Batat - słodki ziemniak na grilla

aw
Pieczony batat z salsą pomidorową

Pieczony batat z salsą pomidorową (fot. slodkieziemniaki-usa.pl)

Słodkawe i lekko mączyste bataty można przyrządzać na dziesiątki sposobów, najlepiej jednak czują się na grillu. W Polsce można kupić bataty już od jakiegoś czasu, jednak nie zawsze wiemy, co z nimi zrobić. Poniżej cztery przepisy i kilka przydatnych batatowych informacji.
1 z 4
fot. slodkieziemniaki-usa.pl
fot. slodkieziemniaki-usa.pl

Gnocchi z batatów

 

Składniki na 4 porcje:
600 g batatów
250 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek rukoli
30 g parmezanu
20 g pistacji
sól
1 jajko (średniej wielkości)
175 g mąki
2 łyżeczki oliwy
pieprz
1. Bataty umyć i gotować w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki. Nadal gorące, przetrzeć na gładką masę i odstawić do ostygnięcia na 10-20 minut.
2. W tym czasie umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Parmezan zetrzeć na tarce, pistacje grubo posiekać.
3. Masę z batatów posypać ok. 1 łyżeczką soli, dodać jajko i mąkę, wszystko zmiksować. Na stolnicy wysypanej mąką formować podłużne wałeczki (o średnicy ok. 2 cm) i ciąć je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszczyć widelcem.
4. Dużą ilość posolonej wody wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Gnocchi wrzucać porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.
5. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodać pomidory, lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na czterech talerzach. Posypać rukolą, parmezanem, pistacjami i podawać.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 466 kcal / 1950 kJ
Białko: 13,1 g
Tłuszcz: 13,8 g

 

4 porcje

600 g batatów

250 g pomidorków koktajlowych

1 pęczek rukoli

30 g parmezanu

20 g pistacji

sól

1 jajko (średniej wielkości)

175 g mąki

2 łyżeczki oliwy

pieprz




Sposób przyrządzania

1. Bataty umyć i gotować w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedzić, opłukać krótko pod zimną wodą i obrać ze skórki. Nadal gorące przetrzeć na gładką masę i odstawić do ostygnięcia na 10-20 minut.

2. W tym czasie umyć pomidorki koktajlowe i przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Parmezan zetrzeć na tarce, pistacje grubo posiekać.


3. Masę z batatów posypać łyżeczką soli, dodać jajko i mąkę, wszystko zmiksować. Na stolnicy wysypanej mąką formować podłużne wałeczki (o średnicy ok. 2 cm) i ciąć je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszczyć widelcem.


4. Dużą ilość posolonej wody wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia. Gnocchi wrzucać porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na ręczniku papierowym.


5. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć gnocchi na złotobrązowy kolor. Dodać pomidory, lekko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć na czterech talerzach. Posypać rukolą, parmezanem, pistacjami i podawać.


Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 466 kcal/1950 kJ

Białko: 13,1 g

Tłuszcz: 13,8 g

Węglowodany: 67,5 g

Angielska nazwa sweet potatoes wskazywałaby na pokrewieństwo batatów z ziemniakami, ale tak naprawdę są to warzywa korzeniowe, takie jak marchew. Pochodzą z Ameryki. Tubylcza ludność znała je na długo przed przybyciem pierwszych osadników z Europy na kontynent amerykański. Dziś jednym z największych producentów batatów jest Karolina Północna. Niemal co druga bulwa zbierana z amerykańskich pól pochodzi z tego stanu.

2 z 4
fot. slodkieziemniaki-usa.pl
fot. slodkieziemniaki-usa.pl

Pieczony batat z salsą pomidorową

 

Składniki na 4 porcje:
4 bataty (po ok. 250 g)
2 limonki ze skórką
1 papryczka chilli
20 g imbiru
2 łyżeczki miodu
6 pomidorów
1 ząbek czosnku
1 pęczek kolendry
1 łyżeczka oliwy
sól
pieprz
1. Bataty umyć i gotować przez 10 minut. W tym czasie umyć i osuszyć limonki. Skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona i drobno pokroić. Imbir obrać i drobno pokroić. Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli wymieszać z 1 łyżeczką miodu.
2. Bataty odcedzić, przeciąć każdy na pół, posmarować marynatą. Połączyć połówki, owinąć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C (gazowy: poziom 3, termoobieg: 175 °C) przez 30 minut.
3. W tym czasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć nasiona, pociąć na drobną kostkę. Obrać i posiekać czosnek. Opłukać kolendrę, osuszyć. Odłożyć kilka listków do przybrania, resztę posiekać.
4. Wymieszać skórkę z limonki, pomidory, czosnek, oliwę, 1 łyżeczkę miodu i kolendrę. Podawać bataty z salsą pomidorową. Ozdobić listkami kolendry.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 361 kcal / 1510 kJ
Białko: 5,2 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 67,5 g

 

4 porcje

4 bataty (po ok. 250 g)

2 limonki ze skórką

1 papryczka chilli

20 g imbiru

2 łyżeczki miodu

6 pomidorów

1 ząbek czosnku

1 pęczek kolendry

1 łyżeczka oliwy

sól i pieprz

Sposób przyrządzania

1. Bataty umyć i gotować przez 10 minut. W tym czasie umyć i osuszyć limonki. Skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć. Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona i drobno pokroić. Imbir obrać i drobno pokroić. Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli wymieszać z 1 łyżeczką miodu.

2. Bataty odcedzić, przeciąć każdy na pół, posmarować marynatą. Połączyć połówki, owinąć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C (gazowy: poziom 3, termoobieg: 175°C) przez 30 minut.


3. W tym czasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć nasiona, pociąć na drobną kostkę. Obrać i posiekać czosnek. Opłukać kolendrę, osuszyć. Odłożyć kilka listków do przybrania, resztę posiekać.

4. Wymieszać skórkę z limonki, pomidory, czosnek, oliwę, 1 łyżeczkę miodu i kolendrę. Podawać bataty z salsą pomidorową. Ozdobić listkami kolendry.


Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 361 kcal/1510 kJ

Białko: 5,2 g

Tłuszcz: 6 g

Węglowodany: 67,5 g

Bataty są w Północnej Karolinie wyjątkowo popularne, zwłaszcza bataty z grilla. W tym stanie, położonym na południowo-wschodnim wybrzeżu USA, cookout, czyli to, co my nazywamy grillowaniem, jest wydarzeniem towarzyskim. Pogoda sprzyja takim imprezom, obok mięsa chętnie serwuje się warzywa, a dania z batatów to obowiązkowa pozycja w menu. W Karolinie Północnej nie może się bez nich odbyć żaden cookout. Aromatyczne, słodkawe bulwy są typowe dla tutejszej, regionalnej kuchni.

3 z 4
fot. slodkieziemniaki-usa.pl
fot. slodkieziemniaki-usa.pl

Rozmarynowe szaszłyki z batatów i ananasa

 

4 porcje:
500 g batatów
8 gałązek rozmarynu
6 łyżeczek płynnego miodu
1 papryczka chilli
? ananasa (ok. 400 g)
1-2 gałązki mięty
250 g jogurtu
olej do grilla
1. Bataty gotować przez 20 minut. Listki rozmarynu oddzielić od gałązek, pozostawiając ok. 2,5 cm od góry z listkami. Drugą stronę każdej gałązki uciąć pod kątem. Jedną czwartą listków rozmarynu posiekać i wymieszać z 4 łyżeczkami miodu.
2. Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, drobno posiekać i dodać do miodu z rozmarynem. Odłożyć na bok. Ananasa obrać, wyciąć środek. Najpierw pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm, potem w kostkę. Oddzielić listki mięty od łodyżek i grubo posiekać. Wymieszać jogurt, listki mięty i 2 łyżeczki miodu.
3. Bataty odsączyć, poczekać, aż ostygną i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Kawałki batatów i ananasa nadziewać na przygotowane wcześniej gałązki rozmarynu. Ruszt od grilla posmarować olejem. Grillować szaszłyki po obydwu stronach przez 4-6 minut. Po zakończeniu grillowania, posmarować marynatą miodową. Podawać z dipem miętowym.
Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Wartości odżywcze w 1 porcji:
Energia: 291 kcal / 1220 kJ
Białko: 4,83 g
Tłuszcz: 3,56 g
Węglowodany: 57,6 g

 

4 porcje

500 g batatów

8 gałązek rozmarynu

6 łyżeczek płynnego miodu

1 papryczka chilli

pół ananasa (ok. 400 g)

1-2 gałązki mięty

250 g jogurtu

olej do grilla


Sposób przyrządzania

1. Bataty gotować przez 20 minut. Listki rozmarynu oddzielić od gałązek, pozostawiając ok. 2,5 cm od góry z listkami. Drugą stronę każdej gałązki uciąć pod kątem. Jedną czwartą listków rozmarynu posiekać i wymieszać z 4 łyżeczkami miodu.


2. Papryczkę chilli przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, drobno posiekać i dodać do miodu z rozmarynem. Odłożyć na bok. Ananasa obrać, wyciąć środek. Najpierw pokroić na plastry o grubości ok. 1,5 cm, potem w kostkę. Oddzielić listki mięty od łodyżek i grubo posiekać. Wymieszać jogurt, listki mięty i 2 łyżeczki miodu.


3. Bataty odsączyć, poczekać, aż ostygną i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Kawałki batatów i ananasa nadziewać na przygotowane wcześniej gałązki rozmarynu. Ruszt od grilla posmarować olejem. Grillować szaszłyki po obydwu stronach przez 4-6 minut. Po zakończeniu grillowania, posmarować marynatą miodową. Podawać z dipem miętowym.


Czas przygotowania: ok. 45 minut.


Wartości odżywcze w 1 porcji:

Energia: 291 kcal/1220 kJ

Białko: 4,83 g

Tłuszcz: 3,56 g

Węglowodany: 57,6 g

Na stronie internetowej www.slodkieziemniaki-usa.pl można znaleźć mnóstwo ciekawych informacji na temat batatów z Karoliny Północnej ? od sposobu uprawy po przepisy wraz z zestawieniem wartości odżywczej dań.

4 z 4
fot. slodkieziemniaki-usa.pl
fot. slodkieziemniaki-usa.pl

Zapiekanka z batatów

 

4 porcje:
1,2 kg batatów
? pęczka tymianku
4 łyżeczki oliwy
sól
pieprz
200 g owczego sera
60 g orzeszków piniowych
sok z 1 limonki
folia aluminiowa
1. Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty.
2. Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200 °C, termoobieg: 175 °C, gazowy: 3 poziom).
3. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 637 kcal / 2670 kJ
Białko: 17,1 g
Tłuszcz: 29,3 g
Węglowodany: 73,9 g

 

4 porcje

1,2 kg batatów

pół pęczka tymianku

4 łyżeczki oliwy

sól, pieprz

200 g owczego sera

60 g orzeszków piniowych

sok z 1 limonki

Sposób przyrządzania

1. Bataty obrać, przekroić najpierw na pół, potem na cienkie plastry. Umyć. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki. Oliwę doprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, obtoczyć w niej bataty.

2. Ułożyć bataty w formie na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (elektryczny: 200°C, termoobieg: 175°C, gazowy: 3 poziom).

3. Wyjąć zapiekankę z piekarnika, usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi. Piec przez kolejnych 10-15 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Wartość odżywcza w 1 porcji:

Energia: 637 kcal/2670 kJ

Białko: 17,1 g

Tłuszcz: 29,3 g

Węglowodany: 73,9 g

Słodki smak batatów jest efektem bardzo powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który rozpoczyna się w momencie zbioru zbioru bulw z pola. Bataty są doskonałym źródłem beta-karotenu, czyli witaminy A. Jedna porcja (100 g) zawiera jej tyle, co osiem porcji brokułów. W batatach znajdziemy również błonnik, witaminy B6 i E, potas i magnez. Nie zawierają one natomiast tłuszczu ani cholesterolu, a ich niska kaloryczność (86 kcal w 100 g) sprawia, że mogą być pysznym składnikiem każdej diety.

Więcej na ten temat: batat, grill, karolina północna, słodki ziemniak