Czerwcowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

Magazyn Kuchnia
Magazyn Kuchnia 06-2012

Magazyn Kuchnia 06-2012 (Fot. StockFood / Free)

Ma się rozumieć - podczas Euro 2012 kibicujemy naszej reprezentacji! W trakcie meczu patriotycznie zajadamy jogurt (bo biały) z truskawkami (czerwone). Inne biało-czerwone dania również mile widziane!
1 z 17
Fot. StockFood / Free
Fot. StockFood / Free

Okładka

Tak wygląda nasza czerwcowa okładka!

2 z 17
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Frajda czerwcowa

W truskawkowym torciku również króluje biel i czerwień - ale z delikatną nutą różowego kremu. Jak znalazł na Dzień Dziecka oraz na popularne imieniny - Piotra, Pawła, Jana, Marii lub Alicji. Pozdrawiamy też wszystkie Klotyldy (3 czerwca), Laurentych (6 czerwca), Wyszemirów (12 czerwca) i Agrypiny (23 czerwca).

3 z 17
Fot. Sławomir Smolarek
Fot. Sławomir Smolarek

W przerwie meczu

Tomasz Leśniak, kucharz polskiej reprezentacji zaprasza fanów piłki nożnej na małą przekąskę. Dla wyczerpanych intensywnym kibicowaniem. Na zdjęciu: satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych.

4 z 17
Fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Wyborcza.pl

Tomatowa zupa i szklanka mleka

Tomasz Wołek o tym, jak kiedyś jadali piłkarze, o zupie pomidorowej z wódką i o tym, jak imprezowanie wpływa na kondycję sportowca.

5 z 17
Fot. BBS
Fot. BBS

Dzikie jedzenie

Dr Łukasz Łuczaj zaprasza na warsztaty dzikiego gotowania i uczy jeść ślaz, malwę, tatarak, liście babki i korzenie łopianu. Podobno mrówki i świerszcze też są niezłe! Na zdjęciu: egipska zupa melokhia z jutą warzywną i królikiem.

6 z 17
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Parfait aux fraises des bois

Jak zrobić deser perfekcyjny, czyli poziomkowe parfait, uczy Małgorzata Marchewka

7 z 17
Fot. David Loftus
Fot. David Loftus

La dolce vita w ogrodzie

Jamie Oliver i barbecue nieco dziwne, bo w stylu włoskim. W menu szaszłyki z owoców morza, pieczona wołowina z rukolą i grillowane brzoskwinie. Do popicia - campari.

8 z 17
Fot. BBS
Fot. BBS

Kwiat kalafiora

Kalafior w sałatce, kalafior w zupie. Poleca Bolesław Dubowski, bloger i współwłaściciel warszawskiej restauracji Rozpusta.

9 z 17
Fot. Materiały festiwalowe
Fot. Materiały festiwalowe

Gwarancja smaku - poznaj swój ser

Agnieszka Kręglicka zaprasza na Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych. Spotkajmy się 1-3 czerwca w Lidzbarku Warmińskim!

10 z 17
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Pod flagą biało-zieloną

Tym razem nie chodzi o barwy narodowe Walii czy Andaluzji, tylko o szparagi. Białe albo zielone, do wyboru - wszak sezon w pełni! Zaprasza Tomek Woźniak.

11 z 17
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Ekspres Błażeja

Tym razem nasz Kucharz Roku 2011, Błażej Gruszczyński, przyrządza dla was sztufadę wołową w sosie z piwa z pokrzywami

12 z 17
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Co jedzą lalki

Lalki, misie i samochodziki wygrzebane na strychu albo zrobione własnoręcznie, ze ścinków, resztek włóczki, starych puszek. Myśleliście, że nic nie jedzą? Ależ jedzą, i to całkiem smacznie - tylko nigdy ich na tym nie przyłapaliście! Panna przytulanka, którą widzicie na zdjęciu, uwielbia panna cottę...

13 z 17
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Królowa słońca

Miechunka peruwiańska, owoc pyszny, choć niepozorny. Wrzucamy ją do ciasta, robimy konfiturę i czatnej.

14 z 17
Fot. Anna BedyÄska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Anna BedyÄska / Agencja Wyborcza.pl

Niech żyją warzywa!

Dlaczego Włosi kochają warzywa i jak zrobić najlepszy sos pomidorowy na świecie - opowiada Tessa Capponi-Borawska. Dodatkowo przepis na risotto z groszkiem i minestrone z młodych jarzyn.

15 z 17
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

O czekoladzie i rewolucji

Burzliwa dyskusja o słodyczach, czyli Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk. Tadeusz piecze ciastka czereśniowe i truskawkowe, a Marek dopasowuje do nich katalońską cavę.

16 z 17
Fot. Shutterstock.com / Vitaly Korovin
Fot. Shutterstock.com / Vitaly Korovin

Pułapka w kieliszku

Ewa Wieleżyńska o wadach wina. Czym pachnie, a raczej śmierdzi wino korkowe? Co to jest "redukcja", "lotna kwasowość" i "brett"?

17 z 17
Fot. Andrzej Szafran
Fot. Andrzej Szafran

Kultura jedzenia i jedzenie w kulturze

Ludwik Lewin o diecie starożytnych Rzymian i o tym, jak jadano w średniowieczu.

Więcej na ten temat: magazyn kuchnia