Dania z wołowiny od wieków cieszyły się w rodzimej kuchni szczególnym uznaniem, ale w ciągu kilku ostatnich dziesięcioleci ich znaczenie w codziennym jadłospisie dramatycznie zmalało. Nasze spożycie wołowiny wynoszące 1,5 kg rocznie na osobę to niewiele w porównaniu ze średnią unijną (15 kg na osobę). W Europie zdecydowanie najwięcej wołowiny spożywają Niemcy, Hiszpanie i Francuzi. Polacy dużo chętniej sięgają po inne gatunki mięs, głównie drób i wieprzowinę.

Na słabą konsumpcję wołowiny w Polsce wpływ ma wiele czynników. Zdaniem konsumentów, podstawowymi barierami są cena oraz brak pewności, że zakupiony produkt będzie cechował się odpowiednią jakością i walorami smakowymi.

Jednocześnie poziom wiedzy Polaków dotyczący wołowiny i sposobów jej przyrządzania jest niewielki, a wokół mięsa wołowego wytworzyło się wiele niekorzystnych stereotypów. W powszechnej opinii przygotowanie potraw z wołowiny jest trudne i czasochłonne, dlatego z obawy przed kulinarną porażką konsumenci chętniej sięgają po inne gatunki mięsa. Przez długi czas wołowina uważana była za produkt dostępny tylko dla nielicznych, taki który nie ma szans zagościć w naszym menu na stałe.  

Szansą na zwiększenie konsumpcji wołowiny w Polsce jest wprowadzony przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego certyfikat jakości QMP, który decyzją Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi został uznany w 2008 roku za pierwszy krajowy system jakości mięsa wołowego. Stawia on rygorystyczne wymagania dotyczące jakości sprzedawanego pod tym oznaczeniem mięsa na każdym etapie produkcji.

Jakość QMP zaczyna się już w zagrodzie. Hodowcy, od których pochodzi certyfikowane bydło, są zobligowani do zapewnienia zwierzętom odpowiednich warunków. Do karmienia trzody wykorzystuje się zbilansowaną paszę, nie zawierającą antybiotyków czy hormonów przyspieszających wzrost. Dzięki starannie wyselekcjonowanym gatunkom bydła, pochodzącym od uznanych producentów, humanitarnym metodom uboju i transportu, a także wysokim standardom przechowywania mięsa, konsumenci wybierający wołowinę spod znaku QMP mają gwarancję, że mięso odznaczać się będzie nie tylko wysoką i co najważniejsze powtarzalną jakością, ale również kruchością i soczystością.