Najlepsze źródła błonnika: naturalny sposób na sprawną przemianę materii

Eliza Dolecka, Piotr Szubryt
01.06.2015 00:42
Aby utrzymać wagę w ryzach, sprawnie trawić i po prostu dobrze czuć się we własnym ciele, każdego dnia potrzebujemy 20 do 40 g błonnika pokarmowego.

Większość Polaków nie zjada nawet 15 g. Panuje też błędne przekonanie, że aby dostarczyć zalecaną dawkę, konieczne jest zjadanie ogromnych, wręcz niestrawnych, porcji warzyw i owoców.

Okazuje się jednak, że niedobór łatwo uzupełnić. Niektóre produkty spożywcze (np. orzechy kokosowe czy czerwona fasola) to prawdziwe bomby błonnikowe. Wśród nich znajdziesz nie tylko smaczne przekąski, ale także prawdziwe łakocie. Dzięki naszemu filmowi możesz także ustalić, ile mają kalorii i czy obfitość błonnika to ich jedyna zaleta.

Dla tych, co wolą czytać, poszerzona wersja artykułowa .
Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX