Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
1 z 9
Tarta śliwkowa na francuskim cieście
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
2 z 9
1. Z mąki, jaja, octu, soli i wody zagniatamy ciasto podstawowe
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
3 z 9
2. Masło i mąkę łączymy,
i wyrabiamy miękkie ciasto maślane
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
4 z 9
3. Oba ciasta chłodzimy przez pół godziny w lodówce
FOT. BBS
5 z 9
4. Rozwałkowujemy ciasto podstawowe - na brzegach cieniej
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
6 z 9
5. Na środku układamy ciasto maślane
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
7 z 9
6. Zaginamy cienkie brzegi ciasta podstawowego do środka
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
8 z 9
7. Wałkujemy w prostokąt, składamy wzdłuż krótszych brzegów
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
9 z 9
8. Składamy w "książkę", wzdłuż krótszych brzegów, chłodzimy