Błyskawiczna zupa tajska w 7 minut! Pyszna i rozgrzewająca

Żyj smaczniej z Beatą Lipov
24.10.2014 16:25
Z czym kojarzy Wam się pasta curry, mleko kokosowe, kolendra i sos rybny? Wszystkie te składniki są charakterystyczne dla kuchni tajskiej i znajdziecie je także w tym przepisie. Beata Lipov przedstawia sposób na niezwykle szybką do przygotowania zupę tajską. Dodaje do niej również krewetki i makaron ryżowy, dzięki czemu zupa staje się sycącym, samodzielnym posiłkiem. Polecamy, szczególnie na jesienne chłody.

- opakowanie makaronu ryżowego
- 400 g obranych krewetek
- 1 duża puszka mleka kokosowego
- czerwona pasta curry
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- 1 limonka
- 3 łyżki oleju
- kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 litr wody
- liście świeżej kolendry

Dziś przygotujemy pyszną zupę w stylu tajskim. Przygotowuje się ją dosłownie w kilka minut. Na początek przyda się moździerz. Wrzucamy do niego czosnek, sól, imbir, pastę curry i skórkę z limonki. Wszystkie składniki rozgniatamy na papkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mieszankę z moździerza. Następnie smażymy wszystko przez chwilę. Dolewamy wodę z sosem rybnym i wszystko dokładnie mieszamy. Delikatnie wrzucamy krewetki oraz pokruszony makaron ryżowy. Wlewamy świeżo wyciśnięty sok z limonki.

Czekamy, aż całość się zagotuje. Wtedy ostrożnie dolewamy mleko kokosowe. Na koniec dodajemy świeże, posiekane pomidory, szczypiorek oraz kolendrę. Całość mieszamy. Już po chwili całość przelewamy do miseczek. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Smacznego!

Beata Lipov prezentuje swoje przepisy na ładny dom i te kulinarne na blogu Lawendowy Dom.

'Żyj smaczniej z Beatą Lipov' - to cykl programów lifestylowych, w których znana blogerka, założycielka bloga Lawendowy Dom przedstawia proste i smaczne przepisy kulinarne i własne pomysły na dekorację domu.
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX