Dzisiaj Darroze dzieli czas pomiędzy Paryż i Londyn, miasta w których prowadzi swoje dwie restauracje nagrodzone gwiazdkami Michelina. W kwietniu tego roku otrzymała nagrodę 2015 Veuve Clicquot World's Best Female Chef Award. Jest inspiracją dla wielu początkujących szefowych kuchni i . wytwórni filmowych. W 2007 roku Pixar sportretował ją jako Colette w animowanym filmie ?Ratatuj?.

 

W tym miesiącu można ją również zobaczyć w najnowszym odcinku programu "Culinary Journeys" na CNN International. O tym w jaką kulinarną podróż wybrała się ze stacją opowiada nam w wywiadzie.

 

Czego mogą spodziewać się widzowie po odcinku "Culinary Journeys" z Twoim udziałem?

Samych "pierwszych razów"! To była moja pierwsza wizyta w Szkocji, pierwszy raz, kiedy przygotowywałam haggis, regionalną szkocką potrawę, i poznałam Toma Kitchina. Nigdy wcześniej nie byłam w Szkocji, więc byłam zdeterminowana, by dowiedzieć się jak najwięcej o jej historii, jedzeniu i kulturze. Tom okazał się świetnym przewodnikiem!


Jak rozumiesz wyrażenie ?gotować emocjonalnie?? Jak Ty to robisz?

Dla mnie to gotowanie, które przychodzi naturalnie, niemalże instynktownie. Ja zostałam stworzona do gotowania, ?urodziłam się w rondlu? jakby to powiedział mój tata. Praca w kuchni jest dla mnie czymś oczywistym i naturalnym. Podróże i związane z nimi doświadczenia wpływają na moje emocje i to jak gotuję.

 

Pochodzisz z rodziny kucharzy. Jakie zalety ma taki rodowód? Które doświadczenia z dzieciństwa są dla Ciebie najważniejsze?

Jestem czwartym ?kucharskim? pokoleniem w mojej rodzinie i zdecydowanie największy wpływ na mój rozwój mieli ojciec i dziadek, chociaż to Alain Ducasse zwrócił uwagę na mój zawodowy potencjał i uświadomił mi, że powinnam pracować w kuchni.  Szczerze powiedział, że mam w sobie pasję i smak. Był przy tym śmiertelnie poważny. Fakt, że wspierał mnie w kuchni był bardzo ważny dla mojego taty. To, czego nauczyłam się od Alaina, to również wartości przekazane mi przez rodzinę: szacunek dla producentów i samych produktów, szacunek dla smaku i prostoty.

 

Bez jakich pięciu składników nie możesz obyć się w kuchni?

Po pierwsze - pieprz z Espelette, delikatny i aromatyczny pieprz, którego używam jako alternatywy do czarnego pieprzu w każdym daniu w mojej restauracji Hélene Darroze at the Connaught. Po drugie - kaczy smalec, na którym w moich stronach smaży się częściej niż na oliwie. Oprócz tego zawsze lubię mieć pod ręką jajka, dobry makaron i cytryny.

 

Ostatni posiłek, jaki szczególnie zapamiętałaś to..?

Rodzinny obiad w zeszłą niedzielę na południowym zachodzie Francji. Gotowali moi bracia, są bardzo utalentowani! Było około pięćdziesięciu osób, więc mieliśmy wiele dań, którymi można było się podzielić: paellę, sałaty i oczywiście mojego ulubionego pieczonego kurczaka z frytkami! Nie ma nic lepszego niż pieczony kurczak (pod warunkiem, że jest on karmiony kukurydzą w Les Landes).

 

Powiedz nam coś o kuchni francuskiej. Czemu jest Ci tak bliska? Jakie najczęstsze stereotypy dotyczące francuskich dań warto odkłamać?

Francja jest znana z tego, że pochodzą z niej najlepsi szefowie kuchni. Adepci tej sztuki podróżują tam, by zaczerpnąć inspiracji oraz by nauczyć się rzemiosła od najlepszych. Dla mnie kuchnia francuska jest szczególnie ważna, bo kojarzy mi się z dzieciństwem i jedzeniem, które uwielbiam gotować na co dzień.  Najczęściej powtarzanym stereotypem jest to, że uważa się ją za klasyczną, gdy w rzeczywistości często jest nieprzewidywalna i może zaskoczyć swoją nowoczesnością.

 

Czym wyróżnia się kuchnia Hélene Darroze?

W mojej kuchni chodzi przede wszystkim o najlepsze produkty i szczodrość. Wychodzę z założenia, że produkty to gwiazdy, które należy traktować z należytym szacunkiem. To przekonanie jest respektowane w moich obu restauracjach - w Londynie i Paryżu.

 

Dlaczego powinno być więcej kobiet - szefów kuchni na świecie?

Odsetek kobiet pracujących w kulinarnym świecie, nadal jest bardzo niski. Jednak jeśli kobieta ciężko pracuje i jest wytrwała, to nikt nie powstrzymam jej przed zrobieniem kariery w tej branży. Szczerze mówiąc nie widzę jakichś szczególnych wyzwań, które bardziej dotyczyłby kobiet niż mężczyzn. Myślę, że wszyscy mamy w tej dziedzinie równe szanse.

 

Jakiego komplementu dotyczącego Twojej kuchni nigdy nie zapomnisz?

Największym komplementem jest dla mnie to że goście wracają do moich restauracji. Nie mogłabym wymarzyć sobie nic lepszego.

 

Więcej o programie "Culinary Journeys"

Odcinek programu z udziałem Hélene Darroze można obejrzeć na kanale CNN International.