Kuchnia Kambodży

Kinga A. Kłosińska
11.01.2013 16:43
A A A
Targowanie się - jak na wszystkich bazarach świata - należy do rytuału. 
Ale i bez tego miejscowe przysmaki należą do najtańszych i najlepszych na świecie.

Targowanie się - jak na wszystkich bazarach świata - należy do rytuału. Ale i bez tego miejscowe przysmaki należą do najtańszych i najlepszych na świecie. (Fot. Kinga A. Kłosińska , Piotr Wierzbicki)

  • Tam gdzie rosnie owoc smoka
  • Pasty curry czerwona i zielona
  • Słodka zupa z bambusem
  • Smażony makaron z wieprzowiną
  • Kurczak w zielonym curry
Kiedy przybyliśmy do Kampot - niewielkiej miejscowości na południowym wybrzeżu Kambodży - byliśmy już  zmęczeni nadmiarem egzotycznych wrażeń, natłokiem dźwięków, kolorów, zapachów. Postanowiliśmy: zostajemy tu na kilka dni i żyjemy w rytmie mieszkańców. Pobudka o świcie, w południe leżakowanie i koniecznie khmerskie jedzenie.
Zobacz zdjęcia (5)

ZOBACZ WIDEO

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE