Co jest podstawą pysznej ogórkowej? Oczywiście ogórki (najlepiej własnoręcznie ukiszone, twarde i jędrne) oraz domowy bulion. Zaczynamy od bulionu, gotując w dwóch litrach wody około pół kilograma obranych pokrojonych warzyw (marchewka, cebula, seler naciowy, por) z listkiem laurowym, gałązką świeżego tymianku i natki. Gotujemy na małym ogniu godzinę. Wywar przelewamy przez sitko o drobnych oczkach, wyciskamy resztki soków z warzyw. Z takich proporcji otrzymamy około półtora litra bulionu na którym ugotujemy zupę. A co, jeśli nie uznajemy ogórkowej bez mięsa? Bulion możemy ugotować na żeberkach, kościach, a nawet drobiowych podrobach.

Z wywarem łączymy kiszone ogórki. Ale nie od razu - najpierw starte ogórki dusimy kilka minut na maśle lub oleju, dzięki temu wydobędziemy z nich jeszcze więcej smaku. Dusimy je na małym ogniu, nie mieszając zbyt często. Warto je zetrzeć na tarce o dużych oczkach, by się nie rozpadły. Pod koniec duszenia ogórki posypujemy... szczyptą curry. To jest właśnie ten moment, kiedy możemy wprowadzić pierwszy orientalny składnik.

W tym samym czasie dusimy na oleju kolejny produkt spoza tradycyjnej listy: grzybki shiitake. Są one nośnikiem piątego smaku - umami - i świetnie pasują do ogórkowej. Suszone grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą i moczymy dwie godziny, potem kroimy na kawałki i dusimy na oleju (możemy je także poddusić z posiekaną cebulką, imbirem i chilli). Dodajemy do zupy razem z ogórkami.

Jeśli wykorzystujemy domowe kiszone ogórki, przyda nam się także zalewa. Wlewamy ją niewielkimi porcjami pod koniec gotowania i sprawdzamy smak - być może nie będziemy musieli w ogóle solić naszej zupy, bo zalewa jest wystarczająco kwaśna i odpowiednio zupę przyprawi. A jeśli mamy wrażenie, że naszej zupie czegoś brakuje, tym czymś jest najprawdopodobniej odrobina cukru, który dobrze podbija smak kwaśnych zup.

Ogórkową dla smaku zaciągamy śmietaną - chudą w wypadku zup gotowanych na mięsie, tłustszą, gdy robimy ją na bulionie warzywnym. Latem, gdy wolimy lżejszą kuchnię, śmietanę zastępujemy naturalnym jogurtem lub kolejnym orientalnym składnikiem: mleczkiem kokosowym TaoTao.