10 ziół na kuchenny parapet

10 ziół na kuchenny parapet

aw
Oto dziesiątka najpopularniejszych ziół, tych, po które, gotując, najczęściej sięgamy. Warto mieć je zawsze pod ręką, na parapecie kuchennym. Przy okazji: ogródek ziołowy jest ładną dekoracją każdej kuchni, niezależnie od tego, czy urządziliśmy ją w stylu minimalistycznym, czy np. rustykalnym lub mieszczańskim.
Fot. Shutterstock/Olga Miltsova Fot. Shutterstock/Olga Miltsova

Bazylia

Łatwo wyhodować ją z nasionek. Doniczka powinna stać w słonecznym miejscu.

Niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej - jest w caprese z pomidorów i mozzarelli, w wielu sałatkach, w pomidorowych sosach do makaronu oraz - oczywiście - w klasycznym pesto: tu razem z orzeszkami pinii, oliwą i czosnkiem. Bazylię można suszyć, ale jeszcze lepiej zamrażać lub przechowywać w słoiczku, zalaną oliwą. 


1
Fot. Shutterstock/teleginatania Fot. Shutterstock/teleginatania

Estragon

Można ukorzenić z końcówek pędów rośliny ogrodowej lub przesadzić całą roślinę do doniczki i pozostawić na zewnątrz, aż listki obumrą. Potem wstawiamy doniczkę do pomieszczenia. Estragon lubi bardzo dużo światła, południowe okno będzie idealne. Lubi także nawożenie.

Pasuje do drobiu, sosów, dań z twarogu, do sałatek. Można dodawać go do marynat, wzbogaca smak kiszonych ogórków, służy też do aromatyzowania octów i musztard.

2
Fot. Shutterstock/Madlen Fot. Shutterstock/Madlen

Listek laurowy

Ładnie się rozkrzewia i rośnie przez cały rok, ale potrzebuje przestrzeni dookoła doniczki. Nie stawiajmy laurowego krzaczka w tłoku.

Listki laurowe pasują do wielu potraw: do rosołu, do gulaszy, do duszonego mięsa, do sosów, do dań z kapusty. Mają tak intensywny zapach i smak, że rzadko dodajemy do potrawy więcej niż jeden. 


3
Fot. Shutterstock/Hallgerd Fot. Shutterstock/Hallgerd

Natka pietruszki

Można hodować z nasionek lub wsadzić korzeń pietruszki do doniczki. Pietruszka lubi słońce, ale można ją też trzymać na oknie wychodzącym na wschód lub zachód.

Pasuje chyba do każdego (niesłodkiego) dania naszej - i wielu innych - kuchni, świetnie nadaje się też do dekoracji potraw.

4
Fot. Shutterstock/Gts Fot. Shutterstock/Gts

Oregano

Można obciąć wierzchołki pędów ogrodowego oregano i ukorzenić je. Będzie ładnie rosło na oknie wychodzącym na południe.

Pasuje do większości sosów do makaronu, pizza (i ciasto, i sosy) też kocha oregano. Świeże jest fajnym dodatkiem do sałaty, za względu na pikantny, ostry smak. Oragano zachowuje intensywny aromat także po ususzeniu; wchodzi w skład wielu mieszanek przyprawowych. 

5
Fot. Shutterstock/tomer turjeman Fot. Shutterstock/tomer turjeman

Rozmaryn

Można ukorzenić, np. w wodzie, zerwane końcówki pędów. Idealnym miejscem dla rozmarynu jest okno wychodzące na południe.

Eteryczne olejki zawarte w rozmarynie mogą powodować gorzknienie potrawy, toteż używajmy go z umiarem. Świetnie pasuje do jagnięciny, wieprzowiny i ziemniaków, także do wielu dań warzywnych z kuchni śródziemnomorskiej. Pozbawionych igiełek łodyżek można używać jako szpadek do szaszłyków. 


6
Fot. Shutterstock/Carmen Steiner Fot. Shutterstock/Carmen Steiner

Szczypiorek

Można po prostu pod koniec sezonu wyrwać szczypior z korzeniami z i przesadzić do doniczki. Póki listki nie obumrą, zostawiamy doniczkę na zewnątrz, a jeśli to niemożliwe, wstawiamy na kilka dni w najchłodniejsze możliwe miejsce w domu. Potem ścinamy obumarłe części i ustawiamy doniczkę w dobrze nasłonecznionym miejscu.

Pasuje do potraw z jajek, np. do omletów czy jajecznicy. W wielu daniach może zastąpić podobną w smaku, ale dużo ostrzejszą cebulę.

7
Fot. Shutterstock/mirabile Fot. Shutterstock/mirabile

Szałwia

Również ją najlepiej rozmnożyć, ukorzeniając końcówki pędów z rośliny rosnącej w ogrodzie. Spokojnie rośnie w suchym powietrzu, które mamy w większości mieszkań zimą, potrzebuje za to pełnego słońca.

Świetny dodatek do dań tłustych, zwłaszcza do wieprzowiny i smażonej wątróbki. Ale i włoska cielęcina z szałwią smakuje pysznie. Świeże listki szałwii są niezłym dodatkiem do sałatek, napojów i sosów do makaronu.

8
Fot. Shutterstock/CGissemann Fot. Shutterstock/CGissemann

Trybulka

Wysiewamy ją dopiero latem. Nie potrzebuje dużo słońca, lubi stałą temperaturę ? około 20 stopni.

Świeże listki i łodyżki mają słodkawy zapach. Trybulka świetnie pasuje do dań z ryb i owoców morza, jest świetnym dodatkiem np. do raków. Świetnie sprawdza się w sosach - majonezowych i dipach jogurtowych.

9
Fot. Shutterstock/Kamila i Wojtek Cyganek Fot. Shutterstock/Kamila i Wojtek Cyganek

Tymianek

Można ukorzenić końcówki pędów albo wykopać i przesadzić do doniczki roślinę z ogródka. Lubi pełne słońce, ale poradzi sobie też na oknie wychodzącym na wschód albo na zachód.

Tymianek pasuje do dań mięsnych i potraw z ziemniaków. Ma ostry, gorzkawy smak. Ciekawostką jest, że zapach tymianku suszonego jest o wiele mocniejszy, niż świeżego.

10
Więcej na ten temat: domowa uprawa, doniczki, parapet, zioła