10 ziół na kuchenny parapet

aw

(Fot. Shutterstock/Joerg Beuge)

Oto dziesiątka najpopularniejszych ziół, tych, po które, gotując, najczęściej sięgamy. Warto mieć je zawsze pod ręką, na parapecie kuchennym. Przy okazji: ogródek ziołowy jest ładną dekoracją każdej kuchni, niezależnie od tego, czy urządziliśmy ją w stylu minimalistycznym, czy np. rustykalnym lub mieszczańskim.
1 z 10
Fot. Shutterstock/Olga Miltsova
Fot. Shutterstock/Olga Miltsova

Bazylia

Łatwo wyhodować ją z nasionek. Doniczka powinna stać w słonecznym miejscu.

Niezastąpiona w daniach kuchni włoskiej - jest w caprese z pomidorów i mozzarelli, w wielu sałatkach, w pomidorowych sosach do makaronu oraz - oczywiście - w klasycznym pesto: tu razem z orzeszkami pinii, oliwą i czosnkiem. Bazylię można suszyć, ale jeszcze lepiej zamrażać lub przechowywać w słoiczku, zalaną oliwą. 


2 z 10
Fot. Shutterstock/teleginatania
Fot. Shutterstock/teleginatania

Estragon

Można ukorzenić z końcówek pędów rośliny ogrodowej lub przesadzić całą roślinę do doniczki i pozostawić na zewnątrz, aż listki obumrą. Potem wstawiamy doniczkę do pomieszczenia. Estragon lubi bardzo dużo światła, południowe okno będzie idealne. Lubi także nawożenie.

Pasuje do drobiu, sosów, dań z twarogu, do sałatek. Można dodawać go do marynat, wzbogaca smak kiszonych ogórków, służy też do aromatyzowania octów i musztard.

3 z 10
Fot. Shutterstock/Madlen
Fot. Shutterstock/Madlen

Listek laurowy

Ładnie się rozkrzewia i rośnie przez cały rok, ale potrzebuje przestrzeni dookoła doniczki. Nie stawiajmy laurowego krzaczka w tłoku.

Listki laurowe pasują do wielu potraw: do rosołu, do gulaszy, do duszonego mięsa, do sosów, do dań z kapusty. Mają tak intensywny zapach i smak, że rzadko dodajemy do potrawy więcej niż jeden. 


4 z 10
Fot. Shutterstock/Hallgerd
Fot. Shutterstock/Hallgerd

Natka pietruszki

Można hodować z nasionek lub wsadzić korzeń pietruszki do doniczki. Pietruszka lubi słońce, ale można ją też trzymać na oknie wychodzącym na wschód lub zachód.

Pasuje chyba do każdego (niesłodkiego) dania naszej - i wielu innych - kuchni, świetnie nadaje się też do dekoracji potraw.

5 z 10
Fot. Shutterstock/Gts
Fot. Shutterstock/Gts

Oregano

Można obciąć wierzchołki pędów ogrodowego oregano i ukorzenić je. Będzie ładnie rosło na oknie wychodzącym na południe.

Pasuje do większości sosów do makaronu, pizza (i ciasto, i sosy) też kocha oregano. Świeże jest fajnym dodatkiem do sałaty, za względu na pikantny, ostry smak. Oragano zachowuje intensywny aromat także po ususzeniu; wchodzi w skład wielu mieszanek przyprawowych. 

6 z 10
Fot. Shutterstock/tomer turjeman
Fot. Shutterstock/tomer turjeman

Rozmaryn

Można ukorzenić, np. w wodzie, zerwane końcówki pędów. Idealnym miejscem dla rozmarynu jest okno wychodzące na południe.

Eteryczne olejki zawarte w rozmarynie mogą powodować gorzknienie potrawy, toteż używajmy go z umiarem. Świetnie pasuje do jagnięciny, wieprzowiny i ziemniaków, także do wielu dań warzywnych z kuchni śródziemnomorskiej. Pozbawionych igiełek łodyżek można używać jako szpadek do szaszłyków. 


7 z 10
Fot. Shutterstock/Carmen Steiner
Fot. Shutterstock/Carmen Steiner

Szczypiorek

Można po prostu pod koniec sezonu wyrwać szczypior z korzeniami z i przesadzić do doniczki. Póki listki nie obumrą, zostawiamy doniczkę na zewnątrz, a jeśli to niemożliwe, wstawiamy na kilka dni w najchłodniejsze możliwe miejsce w domu. Potem ścinamy obumarłe części i ustawiamy doniczkę w dobrze nasłonecznionym miejscu.

Pasuje do potraw z jajek, np. do omletów czy jajecznicy. W wielu daniach może zastąpić podobną w smaku, ale dużo ostrzejszą cebulę.

8 z 10
Fot. Shutterstock/mirabile
Fot. Shutterstock/mirabile

Szałwia

Również ją najlepiej rozmnożyć, ukorzeniając końcówki pędów z rośliny rosnącej w ogrodzie. Spokojnie rośnie w suchym powietrzu, które mamy w większości mieszkań zimą, potrzebuje za to pełnego słońca.

Świetny dodatek do dań tłustych, zwłaszcza do wieprzowiny i smażonej wątróbki. Ale i włoska cielęcina z szałwią smakuje pysznie. Świeże listki szałwii są niezłym dodatkiem do sałatek, napojów i sosów do makaronu.

9 z 10
Fot. Shutterstock/CGissemann
Fot. Shutterstock/CGissemann

Trybulka

Wysiewamy ją dopiero latem. Nie potrzebuje dużo słońca, lubi stałą temperaturę ? około 20 stopni.

Świeże listki i łodyżki mają słodkawy zapach. Trybulka świetnie pasuje do dań z ryb i owoców morza, jest świetnym dodatkiem np. do raków. Świetnie sprawdza się w sosach - majonezowych i dipach jogurtowych.

10 z 10
Fot. Shutterstock/Kamila i Wojtek Cyganek
Fot. Shutterstock/Kamila i Wojtek Cyganek

Tymianek

Można ukorzenić końcówki pędów albo wykopać i przesadzić do doniczki roślinę z ogródka. Lubi pełne słońce, ale poradzi sobie też na oknie wychodzącym na wschód albo na zachód.

Tymianek pasuje do dań mięsnych i potraw z ziemniaków. Ma ostry, gorzkawy smak. Ciekawostką jest, że zapach tymianku suszonego jest o wiele mocniejszy, niż świeżego.

Więcej na ten temat: domowa uprawa, doniczki, parapet, zioła