Babka cytrynowa z lukrem

22.03.2017 17:31

Puszysta i mocno cytrynowa babka, doskonała do herbaty o każdej porze dnia.

Składniki:

4 jajka

200 g masła

skórka i sok z 1/2 cytryny

skórka 1 pomarańczy

180 g cukru

1 laska wanilii

140 g mąki pszennej

70 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło do posmarowania formy

 

Lukier cytrynowy:

1 szklanka cukru pudru

soku z połowy cytryny

 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 170° C.

Na niewielkim ogniu, w rondelku rozpuść masło, dodaj skórkę i sok z cytryny, oraz skórkę z pomarańczy. Odstaw niech nieco ostygnie.

Miski wbij jajka, dodaj cukier, ubijaj przez około 10 minut na puszystą masę. Dodaj ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy.

Następnie przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszaj. Miksuj na małych obrotach do połączenia się składników. Do ciasta wlej masło, ponownie wymieszaj. Wylej do posmarowanej masłem formy (ma wypełnić formę nie więcej niż do około 2/3 objętości) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30- 45 minut (do suchego patyczka).

 

Lukier:

W misce dokładnie wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Posmaruj nim ostudzone ciasto.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX