Inne formy czekolady

aw
Miseczki Introverted (ze strony: 55designers.com)

Miseczki Introverted (ze strony: 55designers.com) (Fot: 55designers.com)

Czekolada bywa dla projektantów takim samym tworzywem, jak drewno, powiedzmy, czy metal. O tyle przyjemniejszym, że jadalnym - jeśli projekt się nie uda, artysta nie wyrzuca surowca, tylko zwyczajnie go pożera.
1 z 5
Fot: 55designers.com
Fot: 55designers.com

Miseczki Introverted

Seria czekoladowych miseczek o różnej wielkości. Zdejmując kolejne, od największej do najmniejszej (jak rosyjskie matrioszki) dochodzimy do sedna sprawy: ziarnka kakao.

Ze strony: 55designers.com

2 z 5
Fot: lapolka.com
Fot: lapolka.com

Czekolada Fitless

Tabliczka czekolady dla dbających o linię. Kostki różnej wielkości z nadrukowanymi opisami wartości kalorycznych. Od razu wiadomo, ile trzeba wykonać skłonów czy przysiadów, aby spalić zjedzony kawałek!

Ze strony: lapolka.com

3 z 5
Fot: yumsugar.com
Fot: yumsugar.com

Czekoladowe scrabble

Dwa w jednym. Gramy sobie w ulubioną grę, wygrywający zgarnia (zjada) wszystko! Projekt: Mary and Matt, Chocolate Editions.

maryandmatt.net, zdjęcie ze strony: yumsugar.com

4 z 5
Fot: nendo.jp
Fot: nendo.jp

Czekoladowe ołówki

Coś tam można nimi pewnie narysować, można też używać zamiast łyżeczki do mieszania w mleku lub kawie, zapewne pomagają również osobom, których procesy myślowe wymagają obgryzania ołówka. W komplecie temperówka, gdyż tak naprawdę ołówki zostały zaprojektowane przez Nendo (grupa japońskich projektantów kierowana przez Oki Sato) dla tokijskiego cukiernika Tsujiguchi Hironobu, który temperując je, uzyskuje śliczne czekoladowe wiórki do deserów.

Ze strony: nendo.jp

5 z 5
Fot: sholk.com
Fot: sholk.com

Czekoladowa klawiatura

Z reguły mówi się: Nie pobrudź paluchami klawiatury. Tu powiemy: nie pobrudź paluchów klawiaturą. Projekt Michaela Sholka, Rosjanina mieszkającego i tworzącego w Pradze.

Ze strony: sholk.com

Więcej na ten temat: czekolada, food design, projekty