Inspektorzy Michelin byli pod wielkim wrażeniem wykorzystania lokalnych produktów, innowacyjnego stylu gotowania i oryginalnego łączenia smaków.

"Jestem bardzo dumny z wielkiego wyróżnienia, jakim jest dla mnie Gwiazdka Michelin" - powiedział Wojciech Modest Amaro . "Mieliśmy nadzieję, że otrzymana w ubiegłym roku Wschodząca Gwiazdka zamieni się w tym roku w pierwszą dla polskiej kuchni Gwiazdkę Michelin" - dodaje Amaro.



Gwiazdka Michelin to marzenie restauratorów na całym świecie. Ten prestiżowy tytuł jest ogromnym wyróżnieniem, dlatego decyzję o jego przyznaniu podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie oznaczają rewelacyjną kuchnię wartą odwiedzenia, a trzy - wyjątkową kuchnię wartą specjalnej podróży. Warszawskie Atelier Amaro, które jako pierwszy lokal w Polsce otrzymało ten najważniejszy symbol Michelin, czekało na tę decyzję prawie rok. W 2012 r. restaurację wyróżniono bowiem tytułem Wschodzącej Gwiazdki, który oznaczał bardzo duże szanse na zdobycie właściwego wyróżnienia w kolejnych latach.



Już samo znalezienie się w przewodniku Michelin jest dla każdego lokalu bardzo dużym wyróżnieniem. Tegoroczna edycja ?Main Cities of Europe? obejmuje w sumie 40 polskich restauracji - 21 z Warszawy oraz 19 z Krakowa. Ponadto do warszawskiej restauracji Butchery and Wine ponownie powędrował symbol Bib Gourmand oznaczający korzystny stosunek jakości do ceny.



O uwzględnieniu restauracji w aktualnym wydaniu przewodnika decydują inspektorzy Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Aby zagwarantować jak najbardziej wiarygodną ocenę, wizyty inspektorów w lokalach zawsze pozostają anonimowe. Krytycy wyglądają jak zwyczajni klienci, czasem odwiedzają lokale z osobami towarzyszącymi. Dzięki temu czytelnicy mają pewność, iż poziom oferowanych im usług nie będzie odbiegał od tego, co oceniał recenzent. Już po uregulowaniu rachunku, inspektor może ujawnić swoją tożsamość, na przykład by uzyskać dodatkowe informacje dotyczące lokalu. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.



W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące wyróżnienia:

Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny

Gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do 3 gwiazdek)



Wszelkie zawarte w Czerwonych Przewodnikach praktyczne informacje, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.



Tegoroczna edycja przewodnika ?Main Cities of Europe? opisuje restauracje z 44 miast w 23 krajach Europy: Austria (Wiedeń, Salzburg), Belgia (Bruksela, Antwerpia), Czechy (Praga), Dania (Kopenhaga), Finlandia (Helsinki), Francja (Paryż, Lyon, Strasbourg, Tuluza), Grecja (Ateny), Holandia (Amsterdam, Rotterdam, Haga) , Irlandia (Dublin), Luksemburg (Luxembourg), Niemcy (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart ), Norwegia (Oslo), Polska (Warszawa, Kraków), Portugalia (Lizbona), Hiszpania (Madryt, Barcelona, Walencja), Szwajcaria (Berno, Genewa, Zurych), Szwecja (Sztokholm, Goteborg) , Węgry ( Budapeszt ), Wielka Brytania (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow), Włochy ( Rzym, Mediolan, Turyn, Florencja ) .



"Main Cities of Europe 2013" opisuje ponad 2154 restauracji reprezentujących różnorodne style, skalę i zakres cenowy oferty.




Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (czerwone) i turystyczne (zielone). Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od ponad 100 lat i uznawany jest za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie - stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Zielone Przewodniki Michelin są tworzone z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać kulturalne i naturalne dziedzictwo poszczególnych regionów, miast i krajów. Są dostępne także w polskiej wersji językowej.

 

Main Cities of Europe 2013 Spis polskich restauracji

 

Warszawa (21 restauracji; w ubiegłym roku było 22)

 

Amber Room

4 symbole sztućców

Pod Gigantami

4 symbole sztućców

Atelier Amaro

 3 symbole sztućców (w 2012 RISING STAR do  )

Belvedere

3 symbole sztućców

Michel Moran - Bistro de Paris

3 symbole sztućców

Platter by Karol Okrasa

3 symbole sztućców

San Lorenzo

3 symbole sztućców

Różana

3 symbole sztućców

AleGloria

3 symbole sztućców

Tamka 43

3 symbole sztućców

Concept

2 symbole sztućców

Dom Polski

2 symbole sztućców

Concept 13 (dołączyła w tym roku)

2 symbole sztućców

La Rotisserie

2 symbole sztućców

Rozbrat 20

2 symbole sztućców

U Fukiera

2 symbole sztućców

Butchery and Wine

1 symbol sztućców, Bib Gourmand

Boathouse

1 symbol sztućców

Qchnia Artystyczna

1 symbol sztućców

Merliniego 5 (dołączyła w tym roku)

1 symbol sztućców

U Kucharzy

1 symbol sztućców

 

Kraków (19 restauracji; w ubiegłym roku było 20)

 

Trzy Rybki

3 symbole sztućców

Copernicus

3 symbole sztućców

Wentzl

3 symbole sztućców

Studio Qulinarne

2 symbole sztućców

Sąsiedzi

2 symbole sztućców

Szara Kazimierz

2 symbole sztućców

Ancora

2 symbole sztućców

Unicus

2 symbole sztućców

Resto Illuminati

2 symbole sztućców

Szara

2 symbole sztućców

Pod Baranem

2 symbole sztućców

Jarema

2 symbole sztućców

Trufla

1 symbol sztućców

La Campana

1 symbol sztućców

Farina

1 symbol sztućców

Wesele

1 symbol sztućców

Miód Malina

1 symbol sztućców

Kawaleria

1 symbol sztućców

Del Papa

1 symbol sztućców