V Europejski festiwal Smaku - fotorelacja

aw
Benefis Roberta Makłowicza podczas V Europejskiego Festiwalu Smaku Lublin 2013

Benefis Roberta Makłowicza podczas V Europejskiego Festiwalu Smaku Lublin 2013 (aw)

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie trwał 4 dni - zaczął się w czwartek 5 września, skończył w niedzielę 8 września.
Było tłumnie i smakowicie. Lublinianie oraz przybyli do Lublina goście robili zakupy na stoiskach polskich i zagranicznych producentów, brali udział w benefisie Roberta Makłowicza, dowiadywali się, na czym polega kampania Trzy Znaki Smaku (i przy okazji oglądali na Zielonym Targu na Błoniach pod Zamkiem kulinarny pokaz Grzegorza Łapanowskiego). Były koncerty, pokazy gotowania, parzenia kawy... Mnóstwo atrakcji!
7 września odbył się również XVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek. Trzy pierwsze miejsca zajęły trzy panie: zwyciężyła pani Mirosława Rdułtowska z nalewką orzechowo-wiśniową, drugie miejsce zdobyła nalewka z wiśni pani Grażyny Zawadzkiej, trzecie - berberysówka pani Danuty Pietrusik. Piotr Bikont, który przewodniczył nalewkowemu jury, podkreślał bardzo wysoki poziom turnieju - naprawdę trudno było wybrać te trzy najlepsze spośród ponad 60 nadesłanych, jurorzy nie mieli łatwego zadania.
1 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Błonia pod lubelskim Zamkiem - kampania Trzy Znaki Smaku

2 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Góralskie Wódki Regionalne

3 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Stoisko z wyrobami węgierskimi

4 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Figa - ekologiczne produkty pasterskie z niepasteryzowanego mleka koziego

5 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Bul Eko - stoisko z jedzeniem bułgarskim - na zdjęciu rozmaite przetwory z bakłażanów i papryki

6 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Piękne okrągłe chałki na żydowski Nowy Rok - właśnie rozpoczął się rok 5774 (zgodnie z kalendarzem gregoriańskim żydowski Nowy Rok rozpoczyna się 4 września o zachodzie słońca i trwa dwa dni - do zachodu słońca 6 września).

7 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Markowa - smakoszom przedstawiać nie trzeba

8 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Ponownie stoisko węgierskie z kiełbasami i kabanosami z mięsa świń rasy mangalica. Pikantne!

9 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Pieróg (piróg) biłgorajski - sporządza się go z grubo łuskanej kaszy gryczanej (najlepiej na połówki), jaj, śmietany, smalcu ze skwarkami, gotowanych ziemniaków, białego sera, z dodatkiem pieprzu i mięty. Wypiekany może być w dwojaki sposób: bez skórki - wtedy zwany jest łysym albo w jasnobrązowej skórce, na której wyraźnie widać nakłucia widelcem (wtedy sporządza się ciasto z mąki, jajek, masła, śmietany i drożdży). [wg produkty-tradycyjne.pl]

10 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Sery austriackie

11 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Chyba najlepsze na festiwalu stoisko z ciastami i ciasteczkami

12 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Ten miś pilnuje stoiska z miodami Gospodarstwa Pasiecznego Złota Pszczoła pana Sławomira Semeniuka

13 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Włoskie wina, przetwory, makarony - szczególnym wzięciem cieszyło sie niezłe Primitivo

14 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Szaszłyki gruzińskie - znakomite!

15 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Wśród produktów gruzińskich sporym wzięciem cieszyły się przyprawy (adżika) i lemoniady - mnie najbardziej smakowała estragonowa

16 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Stoisko Europlantu z kilkunastoma odmianami ziemniaków

17 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Tradycyjne chleby litewskie. Na tym stoisku można było także kupić kwas chlebowy

18 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Pani Hania Komperda sprzedaje gołki i oscypki oraz częstuje smażonymi oscypkami z żurawiną

19 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Przetwory z Gryszczeniówki

20 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Na tym stoisku mozna było kupić tradycyjną benedyktynkę

21 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Jedzenie Jak Marzenie - tu kupiłam pierogi z miesem kaczki oraz kiełbasę kaczo-indyczą o wdzięcznej nazwie Dwa Ptaki:)

22 z 24
aw
aw

V Europejski Festiwal Smaku Lublin 2013

Stoisko gospodarstwa agroturystycznego Różany Zakątek w Starej Wsi - chyba wszystko, co da się z róży zrobić plus zjawiskowe kruche rogaliki z masą orzechowo-różaną

23 z 24
aw
aw

XVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek podczas V Europejskiego Festiwalu Smaku Lublin 2013

Z ponad 60 nadesłanych na konkurs nalewek jury pod przewodnictwem Piotra Bikonta wybrało 3. Pierwsze miejsce nalewka orzechowo-wisniowa pani Mirosławy Rdułtowskiej, drugie miejsce nalewka z wiśni pani Grażyny Zawadzkiej, trzecie miejsce berberysówka pani Danuty Pietrasik

24 z 24
aw
aw

Benefis Roberta Makłowicza podczas V Europejskiego Festiwalu Smaku Lublin 2013

Na zdjęciu Robert Makłowicz odbiera jeden z licznych prezentów, nagród i wyróżnień. Tu akurat mamy Złotą Płytę pomysłu Giena Mientkiewicza - nagrodę za 10 tysięcy cytowań. A cytat u dołu brzmi: Przecież dla kraju jeden konkurs nalewek znaczy stokroć więcej niźli cały dorobek polityczny Jaskierni lub kompletna dyskografia Piaska.

Więcej na ten temat: festiwal, jarmark, lublin, nalewki, turniej