Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
1 z 8
Mus z mascarpone i owocami
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
2 z 8
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
3 z 8
2.Oczyszczone i umyte truskawki i maliny miksujemy z cukrem na gładką masę.
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
4 z 8
3.Miksując, dodajemy galaretkę i Passoa. Przecieramy przez sito, odstawiamy na godzinę. Gdy mus zaczyna tężeć, znów miksujemy.
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
5 z 8
4.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (nie doprowadzamy wody do wrzenia) wraz ze śmietanką. Chłodzimy.
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
6 z 8
5.Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając schłodzoną czekoladę ze śmietanką. Wkładamy krem do lodówki.
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
7 z 8
6.Płatki migdałowe prażymy, aż się zezłocą. Posypujemy je cukrem, a gdy tylko zacznie się roztapiać, wysypujemy płatki na pergamin, aby się nie posklejały.
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
8 z 8
Anna Martynowska - laureatka II edycji naszego plebiscytu "Kucharz - odkrycie roku", szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano.