Złote mleko

Składniki (na 1 słoiczek pasty i 2 porcje mleka):

(przygotowanie: 20 minut)

Kurkumowa pasta:
70 g kurkumy (1/2 szklanki)
250 ml wody
łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego
wanilia, cynamon lub przyprawa
piernikowa (opcjonalnie)
4 łyżki oleju kokosowego

Złote mleko:
500 ml mleka roślinnego
1-2 łyżeczki pasty kurkumowej
szczypta cukru trzcinowego albo syropu
klonowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Na pastę łączymy w niewielkim rondelku wszystkie składniki poza olejem kokosowym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-4 minuty, na niedużym ogniu, regularnie mieszając, aż woda odparuje i całość zmieni się w bardzo gęstą pastę. 2 Dopiero do otrzymanej w ten sposób pasty dodajemy olej kokosowy, mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę, wciąż mieszając. Gotową pastę przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do kilku miesięcy. 3 Na złote mleko do małego rondelka wlewamy mleko roślinne, dodajemy pastę kurkumową oraz cukier trzcinowy, jeśli chcemy go używać. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż zacznie delikatnie bulgotać, a następnie rozlewamy do szklanek.

Krem z czerwonej soczewicy i kiszonek kapusty

Krem z czerwonej soczewicy i kiszonek kapusty
fot. Marta Dymek

Składniki (na 2 osoby):

(przygotowanie: 60 minut)

cebula
ziemniak
1/2 jabłka
180 g czerwonej soczewicy
2 liście laurowe
2 goździki
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki lubczyku
olej
1 i 1/2-2 litry bulionu
60 g kiszonej kapusty
sól i czarny pieprz

Do podania:
olej lniany
liście selera naciowego albo pietruszka

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w półksiężyce, ziemniak w drobną kostkę, a jabłko w grubą kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz wszystkie przyprawy. Smażymy na niedużym ogniu 4-5 minut. Następnie wyławiamy liście laurowe, goździki i ziele angielskie oraz dodajemy ziemniak, jabłko oraz
soczewicę. Smażymy jeszcze minutę, dokładnie mieszając, po czym wlewamy bulion i przykrywamy garnek. Gotujemy ok. 20 minut do momentu, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Odkrywamy garnek. Do środka dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i gotujemy kolejne 20-30 minut, a na koniec blendujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z olejem lnianym i liśćmi selera naciowego albo pietruszką.