Majowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

red.
W numerze: Nowe lektury dla smakoszy, Jedz, jedz, jedz na ulicach! street food z Polski i zagranicy, Słodkie wcielenia kwaśnej łodygi. Pyszne ciasta dla fanów rabarbaru, Safari Łakomczuchów. Grillujemy w Afryce Południowej, Woda i ogień. Ryby i małże na ostro
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Okładka

Tym razem gratka dla fanów smaków ostrych (ryby plus chilli), słodko-kwaśnych w ciastach z rabarbarem oraz egzotycznych - mamy aż dwa materiały z Afryki!

1
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Jedz, jedz, jedz na ulicach!

Czasami trzeba przegryźć coś w biegu i pognać dalej - Dominika kończy bajgla z łososiem, siedząc na chodniku przy ulicy Świętokrzyskiej w Warszawie.

2
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Jadłem u angolskiego biskupa

Mirosław Wlekły i jego wrażenia z rowerowej eskapady przez Angolę. Dowiecie się m.in., jak smakuje rybne calulú, specjał z Afryki południowo-zachodniej.

 

Czytaj: Kuchnia z Angoli

3
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Słodkie wcielenia kwaśnej łodygi

Rabarbar dla wszystkich, którzy patrzą na świat przez różowe okulary. Na zdjęciu ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym, ale mamy też inne specjały!

 

Czytaj: 3 ciasta z rabarbarem i muffinki

4
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Zielona skrzynka

Kolejny odcinek Gwarancji Smaku: ekologiczne warzywa prosto od rolnika dowiezie wam do domu firma Vegebox. Plus przepis na zupę z musztardowca.

5
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Safari łakomczuchów

RPA i jej mieszanka kulturowo-kulinarna: trochę Afryki, nieco Azji, Irlandia i Niderlandy. Tygiel smaków (bardzo zacnych). Na zdjęciu sosaties: korzenne szaszłyki jagnięce z suszonymi morelami. Pycha!

6
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Orkiszowa alternatywa

Jak upiec chleb z orkiszowej mąki i zrobić orkiszowe pierogi faszerowane kaszą gryczaną i twarogiem podpowiada Janusz Balas z hotelu spa Jabłoń na Mazurach niedaleko Piszu.

7
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Pokonać smoka

Pitaja, pitahaya, smoczy owoc? Czym się to je?

8
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Zdrowo pomieszane

Tomek Woźniak i najnowsze pomysły na niebanalne, zdrowe i lekkie dania. Zajadamy się pysznymi owocami i warzywami, od czasu do czasu dorzucając do nich krewetkę, kawałek ryby albo mięsa. Idealne obiadki na upały!

 

Czytaj: Sałatki: Zdrowo pomieszane

9
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Poulet au citron

Czyli kurczak nadziewany cytrynami. Lekcję francuskiego (gotowania) prowadzi Małgosia Marchewka. Kurs obrazkowy, krok po kroku. To naprawdę łatwe!

10
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Woda i ogień

Czyli ryby i małże z dodatkiem chilli - dla wszystkich, którzy lubią ostrą jazdę! Na zdjęciu: Dorada w pergaminie, pieczona z imbirem, trawą cytrynową i - oczywiście - chilli.

11
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Ekspres Błażeja

Nasz Kucharz Roku 2011, Błażej Gruszczyński, przyrządził dla was stek z polędwicy ze szparagami i sosem z mango. Zaskakująco ciekawe połączenie smaków...

12
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Smaki w glinie wypalone

Niezwykłe odkrycie archeologów - doskonale czytelne przepisy kulinarne zanotowane pismem klinowym na glinianych tabliczkach. Jeśli chcecie wiedzieć, jak przyrządzano "ptaka na święto Timru" w pałacu króla Zimri-Lima w Mezopotamii - poczytajcie!

13
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Recepta na długowieczność

Dlaczego ludzie w toskańskim Campodimele żyją bardzo długo i są szczęśliwi - wyjaśnia Tessa Capponi-Borawska. Plus przepisy na placek z ricottą, pieczoną cukinię i spaghetti z kurczakiem.

14
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Spór o gwiazdki

Czyli Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk dyskutują o dobrych i kiepskich restauracjach. Tadeusz gotuje (na zdjęciu widzicie jego szafranowe naleśniki ze szparagami - cudo!), Marek dobiera wino - sauvignon blanc będzie w sam raz.

15
Magazyn Kuchnia 05.2012 Magazyn Kuchnia 05.2012

Niezbędne bąbelki

Ewa Wieleżyńska o szampanach. Tych z Szampanii, czyli prawdziwych, i tych nieprawdziwych, ale też pysznych - hiszpańskich cavach, włoskiej franciacorcie, francuskich cremantach.

16
Więcej na ten temat: magazyn kuchnia