Twoją misją jest popularyzacja koreańskiej kuchni. Dlaczego?

Edward Kwon: Tak jak koreańska muzyka pop czy koreańskie dramy, ta kuchnia jest na tyle charakterystyczna, że może mieć realny wpływ na to jak gotuje się na świecie. Ostatnio otworzyłem nowoczesną koreańską restaurację w Moskwie i zauważyłem, że lokalni mieszkańcy są nią o wiele bardziej zainteresowani niż Koreańczycy, którzy tam żyją. To naprawdę interesujące doświadczenie.

 

Co sprawia, że Korea jest dobrym miejscem do gotowania?

Korea to półwysep. Dzięki temu mamy dostęp do świeżych owoców morza w każdym zakątku kraju, przez cały rok. W Korei mamy cztery pory roku, a każda z nich obfituje w różne sezonowe składniki, spośród których mogę dowolnie wybierać.

 

Czy ludzie spoza Azji mają pojęcie, na czym polega koreańska kuchnia?

Wydaje mi się, że wciąż mamy sporo do nadrobienia. Większość ludzi w Azji myśli, że koreańska kuchnia to tradycyjne Kimchi i kultura BBQ. Jednak szefowie kuchni w Korei, a nawet ci pracujący za granicą, mają coraz ciekawsze pomysły na to jak zachęcić świat do rozsmakowania się w koreańskich daniach. Często by to osiągnąć, wykorzystują w swojej pracy nowoczesne techniki gotowania.

 

Jakie danie przygotowujesz najchętniej?

Szczerze - wszystko. Gotowanie nadaje sens mojemu życiu. Uwielbiam to. Nawet leżąc w łóżku wymyślam nowe dania. To dlatego już od 20 lat wykonuję ten sam zawód.

 

W którym miejscu najchętniej jadasz w Korei?

U mamy, jej domowej roboty potrawy.

 

A co najchętniej jesz?

Wierzcie lub nie, ale najchętniej jadam na ulicznych straganach. Pracowałem z różnymi szefami kuchni na całym świecie i z jakiegoś powodu kucharze nie gustują w wymyślnych potrawach. Ja również.

 

Co powinni zamawiać klienci, którzy chcą zjeść w Twoich restauracjach?

Prowadzę restauracje z potrawami dla prawdziwych koneserów. Więc jeśli masz ochotę spróbować mojej interpretacji smaku i konsystencji - spróbuj naszego menu degustacyjnego.

 

Czy masz jakieś kuchenne triki podczas przyrządzania koreańskich potraw?

Jestem szefem kuchni z francuskim zapleczem, więc kuchnia koreańska nie jest moją najmocniejszą stroną. Jednak kiedy przyrządzam koreańskie potrawy dla obcokrajowców staram się złagodzić smak koreańskich sfermentowanych sosów. Dzięki temu klienci mają szansę posmakować delikatnej strony koreańskiej kuchni.

 

Co jest największym wyzwaniem w popularyzacji kuchni koreańskiej na świecie?

Kuchnia koreańska charakteryzuje się specyficznym ostrym smakiem, który powstaje na skutek połączenia 3 podstawowych składników - Ganjang (sos sojowy), Gochujang (pasta z czerwonych papryczek chili) oraz Doenjang (pasta z ziaren soi). Trudno przyzwyczaić się do tego smaku, jednak kiedy człowiek się przełamie już nie zapomni tego aromatycznego posmaku jaki stworzyła sama natura.

 

Ostatnio wielu szefów łączy smaki różnych kuchni. Czy ty również to robisz?

Nie jestem fanem kuchni fusion. Staram się pokazywać autentyczne smaki potraw zmieniając ich formę fizyczną poprzez stosowanie nowoczesnych technik. Mieszanie różnych kuchni to nie moja broszka, zwłaszcza jeśli mówimy o kuchni koreańskiej.

 

W jakich miejscach na świecie najchętniej jadasz?

Nie umiem podać konkretnego miejsca, ponieważ na świecie jest mnóstwo wspaniałych restauracji. Każda z nich serwuje wyjątkowe doświadczenia kulinarne.

 

Na co widzowie powinni zwrócić uwagę w odcinku "Culinary Journeys" z twoim udziałem?

Program pozwoli widzom odkryć zarówno tradycyjną, jak i tą współczesną stronę koreańskiej kuchni. Jestem pewien, że ten odcinek zmieni wasze postrzeganie tego jak jemy w Korei.

 

Skąd klienci twoich restauracji mają wiedzieć, że właśnie jedzą potrawę stworzoną przez samego szefa kuchni - Edwarda Kwona?

Chciałbym, aby tworzone przeze mnie menu były przemyślane. Każdy składnik danego dania reprezentuje swoją własną część. Mam również obsesję na punkcie tworzenia potraw cieszących oczy. Większość moich dań to kombinacja koloru, smaku i konsystencji.

 

Jakie znaczenie ma w Korei street food?

Street food w każdym kraju reprezentuje klasę średnią i niższą. Jest fundamentem kuchni narodowej.

 

Największy komplement jaki usłyszałeś (i od kogo) ?

Twoje potrawy są lepsze niż seks - Madonna.

 

Więcej o programie "Culinary Journeys"


Premiera odcinka z Edwardem Kwonem już w piątek 7 sierpnia o 17:30 na antenie CNN International.

W tym tygodniu Kwon zabierze Was w podróż po Seulu i Joeonju, Mieście Gastronomii UNESCO, by odkryć składniki odpowiedzialne za charakterystyczny smak koreańskich dań i opowiedzieć, dlaczego mają szansę podbić świat. Rąbka tajemnicy uchyla też w poniższym wywiadzie.

Zdjęcie Berghoff Wok Neo 3502631 Zdjęcie Silit Tao wok 0081280211 Zdjęcie Tefal WOK C6781952
Berghoff Wok Neo 3502631 Silit Tao wok 0081280211 Tefal WOK C6781952
źródło: Okazje.info