Naleśniki po bretońsku

21.02.2017 17:00

Składniki

  • 200 g mąki gryczanej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki oleju
  • ok. 3 szklanki wody

 

Dodatki:

 

  • jajko, szynka, ser, szczypiorek, pomidory

Wykonanie:

Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, jajko i olej. Mieszać stopniowo dolewaj wodę, możesz użyć trzepaczki, albo miksera. Ciasto ma być gładkie, bez grudek Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Możesz posmarować powierzchnię odrobiną oleju. Z każdej strony smaż po ok. 20 sekund. Naleśniki powinny być miękkie, będą dosmażane jeszcze później, z nadzieniem. Gdy już usmażysz wszystkie naleśniki. Połóż naleśnika na patelni. Na środek wbij jajko, po bokach obłóż kawałkami szynki i sera. Złóż 4 krawędzie naleśnika do środka - tak by powstał rodzaj koperty. Smażyć jeszcze przez kilka minut, aż całe białko będzie ścięte. Dopraw solą, pieprze, posyp szczypiorkiem, podawaj ze świeżymi warzywami.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX