Ogórki małosolne z czosnkiem, chrzanem i liśćmi dębu

15.08.2016 00:53

Ogórki małosolne nie wymagają pracy, tylko odrobinę cierpliwości. Trzeba poczekać kilka zanim będą gotowe. Jeśli przygotowujemy ogórki małosolne, powinny być gotowe do spożycia już po około 3 dniach od nastawienia. Jeśli natomiast chcemy uzyskać ogórki kiszone, musimy na nie poczekać co najmniej 1-2 tygodnie (aby szybciej się kisiły, przed umieszczeniem w słoju można odciąć im końce).


Pamiętajcie, aby wszystkie składniki dokładnie umyć i oczyścić, a słoiki wyparzyć.

 

Wodę zagotowujemy z solą i studzimy. Letnią zalewamy ogórki i starannie zakręcamy słój. Odstawiamy w chłodne miejsce. Bardzo ważne są proporcje wody i soli - 1 kopiasta łyżka soli na litr wody. Jeśli za słabo posolicie wodę ogórki stracą cały urok - wyjdą mdłe.

Do ogórków można również dodać ziarna gorczycy (dzięki której zachowają jędrność), pieprzu, bądź ostrą papryczkę. Oprócz liści chrzanu możecie użyć liści dębu, wiśni, winorośli i porzeczki.

 

Powodzenia