Robert Sowa

Materiały partnera, TVP 2
11.03.2013 , aktualizacja: 11.03.2013 12:51
A A A Drukuj
Robert Sowa - Mistrz Kulinarny, kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Wiceprezes elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT.

3 września 2012 roku spełniło się jego największe marzenie. Otworzył restaurację Sowa & Przyjaciele - miejsce, które przez wiele lat widział oczyma wyobraźni - elegancką salę, stoliki, wspaniałą zastawę,  biel obrusów, perłę porcelany, srebrny błysk wypolerowanej zastawy i sztućców Lokal mieści się u zbiegu ulic Gagarina i Czerniakowskiej w sercu arystokratycznej i nobliwej dzielnicy Warszawy - Mokotowa. Od niedawna Robert jest współtwórcą konceptu Prima Pasta by Robert Sowa również na warszawskim Mokotowie. Specjalnością lokalu są włoskie pasty, przyrządzane na indywidualne zamówienia gości oraz pyszne sałaty, ze starannie przygotowanymi dodatkami.
Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i w Bad Ischl.
Po powrocie z Austrii, przez 17 lat zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. We wrześniu 2010 roku postanowił spróbować swoich sił w nowym miejscu I od tego czasu realizował swoje marzenie o autorskiej restauracji.
Robert Sowa to juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce i reprezentant kraju podczas wielu prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych (m.in. jako pierwszy Polak juror konkursu Bocuse d'Or w Lyonie w roku 1995 i w Montpellier w roku 1998).
W 2003 roku podczas Dni Polskich w Berlinie otrzymał podziękowanie za promowanie Kuchni Polskiej na Świecie. Wyróżniony tytułem honorowym przez Kulinarny Instytut Francuski, laureat najbardziej prestiżowej nagrody "Oskar Kulinarny 2004” w kategorii osobowość kulinarna roku oraz „Oskar Kulinarny 2006” w kategorii książka, przyznawanych przez liczne grono dziennikarzy. W 2008 roku Robert został uhonorowany tytułem „Gentleman Roku” przyznawanym przez miesięcznik Gentleman. W 2009 r. otrzymał Złoty Medal Polskiego Klubu Biznesu, tytuł Członka Akademii Polskiego Sukcesu oraz Luksusową Markę Gentlemana za popularyzację sztuki kulinarnej w Polsce. W 2010 roku został wyróżniony Hermesem "Poradnika Restauratora" w kategorii Osobowość Gastronomii oraz znalazł się w gronie 100 najbardziej wpływowych mężczyzn w Polsce wyłonionych przez miesięcznik „Gentleman”.
Wielbicielom dobrego jedzenia znany jest jako ambasador ryb i owoców morza z Norwegii. To także  propagator dań prostych, ciekawych i zdrowych oraz główny szef wakacyjnego gotowania podczas letnich imprez organizowanych pod hasłem „Lato z Radiem” (2010 i 2011 rok),  „Koncertowe Lato - muzyka najlepsza pod słońcem” „Przebojowe Lato 2007, 2008” oraz „Lato Przebojów 2009 Radia ZET i tygodnika Gala”.
Robert Sowa słynie ze smacznej kuchni z przyprawami firmy Prymat, z którą współpracuje od 2006 roku (www.prymat.pl, www.doradcasmaku.pl). Jest także ambasadorem marek Limito i Welmax oraz patronem kulinarnym kultowych polskich restauracji bistro „Meta” w Warszawie, Zakopanem, Toruniu i Łodzi.
Telewidzowie wiele lat oglądali go w niedzielnym kąciku kulinarnym w programie Dzień Dobry TVN. W 2012 roku występował w roli Master Chef'a w lubianym i popularnym od wielu lat show „Kocham Cię, Polsko” (TVP 2). Od września 2012 gotuje w „Pytaniu na śniadanie”, a od 10 marca 2013 będzie go można zobaczyć w nowym programie TVP2 „Życie od kuchni”.

W latach 2009-2012 skomponowane przez Roberta Sowę menu było serwowane w samolotach Polskich Linii Lotniczych LOT w klasie biznesowej, a w okresie 2011-2012 także w klasie ekonomicznej.
Hobby Roberta Sowy to organizowanie ciekawych wydarzeń kulinarnych, zdobywanie kolejnych doświadczeń zawodowych i odkrywanie nowych smaków podczas licznych podróży kulinarnych po kraju i świecie.

Komentarze (1)
Zaloguj się
  • avatar

    Gość: mika

    Oceniono 1 raz 1

    Panie Robercie, mam do Pana ogromną prośbę: o przepisy na dania obiadowe-zależy mi na tym, aby były to potrawy dietetyczne, lekkie, z chudego mięsa, ryb bez panierki i tłustych,niezdrowych dodatków, zupy-kremy z warzyw bez zasmażek, kostek rosołowych z glutaminianem sodu, wzmacniaczami smaku i sztucznymi barwnikami oraz bez tłustej śmietany, ale za to z jogurtem w zamian. Proszę o przepisy na potrawy z powszechnie dostępnych składników. Mogą to też być dania z dodatkiem grubych kasz, razowych makaronów czy brązowego ryżu. Ważne też, aby nie były drogie, ale zdrowe, szybkie w przygotowaniu i pomysłowe. Liczę na takie potrawy w następnych odcinkach programu z Pana udziałem; mam nadzieję, że zaproponuje Pan wtedy takie właśnie dania. Z góry dziękuję.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX