Bób i groszek mdłe i nieciekawe? Szymon Kubicki udowodni wam, że się mylicie

Szymon Kubicki
11.10.2017 12:09
A A A
Bób duszony z groszkiem i koprem włoskim

Bób duszony z groszkiem i koprem włoskim (fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska Kubicka)

Jeśli nie jadacie tych warzyw, bo wydają się wam mdłe i nieciekawe, to znaczy, że ich po prostu nie znacie. Szymon przekona was do swoich mocno aromatycznych potraw. Dajcie im szansę!

Bób duszony z groszkiem i koprem włoskim

To moje klasyczne danie jednogarnkowe z trzech sezonowych warzyw. Jak wszystkie mu podobne, nie opiera się na ścisłych proporcjach składników. Zarówno bobu, jak i groszku może być więcej lub mniej, nie ma to większego znaczenia. Wyjątkowego smaku świeżego groszku nie można pomylić z niczym innym, ani też niczym go zastąpić. Możesz jednak użyć również groszku mrożonego, który sprawdza się tu całkiem nieźle. W przepisie używam bulionu warzywnego, ale może być również mięsny. Jeśli nie masz bulionu, użyj wody. Polecam też wzbogacić smak potrawy dodatkiem białego wytrawnego wina. Płynu nie powinno być zbyt dużo, to nie jest zupa i warzywa nie powinny w nim pływać - większość z nich podgrzeje się na parze, więc nic nie musi się tu gotować. Używam sporych ilości świeżych ziół. Szczególnie lubię intensywny smak majeranku, ale możesz sięgnąć też po bazylię, pietruszkę czy kolendrę. Przepadam za kminkiem, ale wiem, że niektórzy go nie lubią - jeśli tak jest w twoim wypadku, po prostu go pomiń.

Składniki:

Dla 6 osób, Przygotowanie: 40 min

  • 1,5 kg świeżego, niełuskanego groszku (ok. 700 g obranego)
  • 1 kg surowego bobu (ok. 600 g po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • duża bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • olej do smażenia
  • 2 zielone papryczki chilli
  • ok. 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • sporo świeżego tymianku cytrynowego
  • garść listków mięty
  • mała garść świeżego majeranku
  • trochę listków cząbru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wyłuskujemy groszek z łupin.
  2. Gotujemy bób (3 minuty), studzimy i obieramy ze skórki. Koper włoski kroimy wzdłuż na pół, wykrawamy dolną, twardą, trójkątną część. Fenkuł siekamy.
  3. W dużym głębokim rondlu rozgrzewamy trochę oleju i dodajemy fenkuł wraz ze szczyptą soli. Smażymy 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Pod sam koniec dodajemy posiekane papryczki. Można usunąć z nich pestki, ale moim zdaniem wyraźna ostra nuta jest tu wskazana.
  4. Wlewamy bulion, czekamy, aż zacznie wrzeć. Dodajemy kminek, kmin i pieprz.
  5. Przykrywamy patelnię i dusimy fenkuł 2-3 minuty, aż zmięknie, ale pozostanie jędrny.
  6. Dodajemy bób, przykrywamy patelnię i dusimy 2 minuty. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem jeszcze minutę.
  7. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy świeże zioła. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Spaghetti z cukinii z bobem

Spaghetti z cukinii z bobem
fot. Szymon Kubicki

To jedno z moich ulubionych letnich dań. Lekkie, a jednocześnie pożywne. Nie wymaga też zbyt długiego podgrzewania - wystarczy, jeśli składniki staną się tylko nieco ciepłe. Możesz użyć również całkiem surowej cukinii - w takim wypadku wymieszaj ją z podgrzanym bobem i sosem, po czym od razu podawaj. Lubię, gdy potrawy z bobem mają lekko kwaskowaty smak, dlatego używam soku z cytryny lub limonki oraz intensywnie cytrynowej werbeny. W razie potrzeby możesz ją zastąpić tymiankiem cytrynowym, który także świetnie pasuje zarówno do cukinii, jak i do bobu. To danie w założeniu wegańskie i właśnie takie jest moim zdaniem najsmaczniejsze. Jednak, jeśli chcesz, możesz wzbogacić jego smak odrobiną masła. Papryczki piri piri dodają całości pożądanej ostrości, ale nie zapominaj o pieprzu - te warzywa bardzo go lubią.

Składniki:

Dla 4 osób, Przygotowanie: 25 min

  • ok. 700 g surowego bobu (ok. 400 g po  gotowaniu i obraniu ze skórki)
  • dwie garście listków bazylii
  • dwie garście listków mięty
  • sok z cytryny
  • oliwa extra vergine
  • 2 cukinie (najlepiej żółta i zielona)
  • 2 suszone papryczki piri piri
  • mała garść listków werbeny cytrynowej
  • kwiaty musztardowca do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy bób (3 minuty), studzimy i obieramy ze skórki.
  2. Dwie trzecie listków bazylii i mięty miksujemy z sokiem z cytryny, porządnym chlustem oliwy, solą i dużą szczyptą pieprzu, aż uzyskamy intensywnie zielony, gładki i dość płynny sos. W razie potrzeby dodajemy więcej któregoś z ziół.
  3. Kroimy cukinie w długie, cienkie paski przypominające spaghetti. Używam do tego celu jednego z noży do mandoliny, ale można posłużyć się też odpowiednią obieraczką. Jeśli dysponujemy tylko zwykłą obieraczką do warzyw, używamy jej do pokrojenia cukinii w szerokie paski, a następnie kroimy je nożem na cieńsze (spaghetti). Paski nie będą może tak równe i idealne, ale na pewno równie smaczne.
  4. Na dno głębokiej patelni wlewamy trochę oliwy i dodajemy bób. Podsmażamy przez chwilę, mieszając, a następnie wlewamy sos i dodajemy rozkruszone papryczki piri piri. Dusimy 1-2 minuty, aż całość się podgrzeje.
  5. Dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 1-2 minuty, aż cukinia się podgrzeje.
  6. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy pozostałe porwane na małe kawałki listki bazylii, mięty oraz werbeny. Mieszamy.
  7. Porcje posypujemy kwiatkami i podajemy lekko skropione oliwą lub sokiem z cytryny.

***

Szymon Kubicki - razem z żoną, Gosią, tworzą stronę internetową Facet i Kuchnia (to też tytuł ich pierwszej książki kulinarnej). On gotuje, ona fotografuje. Oboje porzucili gluten i bardzo sobie to chwalą.

To będzie najtrudniejszy quiz o warzywach, jaki kiedykolwiek rozwiązywaliście. Dacie radę?

1.Na początek coś łatwego. Na którym zdjęciu widzimy pasternak?

  • A
  • B
  • C
  • D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym Ziemniaki po prostu. Łatwe przepisy, a jaki efekt!
  • Trochę inna szakszuka - Szymon Kubicki Żółtko-białko, czyli jaja kacze na dwa sposoby
  • Socca z brukselką i salsą z oliwek i pomidorów I love brukselka - wegańskie przysmaki dla fanów małych kapustek
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX