Jak upiec idealną gęś

Film: Paweł Rosłaniec
09.11.2015 15:43
Jak upiec soczyste mięso gęsi opowiada Pani Maria Ożga - finalistka II edycji programu MasterChef, autorka bloga

www.ksiegowawkuchni.pl


Najlepiej kupujcie gęś od sprawdzonego dostawcy. Świeże mięso gęsi rozpoznacie po tym, że pierś pod naciskiem palca lekko sprężynuje. Możecie też kupić mrożone mięso - proces mrożenia nie wpływa negatywnie na jego jakość. Najlepiej rozmrażać mięso powoli, w lodówce - wtedy rozmrażanie mięsa trwa nawet dwa dni. Dzień przed pieczeniem gęś należy zamarynować np. w soku z jabłek z dodatkiem, majeranku, jałowca, czosnku, rozmarynu. Dla uzyskania najlepszego smaku i aromatu smaku gęś nacieramy ziołami od środka. Czas pieczenia mięsa zależy od wielkości tuszy - trzeba przeznaczyć około godziny na kilogram mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C. Nie należy zbyt często otwierać piekarnika, a przed upływem pierwszych 2 godzin jest to kategorycznie zakazane, bo mięso będzie suche.