Majowy numer magazynu Kuchnia już w sprzedaży!

red.
Maj 2012

Maj 2012 (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

W numerze: Nowe lektury dla smakoszy, Jedz, jedz, jedz na ulicach! street food z Polski i zagranicy, Słodkie wcielenia kwaśnej łodygi. Pyszne ciasta dla fanów rabarbaru, Safari Łakomczuchów. Grillujemy w Afryce Południowej, Woda i ogień. Ryby i małże na ostro
1 z 16
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Okładka

Tym razem gratka dla fanów smaków ostrych (ryby plus chilli), słodko-kwaśnych w ciastach z rabarbarem oraz egzotycznych - mamy aż dwa materiały z Afryki!

2 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Jedz, jedz, jedz na ulicach!

Czasami trzeba przegryźć coś w biegu i pognać dalej - Dominika kończy bajgla z łososiem, siedząc na chodniku przy ulicy Świętokrzyskiej w Warszawie.

3 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Jadłem u angolskiego biskupa

Mirosław Wlekły i jego wrażenia z rowerowej eskapady przez Angolę. Dowiecie się m.in., jak smakuje rybne calulú, specjał z Afryki południowo-zachodniej.

 

Czytaj: Kuchnia z Angoli

4 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Słodkie wcielenia kwaśnej łodygi

Rabarbar dla wszystkich, którzy patrzą na świat przez różowe okulary. Na zdjęciu ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym, ale mamy też inne specjały!

 

Czytaj: 3 ciasta z rabarbarem i muffinki

5 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Zielona skrzynka

Kolejny odcinek Gwarancji Smaku: ekologiczne warzywa prosto od rolnika dowiezie wam do domu firma Vegebox. Plus przepis na zupę z musztardowca.

6 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Safari łakomczuchów

RPA i jej mieszanka kulturowo-kulinarna: trochę Afryki, nieco Azji, Irlandia i Niderlandy. Tygiel smaków (bardzo zacnych). Na zdjęciu sosaties: korzenne szaszłyki jagnięce z suszonymi morelami. Pycha!

7 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Orkiszowa alternatywa

Jak upiec chleb z orkiszowej mąki i zrobić orkiszowe pierogi faszerowane kaszą gryczaną i twarogiem podpowiada Janusz Balas z hotelu spa Jabłoń na Mazurach niedaleko Piszu.

8 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Pokonać smoka

Pitaja, pitahaya, smoczy owoc? Czym się to je?

9 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Zdrowo pomieszane

Tomek Woźniak i najnowsze pomysły na niebanalne, zdrowe i lekkie dania. Zajadamy się pysznymi owocami i warzywami, od czasu do czasu dorzucając do nich krewetkę, kawałek ryby albo mięsa. Idealne obiadki na upały!

 

Czytaj: Sałatki: Zdrowo pomieszane

10 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Poulet au citron

Czyli kurczak nadziewany cytrynami. Lekcję francuskiego (gotowania) prowadzi Małgosia Marchewka. Kurs obrazkowy, krok po kroku. To naprawdę łatwe!

11 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Woda i ogień

Czyli ryby i małże z dodatkiem chilli - dla wszystkich, którzy lubią ostrą jazdę! Na zdjęciu: Dorada w pergaminie, pieczona z imbirem, trawą cytrynową i - oczywiście - chilli.

12 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Ekspres Błażeja

Nasz Kucharz Roku 2011, Błażej Gruszczyński, przyrządził dla was stek z polędwicy ze szparagami i sosem z mango. Zaskakująco ciekawe połączenie smaków...

13 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Smaki w glinie wypalone

Niezwykłe odkrycie archeologów - doskonale czytelne przepisy kulinarne zanotowane pismem klinowym na glinianych tabliczkach. Jeśli chcecie wiedzieć, jak przyrządzano "ptaka na święto Timru" w pałacu króla Zimri-Lima w Mezopotamii - poczytajcie!

14 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Recepta na długowieczność

Dlaczego ludzie w toskańskim Campodimele żyją bardzo długo i są szczęśliwi - wyjaśnia Tessa Capponi-Borawska. Plus przepisy na placek z ricottą, pieczoną cukinię i spaghetti z kurczakiem.

15 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Spór o gwiazdki

Czyli Tadeusz Pióro i Marek Bieńczyk dyskutują o dobrych i kiepskich restauracjach. Tadeusz gotuje (na zdjęciu widzicie jego szafranowe naleśniki ze szparagami - cudo!), Marek dobiera wino - sauvignon blanc będzie w sam raz.

16 z 16
Magazyn Kuchnia 05.2012
Magazyn Kuchnia 05.2012

Niezbędne bąbelki

Ewa Wieleżyńska o szampanach. Tych z Szampanii, czyli prawdziwych, i tych nieprawdziwych, ale też pysznych - hiszpańskich cavach, włoskiej franciacorcie, francuskich cremantach.

Więcej na ten temat: magazyn kuchnia