Walka na hot dogi

Olga Badowska
Bezsprzecznie największą atrakcją Aarhus Food Festiwal, który odbył się w ostatni weekend w Danii był konkurs na hot doga w wersji gourmet. Zobaczcie jacy szefowie kuchni stanęli w szranki i co zrobili z najpopularniejszym duńskim jedzeniem ulicznym!
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Hot dog z bezikami?!

W zawodach wystartowało osiem ekip najlepszych duńskich szefów kuchni. Na zdjęciu propozycja Daniela Kruse z Stammershalle Badehotel z Borholmu (w zeszłym roku został okrzyknięty najlepszym szefem kuchni w Danii): jagnięcy hot dog z bezami, karmelizowanymi czerwonymi cebulkami w wędzonej słodkiej bułce.

1
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Najazd food trucków

Kucharze przygotowywali konkursowe dania w tradycyjnych budkach. Otoczyły ich tłumy ciekawych i wygłodniałych fanów. Niektórzy nie mogli wytrzymać napięcia i próbowali wejść do środka.

2
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Tajski hot dog

Uznanie części jury zyskała Dak Laddaporn z restauracji Kiin Kiin w Kopenhadze ? jedna z niewielu kobiet w duńskiej gastronomii z gwiazdką Michelina, przedstawicielka jedynej gwiazdkowej tajskiej restauracji!


Dak Laddaporn i jej tajsko-duński street food

3
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Parówka z kolendrą? Czy może lepsza z groszkiem?

Dak i jej epika przygotowała hot doga inspirowanego tajskim jedzeniem ulicznym. Obok w budce pracował Martin Bjørn z kopenhaskiej restauracji Brdr. Price. Swojego hot doga podał z pysznym purée z groszku.

4
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Kiełbaska w koszyku

Hot dogi w bułce gotowanej na parze serwowane w specjalnych azjatyckich koszyczkach 'wyszły' najszybciej. Trudno się dziwić - kolejka chętnych była długa.

5
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Zeszłoroczni mistrzowie

Przygotowania przy budce ekipy reprezentującej restaurację Frederikshøj w Aarhus (zeszłoroczny zwycięzca, w sumie wygrał konkurs dwukrotnie).

6
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Chłopcy z wąsem

Szef Wassim Hallal (Frederikshøj) walczył o obronę tytułu mistrza. Zaskoczył wszystkich, przygotowując hot doga bez bułki (zamiast niej chrupiąca smażone w głębokim tłuszczu skórki wieprzowe) i parówki (zamiast niej długo gotowane mięso wieprzowe).


Wassim Hallal w skupieniu składa swoje nie-hot-dogi

7
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Hot dog 'morski'

Ekipa Jacka Cramera z Brøndums Badehotel w Skagen pojechała na bogato: kiełbaska z konfitowanych policzków żabnicy, smażona grasica, cebulowa brioszka, sos pomidorowy i krem z wątróbki drobiowej. I jeszcze parę innych dodatków. Za dużo.

8
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

The King

Michael Miv Pedersen z tapas baru Canblau w Aarhus swoim prostym hot dogiem zdobył serca widzów ? restauracja sprzedała najwięcej porcji, zdobywając tym samym tytuł Króla Hot Dogów. Zebrane pieniądze przekazano Czerwonemu Krzyżowi.

9
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Narodowa drużyna

Claus Hasse Olesen z Det Danske Grill Landshold czyli narodowej reprezentacji w grillowaniu zrobił kiełbaskę z pulled pork, podał ją w brioszce z płatkami złota, w środku był również słynny sos BBQ, dzięki któremu zespół zdobył mistrzostwo świata w 2011 roku. Co jeszcze? Lekko grillowana kapusta z majonezem truflowym, chrupiąca czerwona cebulka z posmakiem lukrecji i octu balsamicznego.

10
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Doggie bag!

Det Danske Grill Landshold podawali swoje hot dogi w takich oto pięknych torebkach.

11
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Now I Wanna Be Your DAWG

And the weiner is! And the winner is! Zwyciężył ekstrawagancki hot dog charyzmatycznego szefa Paula Cunninghama, kiedyś właściciela gwiazdkowej restauracji w Kopenhadze, dziś szefa kuchni Henne Kirkeby Kro.


Przygotowania we wspólnej budce Daniela Kruse i Paula Cunninghama.

12
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Najlepszy hot dog 2013

Cunningham zamiast bułek upiekł długie pączki i obtoczył je w drobnym cytrynowym cukrze. Parówki zastąpiły lodowe ?kiełbaski? z dulche de leche (przygotowywane w ciekłym azocie). Zamiast keczupu: sos malinowo-truskawkowy. Zamiast musztardy: cytrynowy curd. Zamiast cebulki: płatki z solonego karmelu. Zamiast korniszonów: plastry ogórka marynowane w zalewie imbirowej.

13
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Najwięksi rywale

Emocje podczas całego konkursu sięgały zenitu. Wielu obstawiało, że wygra któryś z dwukrotnych mistrzów hotdogowych: albo Wassim Hallal, albo Cunningham. Baczni obserwatorzy się nie mylili. Cunningham sięgnął po trzecie mistrzostwo. Hallal uplasował się na drugim miejscu.

14
fot. Olga Badowska fot. Olga Badowska

Mistrz

Paul Cunningham w gustownej koszulce 'Now I Wanna Be Your DAWG' rozdaje autografy. Zobaczcie, co mówił zaraz po ogłoszeniu wyników.

15
Więcej na ten temat: dania, hot dog, parówka, szefowie kuchni