Quiche Lorraine z boczkiem i serem

29.12.2016 13:44

Kisz (quiche) to kruche ciasto wypełnione wytrawnym nadzieniem. Brzmi z francuska, jednak oryginalny kisz nie został wymyślony we Francji. Samo słowo wywodzi się z niemieckiego kuchen, czyli 'ciasto'. Pierwotna wersja kiszu bazowała na cieście chlebowym.

Najbardziej znana odmiana kiszu to quiche lorraine, czyli kisz pochodzący z Francji, a konkretnie z Alzacji i Lotaryngii; niektórzy używają spolszczonych nazw takich jak 'kisz lotaryński' czy 'placek lotaryński'. Nie wiadomo do końca, jak powstał, ale można przypuszczać, że pojawił się między XVI a XVIII wiekiem. W tradycyjnym nadzieniu quiche lorraine pojawiają się jajka, śmietana i boczek. Z czasem zaczęto dodawać do niego ser.


Składniki
Kruche ciasto:
120 g masła
250 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól
tłuszcz do formy

Nadzienie:
1 duża cebula
300 g boczku w plastrach
pieprz
4 jajka
200 g śmietany kremówki
150 ml mleka
gałka muszkatołowa
250 g sera żółtego
1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

Wykonanie:
Masło zagnieć z mąką, proszkiem do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli i 3-4 łyżkami zimnej wody na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na quiche, nakłuj kilka razy widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.
Obierz cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Boczek podsmaż na patelni. Dodaj cebulę, smaż na złoto i dopraw pieprzem.

Jajka wymieszaj ze śmietaną i mlekiem, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjmij ciasto z lodówki, posyp połową sera, boczkiem i cebulą, a następnie posyp pozostałym serem. Równomiernie zalej mlekiem z jajkami. Piecz quiche w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40-45 minut. Quiche podawaj posypany szczypiorkiem.

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX