. blogi
Fot. blogi

Ciasto korzenne z gruszkami - Co na obiad - 6 głosów

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 oleju roślinnego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 duża dojrzała gruszka
  • tortownica 26cm

 

Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem ubiłam na jednolitą masę podwajając jej objętość. Dodałam mąkę proszek i olej, ponownie miksowałam. Ciasto podzieliłam mniej więcej na połowę i do jednej połowy dodałam przyprawę piernikową.

Do natłuszczonej tortownicy przelałam jasną masę a następnie piernikową. Na wierzch ułożyłam obrane cząstki gruszki. Piekarnik ustawiłam na 180 stopni i piekłam przez 45 minut.

(Na prośbę czterolatka podałam z musem malinowym)

Więcej na ten temat: przepis miesiąca