Babeczka z płynną czekoladą

13.02.2017 16:17
Lava cake - sekret tkwi w krótkim pieczeniu babeczki. Dzięki temu, brzegi są upieczone, puszyste, a środek płynny.

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

50 g masła

2 jajka

4 łyżki cukru

mała szczypta soli

łyżka mąki

 

Wykonanie:

 

Foremki wysmaruj masłem i posyp mąką, nadmiar wysyp.

Piekarnik nagrzej do 200°C. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło. Mieszaj, aż składniki się połączą. Uważaj żeby się nie oparzyć, woda nie może gotować się zbyt gwałtownie.

Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier, szczyptę soli, wymieszaj, następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Cały czas mieszając dodaj roztopioną czekoladę z masłem. Rozlej masę do foremek do 2/3 wysokości. Piecz 8-9 minut, dzięki temu masa będzie ścięta po bokach, a w środku płynna. Podawaj z owocami, cukrem pudrem, bitą śmietaną albo lodami.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX