W lutowej Kuchni

Redakcja
24.01.2017 11:45
A A A
Kuchnia 02/17

Kuchnia 02/17 (red)

Pyszne słodkości na tłusty czwartek, domowy krem orzechowo-czekoladowy oraz wiele innych smakowitych przepisów!

Tłusty czwartek

W ostatni czwartek karnawału, określany mianem zapustów, obowiązkowo się objadamy.
bo jeśli wierzyć mądrości ludowej, ma nam to przynieść powodzenie. Mamy dla was pączki tradycyjne, oponki z kolorowymi polewami oraz wegańskie Marty Dymek.

Szybko, szybko

Dominika Wójciak gotuje szybko, smacznie i sezonowo, co w lutym wcale nie jest proste.

W Lidze mistrzów - Paweł Stawicki

Jest szefem kuchni, który hołduje nowemu restauracyjnemu trendowi: farm to table, czyli od producenta prosto na stół. Dlatego wyszukuje regionalne produkty i lokalnych dostawców, a restauracyjne menu przygotowuje w zgodzie ze zmieniającymi się porami roku i dostępnością składników. Zapraszamy do gdańskiej restauracji Mercato.

Po męsku bez glutenu

Miłośnikom dobrych warzyw autor bloka "Facet i kuchnia", czyli Szymon Kubicki, proponuje  sezonowy przebój - brukselkę. dodaje ją do sycącej sałatki oraz do włoskiego placka świetnie zastępującego chleb.

Zrób policzki wieprzowe jak szef kuchni

Policzki wieprzowe - część głowizny - mają niezwykle intensywny smak i są lekko kleiste za sprawą dużej zawartości kolagenu. A gdy dobrze je ugotujemy, będą również bardzo delikatne i soczyste.

Podlaskie mrowisko

To smakołyk w sam raz na karnawał i tłusty czwartek. Przypominające kopiec ciasto układa się bowiem z faworków usmażonych w głębokim tłuszczu, A potem polewa miodem i posypuje makiem oraz rodzynkami.

Z mielonego: kotlet...

...i niezliczona ilość innych potraw. Znanych bardziej, znanych mniej oraz takich, które wyjdą nam przypadkiem, gdy pozwolimy działać kulinarnej wyobraźni. Zasada jest tylko jedna: zawsze samodzielnie mielemy mięso.

Ewa Wieleżyńska zachwala wino różowe jak Walentynki

Możemy się zżymać, że Walentynki to marketingowa hucpa i kicz, ale możemy też uznać, że każda okazja do świętowania miłości jest dobra. Gdybyście opowiedzieli się za tym drugim rozwiązaniem, polecam Wam kilka win - różowych, zmysłowych, wyjątkowych - które na różny sposób zmieniły bieg winiarskiej historii. Gdybyście wybrali pierwszą, zasadniczą opcję, napijcie się tym bardziej.


okładka 02/17


Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE