Lipcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Magazyn Kuchnia
Podobno lipiec ma być upalny - przynajmniej do połowy. W tym czasie przydadzą się wam prawdopodobnie nasze przepisy na lody. Poza tym znajdziecie u nas sporo dań lekkich, wakacyjnych, do zrobienia dosłownie w kwadrans. Wszystko można popić zimnym piwem, które - oczywiście - uwarzycie samodzielnie.
Fot. BBS Fot. BBS

Okładka

Temat numeru: kulinarna pocztówka z wakacji na jachcie - pozdrowienia z Dalmacji!

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Skapane w mleczku

Dojrzałe maliny i mleczko kokosowe - taki deser też będzie niezły na upały.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Słodkie słówka

David Lebovitz, Amerykanin w Paryżu, słynny cukiernik, autor fantastycznych deserów, nam zdradza kilka przepisów na przepyszne lody. Na zdjęciu: Lody ze świeżych fig.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Kuchnia pod żaglami

Anna Iwaszkiewicz o rejsie miedzy wyspami Dalmacji, o chorwackim jedzeniu i winie oraz o tym, jak robić zakupy w porcie i gotować na jachcie. Na zdjęciu: czarne risotto z kałamarnicami.

4
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Balsam dla duszy i żołądka

Sześć przepisów na zupy kremy - kolorowe, efektowne z owocami morza lub kawiorem. Na zdjęciu: kremowa zupa z dyni z przegrzebkami.

5
Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Gazeta Fot. Lukasz Falkowski / Agencja Gazeta

Morskie ziele

Co to jest soliród, gdzie go kupić, jak z czym się to je? Podpowiada Olga Badowska.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Ostre ząbki

Tomek Woźniak o różnych rodzajach czosnku. Plus przepisy na dania z czosnkiem niedźwiedzim, słoniowym, młodym fioletowym, jednoząbkowym i zwykłym.

7
Fot. BBS Fot. BBS

Serce na talerzu

Co zrobić z karczochem? To proste: nafaszerować mięsem albo upiec z rybą. Swoje pomysły przedstawia Rafał Kosowski, szef kuchni z warszawskiej restauracji Punta Prima. Na zdjęciu: Karczochy faszerowane mięsem, podane z ziemniakami nadzianymi ratatouille.

8
Fot. Stockfood/free Fot. Stockfood/free

Smakosz w ogrodzie

Idealne przepisy na leniwy ciepły wieczór w ogrodzie. Przekąski inspirowane kuchnią azjatycką, meksykańską i włoską. Na zdjęciu: Bruschetta z pomidorami i awokado.

9
Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta Fot. Łukasz Giza / Agencja Gazeta

Aronia losu

Gwarancja smaku magazynu Kuchnia - tym razem za smakołyki z aronii - dla Anny i Mirosława Lechów z gospodarstwa Eko-Ar w górach Orlickich.

10
Fot. Rafał Kowalczyk Fot. Rafał Kowalczyk

Wiwat pierwsza warka!

Rafał Kowalczyk (browarzyciel.pl) uczy, jak sobie uwarzyć w domu świetne piwo. Dla początkujących przepis na łatwiejsze pale ale, dla zaawansowanych - na trudniejszego dry stouta.

11
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Les escargots à la bourgignonne

Kolejna lekcja francuskiego (gotowania). Tym razem Małgorzata Marchewka pokaże wam, jak przyrządzić ślimaki po burgundzku. Materiał dla czytelników o mocnych nerwach!

12
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Ekspres Błażeja

Błażej Gruszczyński, Kucharz Roku 2011, przedstawia autorski pomysł na czarny makaron z małżami św. Jakuba.

13
Fot. Anna Bedyńska / Agencja Gazeta Fot. Anna Bedyńska / Agencja Gazeta

Szczypta wspomnień

O tym, jak najprostsze smaki potrafią wzruszać, o daniach z dzieciństwa i kulinarnych improwizacjach - opowiada Tessa Capponi-Borawska. Dodatkowo leniwe letnie przepisy na chłodnik z awokado, sałatę z wędzonym łososiem i mleczny ryż z malinami.

14
Fot. Łukasz Kozyra Fot. Łukasz Kozyra

Szczaw bez szczawiowej

Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk o tym, że w Chicago nie ma dobrego szczawiu, a we Francji jest, i o tym, dlaczego źle wspominamy zupę szczawiową ze szkolnej stołówki. Tadeusz faszeruje szczawiem jajka i ryby, a Marek dopasowuje do tych dań wino (choć jest to trudne). Na zdjęciu: jajka faszerowane szczawiem i parmezanem.

15
Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Gazeta Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Gazeta

10 przykazań, które psują nam zabawę

Wino im starsze, tym smaczniejsze? To z korkiem lepsze niż zakręcane? Białe ma być zimne, czerwone - w temperaturze pokojowej? Ewa Wieleżyńska jako pogromczyni winiarskich mitów.

16
Fot. Materiały prosucenta Fot. Materiały prosucenta

Miłość w Prowansji

Łukasz Klesyk ocenia wina z południa Francji.

17
Fot. Andrzej Szafran Fot. Andrzej Szafran

Tour de Gers albo wyścig dookoła kaczki

Ludwik Lewin o diecie kolarzy oraz kibiców podczas Tour de France.

18
Więcej na ten temat: magazyn kuchnia