Gazeta.pl > magazyn-kuchnia >  Podróże

Madera? Koniecznie!

Inka Wrońska
05.12.2013 17:00 , aktualizacja 05.12.2013 17:38
Kto nie był, niech jedzie. To raj. Przepyszne ryby i owoce. Cudowne krajobrazy. Kwiaty i zieleń. Madera jest miejscem, gdzie średnia temperatura roczna waha się od 17 do 23 stopni. Jak kiedyś w lutym spadła do 7, uznano to za klęskę żywiołową. 
PS To zdjęcie suszących się na kutrze zębaczy zrobiłam w porcie rybackim Câmara de Lobos 20 listopada. Było pięknie, ale wkrótce po moim urlopie doszło do załamania pogody na Maderze - potężne ulewy spowodowały osunięcia się ziemi.

Fot: Inka Wrońska

Kto nie był, niech jedzie. To raj. Przepyszne ryby i owoce. Cudowne krajobrazy. Kwiaty i zieleń. Madera jest miejscem, gdzie średnia temperatura roczna waha się od 17 do 23 stopni. Jak kiedyś w lutym spadła do 7, uznano to za klęskę żywiołową. PS To zdjęcie suszących się na kutrze zębaczy zrobiłam w porcie rybackim Câmara de Lobos 20 listopada. Było pięknie, ale wkrótce po moim urlopie doszło do załamania pogody na Maderze - potężne ulewy spowodowały osunięcia się ziemi.
  • Kto nie był, niech jedzie. To raj. Przepyszne ryby i owoce. Cudowne krajobrazy. Kwiaty i zieleń. Madera jest miejscem, gdzie średnia temperatura roczna waha się od 17 do 23 stopni. Jak kiedyś w lutym spadła do 7, uznano to za klęskę żywiołową. 
PS To zdjęcie suszących się na kutrze zębaczy zrobiłam w porcie rybackim Câmara de Lobos 20 listopada. Było pięknie, ale wkrótce po moim urlopie doszło do załamania pogody na Maderze - potężne ulewy spowodowały osunięcia się ziemi.
 - miniatura
  • Tak wygląda najpopularniejsza ryba na Maderze - espada, czyli pałasz czarny. W tle piękny kawał tuńczyka. - miniatura
  • Ślimaki morskie w rybnej hali Mercado dos Lavradores. Po portugalsku nazywają się Lapas. - miniatura
  • Szaszłyk z trzech rodzajów ryb: tuńczyk, pałasz i chyba zębacz, ale nie jestem pewna. - miniatura
  • Najsłynniejsze danie Madery - espada (pałasz czarny) com banana, czyli smażona ryba podana ze smażonym bananem. Całkiem fajne. - miniatura
  • Mercado dos Lavradores - hala owocowa - miniatura
  • Mercado dos Lavradores - hala owocowa. Widoczna na zdjęciu ręka sięga po tamarillo (cyfomandra grubolistna, pomidor drzewiasty, zgrabka grubolistna, zgrabka burakowata), po portugalsku zwane tomato ingles. - miniatura
  • Mercado dos Lavradores - na zdjęciu owoc rośliny Monstera deliciosa - ananas bananowy, banana-ananás. W Polsce hoduje się tę roślinę jako ozdobną (monstera dziurawa) - miniatura
  • Mercado dos Lavradores - dziesiątki odmian marakui - na zdjęciu ananasowa. - miniatura
  • Ogrody w Monte powyżej Funchal. - miniatura
  • Ogrody w Monte powyżej Funchal. - miniatura
  • Ogrody w Monte powyżej Funchal. - miniatura
  • Mercado dos Lavradores - hala warzywno-owocowa. - miniatura
  • Mercado dos Lavradores - hala warzywno-owocowa. - miniatura
  • Klimatyczna uliczka Rua Santa Maria. Każde drzwi wejściowe ozdobione innym obrazem. - miniatura
  • Ogrody w Monte - złote karpie w stawach, chińskie i japońskie rzeźby oraz drzewa i krzewy z całego świata. Do Monte dowozi kolejka linowa z Funchal. - miniatura
  • Mercado dos Lavradores - hala rybna - miniatura
  • Mercado dos Lavradores - hala owocowa. Na zdjęciu czerymoja, czyli flaszowiec peruwiański. - miniatura
  • Hala rybna w Mercado dos Lavradores w Funchal. - miniatura
  • Poncha da Madeira - miejscowy drink z białego rumu, soku z cytryny i miodu. Na Maderze można spróbować poncha w dziesiątkach wersji smakowych. - miniatura
  • Cabo Girão - widok z najwyższego klifu Europy, czyli z 580 m npm - miniatura
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Konkurs

Perfekcyjnie tradycyjnie

Uwolnij swoją kulinarną kreatywność!