Podczas konkursu spotkacie m.in.:

- Loica Malfait, dyrektora akademickiego jednej z najsłynniejszych kulinarnych uczelni na świecie Le Cordon Bleu.

- Michaela Wignalla, gwiazdkowego szefa z restauracji The Latymer (Surrey).

- Marka Poyntona z restauracji Alimentum w Cambridge.

- Grzegorza Parczewskiego, właściciela restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy, prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza, szefa Akademii Smaku.

- Grzegorza Olejarkę, obecnie właściciela własnej firmy cateringowej Olejarka Creative Cooking. Pan Grzegorz jest też executive chef dywizji Fine Dinning dla Olivera Paytona, Payton and Byrne w Londynie. Gotował dla brytyjskiej rodziny królewskiej.

- Andrzeja Truchlewskiego - Development Chef Food Solution, Unilever Regional Design Centre.

- Johna Retallicka, gubernatora i wiceprezydenta Guild Craft of Chefs,  profesjonalnego sędziego z ramienia WACS. Obecnie jest kierownikiem administracji i rozwoju w Craft Guild of Chefs - Richmond Surrey.

- Jeana Bosa, mistrza kucharskiego Belgii i Francji, prezesa Euro-Toques Polska, twórcę Akademii Molekularnej w Polsce, zdobywcę tytułu ?Najlepszy Kucharz Świata?. Pracował w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli oraz w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Ruandzie. Współpracował z Paulem Bocuse. Był szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako i szefem kuchni w Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce, który posiadał w tym czasie 2 gwiazdki w przewodniku Michelin.

- Dariusza Richtera, dyrektora ds. rozwoju w firmie Kuchnie Świata SA.

- Wolfganga Menge - prezydenta EuroToque Niemcy.

 

Prestiż Konkursu Trendy Chef podkreśla fakt, że został nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2013 i otrzymał akredytacje WACS na 2012 r. Uzyskał również poparcie wśród Stowarzyszeń Kucharskich i Cukierniczych z Polski i zagranicy.

 

Uczestnikami konkursu będą odważni i kreatywni kucharze z najlepszych restauracji głównie z Polski jak i z zagranicy. Kucharze, którzy w swoich restauracjach z pasją kreują dania na najwyższym poziomie wartych gwiazdek Michelin oraz inspirują swoich gości i pozostałą brać kucharską swoimi pomysłami.

 

Konkurs ten skupia się na odkrywaniu, poznaniu i prezentowaniu nowych talentów kulinarnych, a także na promowaniu osobowości kulinarnych.

- Pragniemy poprzez wspólną  wymianę doświadczeń poznawać tradycję kuchni polskiej i umiejętnie dostosować ją do nowoczesności - mówią organizatorzy. - Dzięki temu stworzymy bogate źródło informacji, które stanie się doskonałą bazą do tworzenia nowoczesnych aranżacji dań i deserów. Chcemy też, żeby nowe trendy na stałe zagościły w naszych restauracjach.

W programie imprezy również pokazy kulinarne i cukiernicze, degustacje win, pokazy latte art i sztuki parzenia kawy i wiele, wiele innych atrakcji.

TPDW & Slow Food Polska Convivium Gruczno przedstawi (wystawy w zielonych namiotach ogrodu hotelowego):

- Prezentacje i dania z produktów slow food i regionalnych - Maciej Nowicki i Jerzy Poznański

- Wędliny z Rancza Słończ

- Myśliwiec ze Śliwic z dziczyzną

- Rolmięs z Łabiszyna - Ekologiczna wieprzowina Złotnicka Pstra

- Arseniuk spod Torunia, grzyby i sosy

- Grzyby z Wioski Grzybowej w Krzywogońcu

- Izydorczyk

- Zioła naturalne z naszego otoczenia - prezentacje i informacje.

- Nalewki

- Sery: Ranczo Frontiera, Tomasz Strubiński ( kozie sery z Kaszub), Wojtek Komperda (oscypki)

 

Ogłoszenie wyników podczas Uroczystego Wieczoru Kulinarnego Trendy Chef 2013 - w sobotę o godzinie 20.

 

Więcej informacji o konkursie, jego uczestnikach, cenach wejściówek oraz programie imprezy znajdziecie na stronie trendychef.eu.