Churros - odmiana hiszpańskich pączków: albo w kształcie długich, gwiazdkowatych wstęg uformowanych specjalną szprycą, albo w kształcie polukrowanej oponki
3 z 13
Creme fraiche - minipączki z prawdziwą gęstą śmietaną; słodkie kule
4 z 13
Sufganiyot - pączki na Chanukę, święto świateł, zwane 'kulkami światła', z delikatnym kremem waniliowym, również przypominają nasze, krajowe
5 z 13
Pączki holenderskie - chrupiące, z dodatkiem mąki kukurydzianej, podawane w sylwestra; bardziej przypominają racuchy niż pączki; znane też w Belgii i w Niemczech
6 z 13
Bomboloni - włoskie pączki z kremem waniliowym, do złudzenia przypominają polskie
7 z 13
Malasada - pączki portugalskie wywodzące się z Madery, znane też na Hawajach; dużo bardziej wyrośnięte, nadziewane budyniem albo bez wypełnienia; tradycyjnie podaje się je w tłusty wtorek
8 z 13
Donuty - dobrze znane w Polsce amerykańskie soczyste pączki ziemniaczane, tzw. pączki z dziurką
9 z 13
Pączki niemieckie z rodzynkami, niezbyt słodkie, podawane na Nowy Rok
10 z 13
Quark Berliner - pączki laktowegańskie na bazie serka waniliowego, bez jajek. Nazwa obowiązuje w Berlinie
11 z 13
Aebleskiver - duńskie pączki, znacznie bardziej kuliste niż nasze, polskie, podawane z grzanym, przyprawionym winem w czasie adwentu
12 z 13
Inna wersja pączków amerykańskich - z Nowego Orleanu, są kwadratowe, a raczej romboidalne
fot. za ugotujmyto.pl
13 z 13
Pączki hiszpańskie lub wiedeńskie, znane też jako pączki ptysiowe, mogą być z cytrynowym lukrem; zwykle również z dziurką w środku